Urbanisme

Pisos buits arreu del territori

L'esclat de la bombolla immobiliària va deixar edificis a mig fer o acabats però que no s'han venut i s'estan deteriorant a totes les comarques gironines

Es tracta d'un problema que malmet el paisatge urbà

Quan han passat més de cinc anys de l'esclat de la bombolla immobiliària, un dels seus efectes més clars és molt visible al territori: la presència dels anomenats pisos fantasma. Construccions que van quedar aturades de cop a mig fer, promocions senceres que acabades o gairebé acabades mai no han sortit a la venda, i també d'altres que sí que van arribar a posar-s'hi, però no es van vendre, i que amb els anys han acumulat un cert deteriorament i fins i tot han estat objecte, en alguns casos, de saquejos.

Aquestes edificacions abandonades esquitxen tota la demarcació de Girona. Fonts del Gremi de Promotors i Constructors de Girona (Gipce) destaquen que aquí hi ha molts menys pisos fantasma que en altres punts de Catalunya –com ara Tarragona– i sobretot de l'Estat, on són conegudes les urbanitzacions desèrtiques de la costa valenciana i el cinturó exterior de Madrid. El cert, però, és que d'exemples n'hi ha també a totes les comarques gironines. En cap cas urbanitzacions senceres, però sí promocions destacades. Fins i tot en zones on la venda de pisos ha decaigut menys, com ara la costa de l'Alt Empordà–gràcies sobretot als compradors francesos–, hi ha algun cas. És, però, més anecdòtic que en alguns llocs de les àrees urbanes de Girona i de Figueres, i també de la costa tant del Baix Empordà –amb casos força visibles com el de l'entrada a Sant Feliu de Guíxols– com de la Selva, on destaca el cas de Lloret, en què la xifra d'habitatges buits ha crescut un 79% en deu anys.

Alguns ajuntaments ja han decidit intervenir en un problema que deteriora el paisatge urbà. Així, per exemple, el consistori de Sarrià de Ter ha decidit gravar amb un 75% l'IBI dels pisos a mig fer i sense acabar. I a Salt s'han enviat requeriments als promotors d'obres aturades per instar-los a arreglar les voreres. També a Olot s'han enviat alguns requeriments, en aquest cas arran de queixes de veïns o per la detecció d'alguna irregularitat.

Falta de xifres

Una de les coses que sorprenen d'aquesta problemàtica, per la seva importància i extensió, és la falta de xifres detallades sobre el tema. No hi ha dades sobre pisos a mig fer. Ni de Girona, ni de Catalunya, ni de l'Estat. Pel que fa als pisos fantasma acabats, no hi ha cap estudi específic i es poden agafar xifres des de diverses bandes. Així, quant a pisos buits, les últimes dades de l'Instituto Nacional de Estadística, INE –en referència a l'any 2011– xifraven en 55.460 els pisos que no estan ocupats a les comarques gironines, un 5,43% més que deu anys abans. Aquesta xifra suposa un 11,5% del total de parc gironí d'habitatges i inclou no només els habitatges abandonats sinó també els pendents de vendre o de llogar. A partir del registre de la propietat, la Generalitat estima que a la demarcació de Girona hi havia a principis del 2012 10.315 pisos nous sense vendre. Els més de 40.000 restants serien, doncs, entre pendents de llogar, pisos tancats per voluntat del propietari i els abandonats.

En tot l'Estat s'estima que hi ha un estoc aproximadament de 770.000 habitatges, dels quals més de 150.000 són “invendibles”, segons un estudi recent del Bankinter. És a dir, gairebé el 20% no es podrà vendre mai.

Bona part dels pisos fantasma van anar a parar a mans bancàries, després que els promotors, constructors o immobiliàries propietaris fessin fallida. I gran part estan ara en mans de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), el conegut com a banc dolent, que no ofereix xifres detallades dels habitatges que té per demarcacions. Només concreta que a Catalunya s'hi situen el 18,6% dels gairebé 107.000 actius immobiliaris que se li han traspassat. És a dir, gairebé 20.000 habitatges.

El futur dels pisos fantasma no serà igual per a tots. La Sareb va aprovar el març de l'any passat un pla de negoci que reservava 133 milions a acabar obres, 130 a manteniment d'edificis i 103 a demolicions. Des de Gipce s'afirma que a la demarcació de Girona no s'enderrocarà cap edifici, perquè tot s'acabarà venent. La construcció de nous habitatges ha caigut pràcticament a zero –el 2012 es van iniciar només 716 habitatges a la demarcació, la majoria d'autoconstrucció, quan el 2006 s'havia arribat a 22.383– i es considera que tot l'estoc acabarà sortint. Fins i tot els que estan abandonats a mig fer.

55.460
pisos
són els que no estan ocupats a la demarcació de Girona, segons l'últim cens d'habitatges de l'INE.
10.315
pisos
nous sense vendre hi ha a les comarques gironines, segons les últimes dades de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.