Societat

El TAV, sense nord ni sud

No hi haurà alta velocitat completa cap a París fins al 2020, quan s'hauria d'acabar el tram de Perpinyà a Nimes

Les primeres obres del corredor de mercaderies cap al sud no s'acabaran fins al 2015

Amb l'arri­bada del tren d'alta velo­ci­tat (TAV) a Girona, Figue­res i la fron­tera fran­cesa es tanca una etapa de moder­nit­zació fer­roviària que Cata­lu­nya fa un quart de segle que espe­rava, quan es va cedir a la volun­tat del govern de González de pri­o­rit­zar la línia Madrid-Sevi­lla. Ni Pujol, ni Mara­gall, ni ningú a Cata­lu­nya podia pre­veure que aque­lla decisió sig­ni­fi­ca­ria que el TAV no arri­ba­ria a França fins vint anys després i que, molt abans, sí que esta­rien con­nec­ta­des amb Madrid en alta velo­ci­tat Valla­do­lid, Màlaga, Alba­cete, València o Osca.

Dis­seny radial

En el model d'expansió de l'alta velo­ci­tat s'ha repe­tit l'històric dis­seny radial de les infra­es­truc­tu­res espa­nyo­les, on tot comença i acaba a Madrid. Així es van expan­dir les car­re­te­res i el fer­ro­car­ril. Així s'han expan­dit les auto­vies. I així s'ha expan­dit el TAV –només s'ha fet l'excepció de la línia entre la Coru­nya i Ourense–. Ja es pot anar de Puente Genil, Ante­quera, Conca, Requena o Segòvia a Madrid, però encara no de Bar­ce­lona a València o Bil­bao.

El resul­tat d'aquesta con­cepció cen­tra­lista és que encara està per fer el cor­re­dor medi­ter­rani, eix natu­ral que aglu­tina més de la mei­tat de la població, el 40% del PIB, així com els prin­ci­pals ports de mer­ca­de­ries de l'Estat. L'arre­la­ment d'aquesta con­cepció cen­tra­lista el demos­tra el fet que el govern d'Aznar no va incloure el cor­re­dor en el procés euro­peu de revisió de les pri­o­ri­tats en xarxa de trans­port del 2003. Final­ment, s'hi va incloure el 2011, el dar­rer any del govern de Zapa­tero, i la UE l'ha con­si­de­rat la infra­es­truc­tura fer­roviària pri­o­ritària.

La minis­tra Pas­tor s'ha com­promès a posar a lici­tació els pri­mers trams aquest tri­mes­tre, con­cre­ta­ment el ter­cer car­ril d'ample euro­peu entre Cas­tell­bis­bal i Tar­ra­gona i entre Tar­ra­gona, Van­dellòs, Cas­telló i València Almus­sa­fes. –s'ha de recor­dar, per una banda, que l'alta velo­ci­tat està pre­pa­rada per a mer­ca­de­ries entre Bar­ce­lona i França però no entre Bar­ce­lona i Tar­ra­gona, on alguns pen­dents són exces­sius per als com­bois de gran tonatge; per l'altra, el tram entre Van­dellòs i Cas­telló és encara avui l'únic de via única del cor­re­dor medi­ter­rani–. La pro­mesa de Pas­tor és que esta­ran aca­bats el 2015.

Con­nexió euro­pea

Pel que fa a la con­nexió amb la resta d'Europa –la que real­ment interessa a Cata­lu­nya per a l'entrada i sor­tida de mer­ca­de­ries dels ports de Bar­ce­lona i Tar­ra­gona–, la situ­ació no és millor. El sud és l'última direcció cap on França ha mirat històrica­ment. Anant tot bé, no es podrà arri­bar en alta velo­ci­tat a París fins al 2020 perquè el límit meri­di­o­nal al qual arriba la línia del TGV francès és Nimes –avui el viatge fins a la capi­tal fran­cesa és de vuit hores–. L'avan­tatge és que el govern francès ha deci­dit exe­cu­tar con­jun­ta­ment una línia mixta de pas­sat­gers i mer­ca­de­ries entre Nimes i Nar­bona, men­tre que d'aquesta dar­rera ciu­tat a Per­pinyà es cons­trui­ria només una infra­es­truc­tura per a viat­gers i es rea­pro­fi­ta­ria per a mer­ca­de­ries la línia actual. En part, el pro­jecte es retarda. L'adap­tació a l'alta velo­ci­tat del cor­re­dor exis­tent entre Nimes i Mont­pe­ller havia d'enlles­tir-se el 2014 i ara sem­bla que no estarà aca­bada fins al 2017. De Mont­pe­ller a Per­pinyà es manté la data del 2020 i ja s'ha acor­dat que el tra­jecte tin­gui esta­ci­ons a Nar­bona i Besi­ers. Aquest tram és, fins i tot, més impor­tant en si mateix que com a mitjà de pas fins a París, segons alguns experts en infra­es­truc­tu­res. Per exem­ple, Marc Igle­sias, engi­nyer con­sul­tor de l'Ins­ti­tut Cerdà, pre­veu que poca gent uti­litzi el TAV per anar fins a París en el futur, perquè es tar­darà més del doble de temps que amb avió quan les com­pa­nyies de baix cost han fet molt com­pe­ti­tius els preus dels vols. Hi ha qui defensa que el TAV és com­pe­ti­tiu en distàncies mit­ja­nes de fins a 500 km, com ara de Bar­ce­lona a Madrid, on la diferència de temps de viatge amb l'avió és petita.

