Societat

La vida social

Fesols celestials

Més de 3.000 persones participen als tastets de Santa Pau, celebrats en el marc de la Fira de Sant Antoni

Setze restaurants i bars en fan la seva particular interpretació

L'associació de conreadors ha sabut modernitzar la ruralitat

Fesols i calçots. No és que tin­guin massa res en comú, més enllà que són ali­ments i si són de Santa Pau i Valls, res­pec­ti­va­ment, que són de molta qua­li­tat. Ahir, a Santa Pau, es van donar la mà. De fet, ho van fer els orga­nit­za­dors de la Fira de Sant Antoni, més cone­guda com la Fira dels Fesols de Santa Pau, amb els res­pon­sa­bles de la indi­cació geogràfica pro­te­gida Calçots de Valls. I va ser sig­ni­fi­ca­tiu, perquè l'Asso­ci­ació de Con­re­a­dors de Fesols de Santa Pau està tra­mi­tant a la Unió Euro­pea una marca de qua­li­tat i geogràfica per a aquest lle­gum que està a punt de ser apro­vada. El pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Con­re­a­dors de Fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer, va rei­vin­di­car l'esforç que fan per man­te­nir aquest con­reu i va dir que fins i tot és un deute que tenen amb els seus avant­pas­sats. El con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Santi Vila, va feli­ci­tar l'enti­tat per haver sabut moder­nit­zar la rura­li­tat i va recor­dar que no tot s'acaba a Bar­ce­lona. Vila va dir que estava satis­fet que el seu pri­mer acte ofi­cial a les comar­ques giro­ni­nes, després de la inau­gu­ració del des­do­bla­ment de l'eix Trans­ver­sal, fos la fira de Santa Pau. La coo­pe­ra­tiva La Fageda va ser l'altra enti­tat con­vi­dada i va pre­sen­tar-hi un tas­tet dels seus iogurts.

L'acte cen­tral de la diada va ser la feso­lada popu­lar de la plaça por­xada medi­e­val i els tas­tets de plats ela­bo­rats amb fesols de Santa Pau que van ofe­rir setze res­tau­rants i bars, la majo­ria del muni­cipi. De fet, hi van posar ima­gi­nació per treure tant de ren­di­ment gas­tronòmic a aquest lle­gum que, en la moda­li­tat de Santa Pau, es cou molt bé, no fa pela i és petit i poc farinós. N'hi havia amb boti­farra espar­ra­cada i alli­oli gra­ti­nat, amb sèpia, amb bolets de tem­po­rada i, entre altres coses, amb cap de vede­lla. També, hi havia ver­si­ons dol­ces, com ara vol­ca­nets de fesols o coca d'anís i mata­fa­luga amb fesols. Van cri­dar espe­ci­al­ment l'atenció dels par­ti­ci­pants els tas­tets de fesols de Santa Pau amb cabi­rol, un ani­mal rein­troduït al parc natu­ral de la Zona Volcànica, i la llon­ga­nis­seta de fesols i garró de porc amb alli­oli.

El Fesol d'Or –el pin amb què l'asso­ci­ació de cul­ti­va­dors dis­tin­geix algú que ha con­tribuït a la fira o a la difusió d'aquest lle­gum– va ser per a Joan Brosa, fill de Sant Miquel de Sacot, que ha col·labo­rat sem­pre des­in­te­res­sa­da­ment amb la fira i que és l'autor del recull de més de 2.000 imat­ges que expli­quen tot el procés de con­reu dels fesols de Santa Pau. Han estat la base, jun­ta­ment amb imat­ges de Pep Sau, d'un vídeo sobre aquest con­reu. Marc Pla­na­gumà ha fet el mun­tatge d'aquest vídeo, pre­sen­tat abans-d'ahir.

A part de la feso­lada, la Fira de Sant Antoni va ser l'excusa per omplir diver­sos espais del poble amb para­des d'ali­men­tació i amb una fira d'art. A part, hi va haver molts actes popu­lars i cul­tu­rals. Entre altres, van des­ta­car les actu­a­ci­ons del bes­ti­ari de la Unió Ane­lles de la Flama de Valls, amb una mulassa i un bou gegants, el gegant Bato­ies i les per­dius de Batet de la Serra, acom­pa­nyats pels bato­iers d'aquest poble d'Olot i el con­cert dels Stukat del Bolet. La festa dels fesols, doncs, va ser molt com­pleta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.