Urbanisme

DAS

Polèmica pel projecte d’un parc fotovoltaic al mig de la plana ceretana

El projecte d’instal·lació d’un parc fotovoltaic en uns terrenys del municipi de Das, en un espai molt central de la plana ceretana, està aixecant una forta polèmica i una oposició frontal del Consell Comarcal de la Cerdanya, dels ajuntaments de la comarca i de la plataforma ciutadana Confluència per una Cerdanya Sostenible, que està liderada pel Grup de Recerca de Cerdanya, l’Associació Ceretània i Cerdanya en Acció pel Clima. El projecte està promogut per l’empresa KM0Energy i preveu instal·lar-hi 4.320 plaques solars, que ocuparien una superfície de 2,4 hectàrees i tindrien 2,03 MW de potència. La connexió es faria a través de l’actual línia de 25 Kv MT Cabiscol i tant el transformador com la línia d’evacuació estarien soterrades. La inversió és d’un total de 1,7 milions d’euros.

Ara, però, els organismes pertinents del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat estan fent l’anàlisi d’aquest projecte des del punt de vista legal, energètic, ambiental i urbanístic i no preveuen pronunciar-s’hi favorablement o desfavorablement fins a final d’aquest any, que és quan tindrà enllestits tots els informes que calen.

Oposició al territori

Els opositors han alertat que la planta afectaria terreny agrícola, un tipus de sòl que qualifiquen d’escàs a la Cerdanya i creuen que podria contravenir el pla territorial parcial de l’Alt Pirineu i l’Aran. A més, han remarcat que podria saturar la línia elèctrica que uneix Martinet de Cerdanya amb el transformador d’Alp i que podria arribar a bloquejar la instal·lació d’altres plantes solars que sí que poden ser més beneficioses per a la comarca. A part, han indicat que l’energia que produiria la nova planta no beneficiaria la comarca. Els opositors, fins i tot, han arribat a plantejar una moratòria de llicències per a la implantació de parcs solars i eòlics en sòl no urbanitzable fins que no hi hagi el consens del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia