Enfonsant el poliesportiu
Veïns del Poblenou de Barcelona es queixen del lloc triat per construir un equipament esportiu pactat en el Compromís de Glòries
L’Ajuntament preveu una rebaixa de la cota de la coberta respecte al projecte original i vol acabar l’obra abans del final d’aquest mandat
El projecte actual preveu un equipament més enfonsat que no pas el que es preveia originalment
Veïns del Poblenou de Barcelona afectats per la futura construcció del poliesportiu Glòries-Meridiana Sud, a l’interior d’illa que emmarquen els carrers Sancho de Ávila, Tànger, Zamora i Pamplona, aixequen la veu contra el projecte perquè consideren que l’equipament no està prou soterrat i afectarà la visibilitat i la privacitat dels habitants de les plantes més baixes dels edificis i la tranquil·litat del conjunt. “Volem gastar els diners públics per fer una cosa que és una mica ridícula. Hi ha llocs molt més adequats on costaria vint vegades menys fer-hi un poliesportiu i no perdríem un espai a l’aire lliure on actualment cada tarda juguen molts nens”, denuncia en Mauro, veí de Sancho de Ávila.
“No dic que no estigui bé el projecte conceptualment, però el que no està bé és el lloc on el volen fer. Hi ha llocs molt més grans”, hi afegeix, i posa d’exemple un gran solar que hi ha més amunt, delimitat pels carrers Tànger, Bolívia, Pamplona i Àlaba. “Som molts els veïns que hi estem en contra, hi ha persones que viuen al segon pis que tindran l’estructura a la mateixa altura del balcó”, denuncia.
Fonts municipals asseguren que està previst que “properament” es pugui disposar de la maqueta del projecte executiu i que l’obra estigui acabada a finals d’aquest mandat, l’any 2027. “El poliesportiu s’integra a la parcel·la soterrat, de manera que, utilitzant la diferència topogràfica, es permet la creació d’una zona verda ubicada a la coberta –continuen les mateixes fonts–. Aquest fet l’ha determinat el planejament del projecte, tal com s’ha acordat a la taula de seguiment del Compromís de Glòries, en què són presents les associacions de veïns del Poblenou, Clot-Camp de l’Arpa, Fort Pienc i Sagrada Família.”
Jaume Badenes, vocal de la junta de l’associació de veïns del Poblenou, recorda que aquest equipament es va preveure fa 17 anys en el Compromís de Glòries, per a la zona del Fort Pienc i el Poblenou, perquè hi mancaven àrees d’esbarjo esportiu. Aleshores es va decidir situar-lo a la parcel·la prevista, qualificada de verd i d’equipament. “L’Ajuntament va considerar que allà hi cabria el poliesportiu, que aniria soterrat, que a sobre hi hauria un espai verd i s’hi construirien edificis d’habitatge al voltant”, explica Badenes.
El poliesportiu, que disposarà de tres pistes de bàsquet, és un de la quinzena d’equipaments pactats, però “va quedar a la cua”, endarrerit, fins que els veïns van insistir a reclamar-lo i es va començar a moure l’avantprojecte.
“Una certa presència”
Fa un parell de mesos que les entitats veïnals ja han pogut veure parts del projecte bàsic, que s’ha de presentar al pròxim consell de barri. En una anàlisi preliminar, han pogut constatar que el poliesportiu està més soterrat que no pas figurava al projecte original, tot i que encara hi ha “una certa presència” per a les plantes més baixes dels edificis no tant de l’equipament com de la plaça enjardinada superior.
Amb els anys, mentre l’equipament no arribava, es van anar construint els edificis del voltant. L’interior d’illa actual es va urbanitzar provisionalment. Ara pujarà de cota i serà més visible des dels habitatges, “i aquest és un dels inconvenients que expressen alguns dels veïns d’allà, no tots, perquè diuen que envaeix la intimitat”. Badenes els dona part de raó, “però era una qüestió prevista”. “El problema és que quan et venen un pis no et diuen que hi haurà un poliesportiu”, raona el representant veïnal.
Badenes insisteix que hi ha veïns que sí que estan d’acord amb la proposta de l’Ajuntament. En qualsevol cas, quan disposin del projecte complet podran analitzar i mesurar les alçàries i determinar si la cota és massa invasiva o no, donant per fet que, al final, es tracta d’una qüestió subjectiva. “Si considerem que aquest projecte té inconvenients que s’han de rectificar, farem al·legacions, ja ho veurem”, avança. “Si realment aquest projecte veiéssim que té molts inconvenients i que no és el lloc idoni perquè no es pot adaptar prou bé, plantejaríem el trasllat”, continua. D’entrada, però, a l’associació li “encaixa bastant” el que els han ensenyat “amb la solució de què s’havia parlat”. “Pensem que pot ser adequat”, però no prendran una posició definitiva fins a disposar de totes les dades.
Per minimitzar el moviment de persones, s’ha dissenyat l’entrada principal al poliesportiu a la part del carrer Tànger, on no hi ha habitatges.
L’alternativa, sis anys més
Pel que fa al solar alternatiu assenyalat pels veïns, efectivament és més ampli que el previst actualment i és un terreny pla, no caldria soterrar el poliesportiu. En un dels flancs ja hi ha construït un edifici, de manera que Badenes assegura que l’inconvenient per als veïns seria similar, traslladat a una altra comunitat: “Hauria de ser en superfície i les vistes i soroll potser serien més inconvenients.”
Tanmateix, el desavantatge principal és que la qualificació urbanística de la parcel·la s’hauria de modificar, perquè no admet l’equipament. “Primer s’hauria de fer una modificació del planejament, i quan hi ha verd és molt més complex”, avisa Badenes, que calcula que tot el procés suposaria un endarreriment de sis o set anys per tenir les pistes a punt. En aquest sentit, després d’esperar el poliesportiu durant 17 anys, la perspectiva d’haver d’esperar-ne sis d’extres més enllà del 2027 és desencoratjadora.
En qualsevol cas, les entitats esperen que la previsió de l’Ajuntament de finalitzar l’obra el 2027 es compleixi, perquè “diuen que ho faran en aquest mandat, però després a l’hora de complir ja sabem que triguen més”.