Urbanisme

urbanisme

Lleida es conjura per tirar endavant un pla que revitalitzi el Centre Històric

El Centre Històric de Lleida serà objecte d’un pla que permeti repensar el barri i executar les accions que facin possible aconseguir la seva transformació urbanística, econòmica i social. Aquest és l’esperit que l’alcalde, Fèlix Larrosa, va plantejar fa uns dies al comitè estratègic de l’habitatge en presentar les línies bàsiques que haurà de tenir el document, per al qual es van fer passos en el procés per a la licitació de la redacció i execució.

Els objectius que haurà de complir el pla dibuixen cinc grans estratègies mestres. D’una banda, es pretén promoure la recuperació econòmica del Centre Històric mitjançant el suport al comerç local, la promoció turística i l’establiment d’activitats econòmiques sostenibles. El segon objectiu implica la preservació del patrimoni i la revaloració del patrimoni cultural i arquitectònic. Una altra fita és la incorporació de criteris de sostenibilitat ambiental en la planificació urbanística, promovent l’eficiència energètica, la reducció de l’impacte ambiental i l’adaptació al canvi climàtic. Com a quart eix, es demana garantir una mobilitat eficient i accessible per a tots els ciutadans, facilitant l’accés al barri vell de la ciutat i millorant la connectivitat amb la resta del municipi. Finalment, s’aposta per situar la participació ciutadana a l’espai públic. Aquest plantejament permet que diversos col·lectius tècnics puguin exposar les seves aportacions sobre com hauria de ser el pla, incloent-hi la proposta de participació ciutadana, per tal que la Paeria les tingui en compte de cara a elaborar els plecs de condicions per posar a licitació la redacció i execució del pla. La proposta haurà d’incloure un enfocament que integri la conservació del patrimoni amb el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida dels residents. De fet, aquesta mateixa setmana ja hi ha hagut una trobada entre representants de la Paeria i de la delegació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes per començar a establir els fonaments de com creuen que hauria de ser el projecte.

Crear-hi nou habitatge

Paral·lelament a la definició d’aquest nou planejament, també s’està avançant amb noves actuacions de gestió urbanística. Així, el comitè estratègic de l’habitatge va recomanar al paer avançar en la gestió urbanística per desenvolupar dues operacions que generin nous habitatges al Centre Històric, a la zona del carrer Cavallers.

Larrosa va destacar que es vol actuar de manera decidida a l’Àrea d’Innovació Social i Urbana definida entre la plaça dels Gramàtics i els carrers Cavallers i la Suda. El planejament hi preveu 28 habitatges, dividits en dos edificis, amb el carrer Sant Andreu entremig. Aquest sector, que té 1.263,9 m² de superfície, està dividit ara en 16 parcel·les amb diversos propietaris i la majoria d’edificis enderrocats. L’altra actuació important que es vol abordar en aquesta zona és la que correspon als números 54 i 56 del carrer Cavallers i Companyia 17, per tal d’impulsar el desenvolupament de tot el gran solar que hi ha en aquest indret, davant la Casa dels Artistes, per generar nou habitatge al barri.

urbanisme



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.