Reportatge

Dies de calçots

Valls celebrarà la Gran Festa de la Calçotada i donarà el tret de sortida a la temporada alta de calçotades

La Gran Festa de la Calçotada de diu­menge vinent ence­tarà una tem­po­rada que es pre­senta “excel·lent, tant per la qua­li­tat com per la quan­ti­tat de calçots”, segons Rafel Cas­tells, secre­tari de la Cam­bra de Comerç de Valls. L'ens cal­cula que, de novem­bre a abril, unes 350.000 per­so­nes es des­plaçaran a l'Alt Camp per degus­tar una calçotada on va néixer aquesta tra­dició gas­tronòmica. “És la segona tem­po­rada turística al Camp de Tar­ra­gona, després de l'estiu”, asse­gura Cas­tells. En la popu­la­ri­tat de la calçotada, i en la seva reper­cussió econòmica, hi ha tin­gut molt a veure la Gran Festa: l'any 1982, quan es va cele­brar per pri­mer cop, a l'Alt Camp ofe­rien calçota­des només sis res­tau­rants, men­tre que ara més de cin­quanta en tenen a la carta. Diu­menge, els orga­nit­za­dors espe­ren uns 35.000 visi­tants i un ressò mediàtic que arri­barà fins i tot al Japó, ja que el canal Nihon-TV de Tòquio rodarà un repor­tatge sobre la festa i la calçotada durant la diada. Cas­tells ho resu­meix: “La Gran Festa ha sig­ni­fi­cat que se'n parli molt, li ha donat un toc mas­siu de popu­la­ri­tat.”

Des del cam­pa­nar

Els cas­tells i els calçots, doncs, han con­tribuït a donar a conèixer Valls arreu: “La calçotada entesa com un àpat fes­tiu, la cuina del calçot com a única i dife­ren­cial, ens porta cada any milers i milers de visi­tants, i per a tots és un gran refe­rent i té un gran impacte per a la pro­moció turística de la ciu­tat de Valls”, asse­gura l'alcalde de la ciu­tat, Albert Batet, que hi afe­geix: “A Valls sem­pre hem tin­gut molt clar que la cul­tura popu­lar és un dels nos­tres actius més impor­tants i amb més pos­si­bi­li­tats de pro­jecció, tant des del punt de vista iden­ti­tari com d'atrac­tiu turístic.” Diu­menge, a més de par­ti­ci­par en els actes de la festa, els visi­tants poden apro­fi­tar l'ocasió per fer alguna de les rutes turísti­ques que s'ofe­rei­xen a la ciu­tat. Enguany, s'hi suma la ruta guiada al cam­pa­nar de Sant Joan, el més alt de Cata­lu­nya. Pujar els més de 300 gra­ons per­met asso­lir el pla de les cam­pa­nes, un espai des del qual es poden veure els acci­dents geogràfics i pobles de fins a sis comar­ques.

Amb eti­queta

Ja fa anys que l'eti­queta d'Indi­cació Geogràfica Pro­te­gida IGP Calçot de Valls garan­teix la qua­li­tat dels calçots. “Som uns cin­quanta pro­duc­tors que con­ti­nuem defen­sant el nom, la qua­li­tat i, a poc a poc, aug­men­tem la pro­ducció”, explica Sebastià Banús, que cal­cula que enguany es posa­ran al mer­cat uns 10 mili­ons de calçots eti­que­tats, un milió més que el 2012.

125 anys de treball col·lectiu

M.J.R.

Entre 300 i 400.000 calçots amb l'etiqueta de la IGP Calçot de Valls es despatxen a la Cooperativa Agrícola, que enguany celebra 125 anys de la seva fundació. Els seus 500 socis hi entren oli, fruita seca, garrofes, raïm i també calçots. “És un producte que fa deu anys no comercialitzàvem, però ara hi ha pagesos que en viuen”, explica Josep Llorach, president de la Societat Agrícola de Valls. La cooperativa, una de les més antigues del país, ha passat temps molt difícils, però s'ha aconseguit mantenir-la i fins i tot començar un procés de rejoveniment. “Amb la crisi, la gent ha tornat al camp”, comenta Llorach. Diumenge, a la cooperativa, es podrà visitar una exposició de maquinària agrícola per al cultiu dels calçots i l'entitat ha organitzat activitats durant tot l'any per celebrar l'aniversari.

Dades d'interès

Dia 27. A les 10 h s'obrirà el mercat de la calçotada. A les 11 h, demostracions de coure calçots. A les 12.30 h, sortida de la cercavila. A les 13 h, al Pati, concurs de menjar calçots. Durant el dia, concursos de cultiu de calçots i de salsa.

Degustacions. A la pl. de la Zeta i dels Alls (12 calçots, salsa, pa, vi, taronja i pitet).

Més informació. www.valls.cati www.cambravalls.com



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.