Tortosa ha atorgat només el 7% dels ajuts a la rehabilitació
L'Ajuntament ha concedit fins ara 42.000 euros dels 570.000 euros que el Pincat reservava per a la millora d'elements comuns d'edificis
El termini per acceptar sol·licituds acabarà el 30 de juny
El pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) ja ha entrat en la recta final, però la rehabilitació i la millora dels elements comuns dels edificis continua sent la gran assignatura pendent del projecte. Així, l'Ajuntament havia previst que atorgaria uns 570.000 euros en ajuts, i fins ara només ha concedit subvencions per un import global de 42.000 euros. “Hem tingut menys demanda de la prevista”, va admetre l'alcalde, Ferran Bel, després de l'última reunió de la comissió de seguiment del Pincat. Segons Bel, els ajuts a la rehabilitació no han funcionat del tot perquè ara molts propietaris d'habitatges no poden assumir el 50 per cent del cost total de les obres. De fet, tampoc hi ha ajudat el fet que els veïns estiguen obligats a pagar per endavant la totalitat del pressupost de les obres. “No obstant això, els ajuts són acumulables a altres subvencions i els propietaris de la zona del Pincat poden arribar a finançar fins al 90 per cent de les obres”, va remarcar l'alcalde.
A més, el Pincat va començar a executar-se el 2005 però els ajuts no es van activar fins al 2008. Per tot plegat, el consistori ha acordat amb la Generalitat –qui finança la meitat dels 18,9 milions del Pincat, a través de la llei de barris–, la convocatòria d'una última línia d'ajuts a la rehabilitació dels elements comuns dels edificis. L'Ajuntament ja ha publicat les bases que regulen les subvencions, les quals només podran demanar les obres que hagen sol·licitat la llicència amb posterioritat a l'1 de gener del 2011, i que tinguen per objecte alguna actuació com ara la rehabilitació de façanes, la reparació de cobertes i la millora de l'accessibilitat dels edificis. Les sol·licituds es poden presentar fins al 30 de juny, tant al registre general de l'Ajuntament com a l'oficina del nucli antic, al carrer de la Rosa. A més, les obres que es vulguen finançar amb aquesta línia d'ajuts han d'estar acabades abans del 16 de setembre. A banda, els immobles que cal millorar no podran haver-se construït ni haver tingut cap gran rehabilitació en els últims cinc anys.
En realitat, aquesta ha estat una solució intermèdia pactada entre l'Ajuntament i el govern català. Amb la part dels 128.000 euros restants que ara no es puga destinar a subvencions, el consistori té previst reparar les cobertes i els espais comuns d'edificis municipals al nucli antic. Però la voluntat de l'Ajuntament és poder esgotar aquests recursos amb els ajuts a la rehabilitació d'edificis privats, i és per això que ha contactat amb alguns propietaris per engrescar-los a formalitzar les sol·licituds.
Unes bases rígides i poc assessorament tècnic
El Pincat té com a objectiu la rehabilitació dels espais públics però també destina alguns recursos a la millora dels espais comuns dels habitatges. L'última línia d'ajuts està pensada per rehabilitar façanes (un màxim de 6.000 euros); millorar cobertes (5.000 euros); instal·lar serveis comuns (2.000 euros); fer obres d'accessibilitat (9.000 euros); canviar antenes (500 euros), i incorporar les noves tecnologies (1.000 euros). Però aquests ajuts només són acumulables fins assolir un màxim de 15.000 euros. En aquest sentit, els professionals del sector de la rehabilitació lamenten la rigidesa de les bases i que s'hagen denegat subvencions en lloc de donar facilitats. A més, troben a faltar un millor assessorament als veïns interessats en els ajuts. Així, fa dos anys es va obrir l'oficina del nucli antic, però també caldria un “acompanyament” dels tècnics municipals durant tot el procés. En alguns casos, són els arquitectes els que fins i tot han de constituir les comunitats de veïns i han de preparar tota la documentació per omplir les sol·licituds. Una feina titànica tenint en compte que en una comunitat hi ha pisos de famílies marginals i de nouvinguts amb pocs recursos, a més d'algun habitatge ocupat il·legalment i altres pisos embargats pels bancs.