Per als lli­gams soci­o­e­conòmics de l'euro­regió medi­terrània es con­si­dera molt més impor­tant tenir trens d'alta velo­ci­tat amb Per­pinyà, Nar­bona, Besi­ers, Mont­pe­ller, Nimes o Lió. D'aquí ve la par­ti­ci­pació que van tenir els governs català i bar­ce­loní en el debat públic sobre el pro­jecte al cos­tat de les regi­ons del Llen­gua­doc-Ros­selló i Mig­dia-Piri­neus. Més incerta és la con­nexió de futur entre els cor­re­dors medi­ter­rani i atlàntic al sud de França. El lobby de ciu­tats i regi­ons també pretén que França acce­leri el cor­re­dor entre Nar­bona i Tolosa – entre Tolosa i Bor­deus està pla­ni­fi­cat per al 2020–. Avui els trens de mer­ca­de­ries del port de Bar­ce­lona ja sur­ten cap a Bor­deus, Lió i Tolosa, i en aquesta dar­rera ciu­tat el port fins i tot hi té una ter­mi­nal.

32.000
UE.
Milions que invertirà la Comissió Europea en els corredors de transport
5.803
Catalunya.
Cost de les obres catalanes del corredor segons la Generalitat
1.400
Tercer rail.
Milions que costarà el rail per a mercaderies al corredor mediterrani

Competència per a Renfe al TAV de Madrid

L'operador ferroviari francès SNCF vol entrar a competir amb Renfe al corredor entre Barcelona i Madrid. La companyia hauria demanat llicència al Ministeri de Foment en espera de la liberalització del transport ferroviari de passatgers que el govern de Rajoy preveu fer efectiva aquest estiu. Segons ha publicat el digital Eldiario.es, l'operadora francesa pretén oferir els primers serveis l'1 de gener del 2014 en el corredor més rendible de la xarxa de l'Estat espanyol. En canvi, SNCF no estaria interessada a oferir serveis entre Madrid, Barcelona i París, que consideraria mancats de rendibilitat per la competència de l'avió, segons aquell diari. SNCF explota exclusivament la línia de París a Figueres perquè Renfe no ho podrà fer fins a l'abril.

Ford, Seat, BASF i els ports clamen pel tren de mercaderies

Les grans multinacionals que exporten sobretot per mar reclamen de fa temps que s'executin les obres
X.M

La importància estratègica del corredor mediterrani per a les grans empreses es va fer evident amb la constitució del grup de pressió Ferrmed, que ha fet de portaveu del projecte a l'Estat espanyol i a la Unió Europea durant anys. El lobby empresarial impulsat des de Catalunya amb el ple suport dels governs català, valencià i murcià defensa que la UE i els estats afectats prioritzin la construcció d'un corredor ferroviari de mercaderies des d'Algesires fins a Estocolm. Des de Suècia el gran eix connecta els ports dels mars Bàltic i del Nord, i a Coblença (Alemanya) es divideix en dos ramals. El de l'oest passa per Luxemburg i arriba fins a Algesires pel Mediterrani ibèric per connectar també amb els ports del nord d'Àfrica. Des de Coblença, el ramal de l'est arriba fins a Milà i Torí a través de Berna i connecta per mitjà de Gènova amb el corredor mediterrani ibèric.

Per als ports de Barcelona, Tarragona, València, Sagunt o Alacant es tracta d'un projecte estratègic per exportar cap a l'Europa central i del nord i cap al continent africà. El port barceloní aspira a convertir-se en la porta d'entrada de les mercaderies provinents del sud-est asiàtic que avui entren a Europa sobretot pels grans ports de Rotterdam o Hamburg amb vaixells que han de vorejar part de la península Ibèrica.

El projecte també és essencial per a les factories de gegants automobilístics com Ford i Seat o químics com BASF. Fa dos anys, el responsable de logística de Ford a Europa va avisar que si el corredor no es feia realitat en cinc anys la companyia deixaria el País Valencià. BASF ha anunciat la construcció d'una terminal de trens a la planta petroquímica del Camp de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.