Urbanisme

urbanisme

Més del 50% dels nous habitatges de Mollet del Vallès seran protegits

El ple de la institució ha donat llum verd al nou POUM que ha d’aprovar ara la Comissió d’Urbanisme de Catalunya

El text preveu la construcció de 2.800 habitatges nous i destinar més sòl a zones verdes

Mollet del Vallès ha aprovat el nou POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que ha de regir el creixement de la ciutat durant els propers anys. En sessió plenaria aquest dilluns, s’ha aprovat provisionalment, a l’espera que ara ho ratifiqui la Comissió d’Urbanisme de Catalunya. La normativa preveu la construcció de 2.800 habitatges nous, dels quals 1.552 seran de protecció oficial. D’aquesta forma, més d’un 50% dels habitatges previstos hauran de ser protegits, un 25% dels quals en règim general i l’altre 25%, a l’específic de lloguer. Una fita que es podrà aconseguir perquè el text estableix com a obligatori la qualificació d’habitatge de lloguer social en els sectors residencials que es desenvolupin. Així doncs, 15% dels habitatges de la ciutat estaran sotmesos a algun règim de protecció, una xifra que fa que s’ assoleixi l’objectiu de solidaritat urbana. El Pla de la ciutat manté l’ús plurifamiliar, com a ús residencial principal, i es possibilita la construcció d’habitatges més grans que a l’anterior planejament.

Més zones verdes

La normativa incorpora l’Índex de Devolució Ecològica de l’Espai Urbà, l’IDAEE, que preveu establir nivells mediambientals en els nous desenvolupaments urbanístics, tant públics com privats. L’objectiu és que les noves zones residencials incorporin sostres verds, façanes verdes o espais interiors enjardinats, com només es fa actualment al barri de Gràcia de Barcelona.

El Pla preveu disposar d’un total de 639.542 m2 de sòl qualificat d’espai lliure, és a dir: zones verdes, parcs o jardins. D’aquesta manera, per cada 100 metres quadrats de sol residencial, 27.07 m2 de sòl ha de ser espai lliure. També preveu crear una xarxa verda de mobilitat amb àrees i itineraris relacionats i interconnectats, que facin la connexió entre el nucli urbà i l’entorn natural, així com dos àmbits a desenvolupar: el Pla Especial de Gallecs i el Pla Especial d’Accés al Riu Besòs. I en vista a afavorir els desplaçaments a peu o en bicicleta, la xarxa viària estarà planificada i pensada amb criteris mediamientals, perquè totes les llars estiguin a uns 200 metres d’un carrer verd.

El text també marca el sostre de sòl destinat a equipaments; seran 629.456 m2 que correspon al 22,5% de sòl per cada 100m2 de sostre residencial. També amplia fins a 165 els béns arquitectònics, naturals, culturals, arqueològics o ambientals i paisatgístics a protegir. Hi destaquen, per exemple, la nau Fredenhaguen, l’edifici industrial de la Plaça Suñé, l’edifici industrial del carrer Portugal i les voltes catalanes interiors de l’edifici del Tabaran.

Pel que fa als polígons d’activitat econòmica, el Pla inclou una flexibilització de la normativa per poder edificar i una diversificació dels usos permesos. Tot per facilitar la implantació, l’adaptació i la continuïtat de l’activitat econòmica i atraure nous sectors. En aquest sentit, es preveu el desenvolupament de la Teneria, Can Prat i Can Prat sud.

Amb visió social

L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, considera que “és un bon POUM, treballat conjuntament per un equip d’urbanistes de reconegut renom. És una normativa que posa l’accent en l’habitatge públic de lloguer, i és pioner en aquest sentit. El 50% del total d’habitatges previstos en els nous sectors de transformació seran protegits, implementant unes propostes innovadores.” L’alcaldessa ha afegit que “el nou POUM aposta per un model de creixement compacte, equilibrat i amb un molt bon nivell de serveis, dotacions i espais lliures”.

La normativa ha estat a exposició pública, i ha rebut 74 al·legacions de les quals, 47 han estat estimades totalment o parcialment i 27 desestimades. Durant aquest tràmit d’informació pública, també s’han rebut informes favorables de 23 administracions sectorials.

El juliol de 2021 ja s’havia validat el POUM de forma inicial, però el text aprovat ara té dos canvis rellevants. D’una banda, en compliment de la Llei 12/2023 pel dret a l’habitatge, la reserva passa a ser d’un 40%, aplicable a aquells sòls que encara no hagin estat transformats, com El Calderí. I en segon lloc, una zona del barri de Santa Rosa, s’incorpora com a polígon d’actuació urbanística. El Pla preveu una nova ordenació, respecte a l’aprovació inicial, que permetrà la projecció de 167 habitatges en règim de protecció al barri de Can Borrell i 27 al Barri de Santa Rosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia