Salvem Can Fàbregas vetllarà perquè es refaci la nau trossejada de Mataró
La plataforma Salvem Can Fàbregas exigeix que es faci complir la sentència perquè la nau que es va desmuntar fa quinze anys tornin al mateix lloc. L’edifici es va desmuntar peça a peça per deixar espai a la implantació del Corte Inglés, un projecte que no ha vist la llum i que encara cueja als tribunals. La plataforma ciutadana Salvem Can Fàbregas torna a treure el cas a la llum després de la sentència que obliga a l’Ajuntament de Mataró ha reconstruir la nau al seu lloc original, tal i com ja s’havia dictat el 2012. “Avui els tribunals ens donen la raó ”, celebrava el portaveu de Salvem Can Fàbregas, Esteve Gual en roda de premsa que afegia que estaran amatents perquè es compleixi la sentència després de l’ultimàtum que ha fet el jutge al consistori per complir amb el que es va sentenciar fa més d’una dècada.
Pel que fa a terminis, la plataforma Salvem Can Fàbregas assumeix que el litigi “es pot allargar tres o quatre anys més”, si l’actual govern municipal aposta per “dilatar” el procés i no entomar la reconstrucció de manera immediata. “Vulgui o no l’Ajuntament pot anar pagant sancions i gastant diners però el jutjat acabarà executant la construcció”, diu Gual d’un procés on s’han “malbaratat” diners i s’ha “menystingut” el patrimoni.
Els portaveus de Salvem Can Fàbregas lamenten que amb el pas del temps i el vandalisme s’impedira una reconstrucció completa. En un inventari que la plataforma va demanar a l’Ajuntament el 2015 constava que s’havien sostret les columnes de ferro del solar que es van quantificar en unes 12 tones. Tot i això destaquen el “valor històric” que implicaria recuperar la nau amb “deficiències i fissures”. Aquesta reconstrucció ’incompleta’ permetria, defensen, explicar els fets a les generacions futures i esdevenir un “exemple pedagògic” sobre història local.