Urbanisme

Figueres signa un conveni amb Enric Ruiz Geli per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

L’Ajuntament de Figueres i el reconegut arquitecte figuerenc Enric Ruiz Geli han signat el conveni per construir el nou Centre Cultural d’Arquitectura com a edifici singular a l’eix de l’estació ferroviària Figueres-Vilafant. L’equipament acollirà l’arxiu històric de Ruiz Geli amb maquetes com l’Aquari de Nova York o el prototip del projecte d’ElBulli. El consistori cedirà la parcel·la de 830 m2 situada a la rotonda de la carretera de Llers, punt estratègic d’entrada a la ciutat de la futura estació intermodal de tren i inclòs dins del pla de transformació ferroviària.

D’aquesta manera, la Fundació Me-We Enric Ruiz Geli, que impulsarà l’arquitecte figuerenc, assumirà la construcció de l’equipament i el seu posterior funcionament, dinamització i manteniment. L’espai tindrà un caràcter educatiu, formatiu i divulgatiu. L’Ajuntament, que cedeix el solar, assumirà el cost de la redacció de l’avantprojecte, que es podria presentar a la Biennal d’Arquitectura de Venècia del 2025.

Nova ubicació estratègica

Tot i que en un principi s’havia d’ubicar a la Pujada del Castell, finalment s’ha escollit un nou emplaçament perquè, segons explica l’alcalde de la ciutat, Jordi Masquef, “volem que sigui un edifici emblemàtic i d’entrada a la ciutat coincidint amb la construcció de la futura estació intermodal i de la transformació de l’entorn del barri del Turó-Nova Estació”.

Per la seva banda, l’arquitecte figuerenc es mostra “il·lusionat per construir l’arxiu i fer-lo públic a Figueres, d’on van sortir els meus primers projectes. Vull posar les arrels ben posades a Figueres i seguir volant”. La Fundació Me-We articularà un arxiu en xarxa de RuizGeli amb els centres MoMA de Nova York (Estats Units), CCA Montreal (Canadà) i FRAC Orléans i Centre Pompidou de París (França) que “permetrà a la ciutat Figueres formar part d’aquest mapa internacional”.

La nova ubicació del projecte s’emmarca dins del pla de transformació ferroviària i de la nova estació intermodal de tren convencional i alta velocitat, que se situarà a pocs metres de l’actual estació de l’AVE. Els treballs també inclouen la remodelació del carrer Avinyonet –entre el Passeig Nou i l’estació de l’AVE- i l’entorn, que unirà el centre històric amb la zona oest. Al costat de la rotonda de la carretera de Llers, a més de la construcció d’aquest nou edifici s’hi preveu un espai per a un establiment hoteler.

Projecte pedagògic

El projecte el va presentar l’anterior govern municipal a principis de 2023. Serà l’arxiu de 25 anys de professió de Ruiz Geli, un material dinàmic i un projecte pedagògic per reivindicar l’arquitectura. En concret, s’hi preveuen maquetes com la de l’aquari de Nova York, impressions en 3D i el prototip de projecte d’ElBulli, entre altres. L’arxiu que s’ubicarà a Figueres constarà d’una obra col·lectiva de professionals multidisciplinaris com el físic Josep Perelló, l’arquitecte Richard Buckminster Fuller i el ceramista Toni Cumella. El projecte també estableix que l’educació, la formació i la divulgació tindran un paper molt important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.