Urbanisme

societat

El govern amplia fins a 271 les zones tensionades, on el preu del lloguer ha baixat un 5,2%

Coincideix també amb una davallada del 17,2% en el nombre de contractes

Govern i Sindicats d’Inquilins pensen que es desvien al lloguer de temporada mentre que els propietaris diuen que es retiren habitatges del mercat

El topall per contenir els preus del lloguer en 140 municipis de Catalunya considerats com a zones tensionades va entrar en vigor el 14 de març d’aquest any. Tot i que des de diferents sectors, especialment des dels propietaris i també alguns sectors financers, s’ha qüestionat l’eficàcia de la mesura, avui el govern ha presentat un informe, amb dades del segon trimestre, d’abril a juny, que mostra com els preus han experimentat una contenció. I només això, sinó que a partir de demà dimecres el nombre de zones tensionades quedarà ampliada finalment a 271 municipis. La petició l’havia presentat el govern d’ERC el juliol passat, que és quan es va aprovar la proposta al , però no ha estat fins ara que el govern de Madrid ho ha autoritzat. Amb l’ampliació de 131 zones més, que demà serà publicades al BOE, les zones tenses abastaran un territori on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.

Catalunya és, de moment, l’única comunitat autònoma que s’ha acollit a aquesta mesura inclosa dins la Llei d’Habitatge.

Informe

’informe presentat avui s’ha fet amb dades aportades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica en base al Registre de Fiances de l’INCASOL.

Les estadístiques mostren que en les localitats on s’ha aplicat el topall l’evolució del lloguer mitjà s’ha fixat en 865,56 euros, una xifra que implica un descens del 5% respecte a les dades del trimestre anterior. Si es compara amb el mateix període del 2023, van augmentar un 0,1%. A la resta de municipis, el preu dels arrendaments ha crescut l’1,7% si es compara amb el mateix període de l’any anterior i l’estadística trimestral es queda plana, amb un imperceptible descens del 0,6%. El preu mitjà en aquests municipis és de 603,83 euros.

L’informe dedica un apartat a la ciutat de Barcelona, on, segons l’estudi, s’ha aconseguit frenar la tendència a l’alça dels preus del lloguer. La variabilitat interanual s’ha quedat en el 0,7% i la renda mensual s’ha reduït el 5,2% entre abril i juny. Aquestes xifres contrasten amb les obtingudes en els últims exercicis i deixen en 1.131,75 euros el preu mitjà dels arrendaments a la capital catalana.

Menys contractes

Pel que fa als nous contractes, de gener a juny se n’han f formalitzat 63.816 al conjunt dels municipis tensats, el 10,7% menys que en el mateix període de l’any anterior.

En el trimestre, s’ha arribat als 24.543, el 17,2% menys. A la resta del territori, els contractes signats han estat 4.770, xifra que apunta un descens de l’1,6% en comparació amb els primers mesos de l’exercici en curs.

Respecte al descens de contractes, la portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha explicat que aquestes dades porten el Govern a pensar que hi ha contractes de lloguer que deriven en altres fórmules com el lloguer temporal. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d’una regulació dels lloguer d’ habitatges d’aquesta modalitat i d’habitacions per evitar el desviament dels lloguers habituals cap als temporals.

Aquesta és també l’opinió del Sindicat de Llogaters, que ha atribuït la frenada del preu de lloguer a les zones tensionades al “desviament massiu” cap al de temporada. “Hi ha una disminució dels contractes i això segurament vol dir que s’estan desviant cap a un altre ús”, ha defensat el portaveu de l’organització, Enric Aragonès, que ha exigit la regulació “de manera immediata” dels lloguers de temporada i d’habitacions.

Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, admet que el topall ha ajudat a contenir els preus, però destaca sobre tot la forta caiguda en la contractació a la ciutat de Barcelona. Gorgues no creu que sigui per un canvi de modalitat del lloguer, sinó perquè s’està produint una “alarmant retirada d’habitatges del mercat per part dels propietaris que agreuja el desequilibri entre demanda i oferta que està col·lapsant el mercat de lloguer a Barcelona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia