Deltebre obre un expedient contra Urbanisme per enderrocar sense llicència la construcció il·legal

El ple reclama al govern celeritat en el pla director d'edificacions en sòl rústic

A Deltebre, hi ha actualment uns 90 expedients oberts per disciplina urbanística. Majoritàriament es tracta de construccions en sòl no urbanitzable i que tenen llicència de magatzem agrícola però que en realitat són habitatges. Es tracta d'una pràctica molt habitual al conjunt de les Terres de l'Ebre que ara es vol eradicar però tenint en compte les especificitats concretes del territori i legalitzant alguns usos. De fet, el Departament d'Urbanisme treballa juntament amb els ajuntaments ebrencs en l'elaboració d'un pla director urbanístic d'edificacions en sòl no urbanitzable que reguli aquesta situació, una eina que els ajuntaments consideren imprescindible a l'hora d'autoritzar o denegar llicències. De fet, en el ple de Deltebre d'ahir, convocat a instàncies dels principals grups de l'oposició, CiU i PP, es va demanar al Departament de Política Territorial i Obres Públiques la màxima celeritat en la tramitació i aprovació d'aquest pla i una moratòria a l'hora d'executar enderrocaments com el de la setmana passada. «Veníem de molts anys de permissivitat en les construccions i ara és urgent que s'agilitzi un document per saber què podem fer», va manifestar ahir l'alcalde, Gervasi Aspa (ERC), tot assenyalant que la majoria de construccions en sòl no urbanitzable del seu municipi es podran legalitzar reconduint-ne els usos, ja siguen agrícoles o turístics. Aspa també es va referir a l'edifici enderrocat la setmana passada com «un cas aïllat que feia tres anys que no tenia llicència i que l'ordre d'enderroc ja estava dictava per un jutge. L'Ajuntament va posar tota la voluntat per reconduir-ho però no es podia fer res», va dir. No obstant, en el ple d'ahir també es va aprovar per unanimitat incoar un expedient sancionador contra l'Institut Català del Sòl i Construccions Jaen Vallés, l'empresa encarregada de l'enderroc, perquè es va fer sense la preceptiva llicència municipal. Així mateix, el portaveu del PP i diputat al Parlament, Joan Bertomeu, va titllar «d'abús» i «falta de respecte» el desplegament policial per executar l'ordre d'enderroc, i va anunciar que demà dimecres portarà el tema al Parlament.

Per la seva part, la portaveu de CiU, Imma Juan, va lamentar que l'alcalde no respongués a l'oferiment de l'oposició de treballar per reconduir la problemàtica d'aquestes construccions. Segons Juan, es va demanar una reunió al mes de juny quan es va saber que hi havia data per una ordre d'enderroc.

Catàleg de construccions

El pla director urbanístic de construccions en sòl no urbanitzable permetrà tindre un inventari de cases, masies, barraques, magatzems agrícoles i habitatges fora d'ordenació per saber el punt de partida i mirar com es poden adequar a la normativa. De fet, l'Ajuntament de Deltebre ja ha sol·licitat al Departament d'Urbanisme una subvenció per fer un catàleg de totes les construccions que actualment hi ha al municipi en sòl no urbanitzable. Els ajuntaments ebrencs defensen que aquestes construccions es puguen legalitzar per a usos agrícoles i turístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.