Urbanisme

Cadaqués avança en el nou POUM i presenta la memòria de participació ciutadana

L’Ajuntament de Cadaqués ha presentat la memòria del programa de participació ciutadana, un document que recull les reflexions i aportacions de la ciutadania i que esdevé un dels passos previs i indispensables per a la redacció i aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Ho ha fet en un acte que ha tingut lloc al Teatre Art i Joia i que ha reunit prop d’un centenar de persones. Aquest procés públic es va iniciar l’any 2021 liderat per Itziar González, arquitecta experta en urbanisme i participació ciutadana, i consta d’un total de dues fases.

La primera va confluir en l’aprovació de l’Avanç del POUM, text en què s’exposaven els objectius i les línies generals que haurà de tenir el pla definitiu. La segona fase s’ha dut a terme amb la voluntat de donar veu als habitants del poble per facilitar la formulació de propostes, suggeriments i al·legacions per orientar, d’aquesta manera, les decisions que es prendran en el futur en relació a diversos àmbits com ara la mobilitat, el creixement, les energies renovables, la sostenibilitat i la dinamització econòmica, cultural i social.

La participació de la ciutadania s’ha dut a terme a partir de jornades informatives obertes, tallers, xerrades, espais de debat i rutes d’exploració i per conèixer el municipi, entre d’altres activitats. Els resultats, presentats en la Memòria, es divideixen en 5 apartats temàtics: Mobilitat, Espai Públic en Sòl Urbà: Eix Riera, Espai Públic en Sòl Urbanitzable: Eix Caials, Equipaments i Habitatge. Superat un període d’al·legacions, el següent pas és la redacció i aprovació de la proposta inicial del POUM, a l’espera de la seva exposició pública i del vistiplau definitiu per part de la Generalitat de Catalunya.

La segona fase del Procés de Participació Ciutadana del POUM de Cadaqués va començar fa més de dos anys amb tres jornades a càrrec d’experts en matèria d’urbanisme. També s’han dut a terme rutes per la riera de Sant Vicenç i per l’Eix Caials. En l’àmbit cultural s’ha dut a terme una trobada amb agents culturals del poble a la galeria d’art Patrick Domken i una xerrada al Teatre Art i Joia. S’han realitzat nombrosos tallers temàtics per conèixer les normatives del sol urbà urbanitzable i no urbanitzable, la mobilitat, els equipaments i l’habitatge.

D’aquesta manera, els ciutadans han tingut eines suficients per pensar com volen que sigui Cadaqués el dia de demà i totes les seves reflexions i aportacions s’han recollit en un document de prop d’un centenar de pàgines que porta per títol “Reflexions i aportacions ciutadanes després de l’Avanç i abans de l’aprovació inicial del POUM”. Prop de 300 persones han participat en les dues primeres fases d’aquest procés públic, el que significa un 10 per cent de la població total, una xifra més elevada del que sol ser habitual en aquests casos.

Pel que fa a la “mobilitat”, les conclusions més destacades és la necessitat d’actualitzar i redactar nous plans de mobilitat, accessibilitat i usos, i dur a terme una bona gestió i supervisió ciutadana de tots ells. Es reclama una anàlisi de la relació entre el número de vehicles de residents i els espais que encara hi ha disponibles al poble per crear noves infraestructures d’aparcament. Al mateix temps, es posa al damunt de la taula l’estudi d’un aparcament dissuasiu proper i la pacificació dels carrers, fent fora els cotxes de Cadaqués tret d’algunes excepcions (vehicles de distribució i logística, serveis i veïns).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.