L’Ajuntament de Barcelona no pot desallotjar l’antiga Massana
Aquest matí ha constatat que no pot fer-ho i ha demanat una ordre judicial per portar-ho a terme
Veïns i col·lectius socials reivindiquen l’espai autogestionat i criden a mobilitzar-se
L’Ajuntament de Barcelona demanarà una ordre judicial per executar el desallotjament de l’antiga Massana. El consistori havia fixat aquest dijous la data per dur a terme el desallotjament administratiu i ha enviat la Guàrdia Urbana i tècnics de serveis jurídics a la plaça de la Gardunya. Tanmateix, un cop allà, han constatat que els ocupants de l’espai seguien allà i hi havia “resistència pacífica” que impedia el llançament. Ara, per tant, el consistori sol·licitarà l’ordre al jutjat perquè el desnonament es pugui fer efectiu, segons han confirmat fonts municipals a l’ACN. Veïns i col·lectius socials reivindiquen l’espai autogestionat i criden a la mobilització i a participar en una manifestació aquest divendres contra el desallotjament.
“Una comitiva de tècnics municipals acompanyats per la Guàrdia Urbana han acudit avui i han constatat la impossibilitat de fer el desallotjament administatiu amb garanties, per aquest motiu s’ha decidit iniciar la via judicial per sol·licitar autorització judicial per fer el desallotjament”, han assenyalat fonts municipals.
En la notificació de l’Ajuntament, que els ocupants van rebre a inicis de setmana, es resolia assenyalar el llançament per a aquest dijous dia 17 “fent ús de tots els mitjans compulsoris admesos legalment” i s’ordenava a la Guàrdia Urbana que procedís al desallotjament de la finca, al número 1 del carrer de les Floristes de la Rambla, de titularitat municipal. Sense l’ordre judicial i sense voluntarietat per part dels ocupants d’abandonar l’edifici, però, el llançament no s’ha pogut fer aquest dijous.
Tot i que la previsió ja era aquesta -atès que els ocupants no volien abandonar l’espai-, alguns veïns i membres dels col·lectius socials que ocupen l’antiga Massana hi han passat la nit per estar alerta i, al llarg del matí, han custodiat la porta d’entrada.
Cap a dos quarts d’una del migdia, han arribat a la plaça de la Gardunya un cotxe i una furgoneta de la Guàrdia Urbana així com tècnics de l’Ajuntament, que a uns metres de distància han constatat que hi havia gent dins de l’edifici i a les portes d’aquest oferint “resistència pacífica”. Així, un cop constatat han marxat, sense arribar a interlocutar amb cap dels ocupants.
Elena Martín, portaveu de l’antiga Massana, s’ha mostrat sorpresa per aquest fet. “Han dit que han constatat que estàvem oferint una resistència pacífica i no era possible el desallotjament i han marxat”, ha dit. Segons ella, això ha estat possible gràcies a tota la gent que hi havia. “Si no hagués estat per això, haurien vingut amb una força intimidatòria més forta”, ha conclòs. Passat aquest primer intent, Martín ha fet una crida a la mobilització demà divendres a la manifestació.
Reivindiquen l’espai
Lamiae Abassi, veïna del Raval, explica en declaracions a l’ACN que sempre ha viscut al barri i ha participat en activitats, algunes vinculades a l’Ajuntament, com casals de joves, i altres que no. “Que existeixi un lloc com la Massana és important”, afirma, ja que és un espai on els veïns troben suport. “Es necessita als barris”, defensa. Segons ella, els espais institucionals no responen necessàriament a les necessitats de la gent.
Aquesta veïna destaca que a la Massana s’hi fan activitats esportives, com boxa, o classes de català i castellà, molt importants per a la integració. Abassi assegura que “lluitaran fins al final” per mantenir la Massana, un espai on se senten “com a casa” i “fan pinya” per lluitar contra adversitats.
L’Ana, també és veïna del barri i aquest dijous s’ha apropat una estona a l’espai. Com l’Abassi, amb qui es porten molts anys de diferència, creu que cal defensar l’antiga Massana. “Hem de seguir lluitant per a això”, afirma, convençuda del valor afegit que aporta l’espai al Raval. També preveu assistir a la manifestació convocada per entitats, aquest divendres a la tarda.
Recuperar l’edifici
L’exalcaldessa Ada Colau va iniciar en el seu moment negociacions amb els col·lectius, que demanaven que la cessió es fes abans de les eleccions municipals del 2023, però això no es va arribar a fer efectiu. Segons va dir llavors Colau, això no era possible per terminis administratius.
Passades les eleccions, el govern del PSC s’ha mostrat partidari que l’Ajuntament recuperi l’edifici. El regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha defensat en més d’una ocasió que cal recuperar l’edifici de titularitat municipal i creu que res justifica l’ocupació de l’espai el juny del 2020 per part d’entitats i moviments socials del barri.
“Ja farem les polítiques socials si convé, però les farem acordades i dirigides des de l’administració”, va dir durant l’estiu en una entrevista a l’ACN. Segons ell, aquest espai s’havia degradat i cal recuperar-lo igual que es va fer fa uns mesos desallotjant la Tancada migrant, que també forma part del mateix complex.