Aula i camp

Reivindicació i aprenentatge tornen a confluir en una nova edició de la Universitat d'Estiu de l'Horta

Fa huit anys, en 2002, el col·lec­tiu Per l'Horta, jun­ta­ment a altres enti­tats, va empren­dre l'orga­nit­zació d'un seguit de cur­sos d'estiu rela­ci­o­nats amb l'agri­cul­tura, el ter­ri­tori, el patri­moni i l'edu­cació ambi­en­tal com a dar­rer home­natge als veïns de la par­tida de la Punta, desa­llot­jats de les seues cases i ter­res per impe­ra­tiu de l'ampli­ació de la ZAL (Zona d'Acti­vi­tats Logísti­ques) del port de València.

Aque­lla acti­vi­tat prengué el nom d'Uni­ver­si­tat d'Estiu de l'Horta i des d'ales­ho­res s'ha tor­nat a repe­tir anu­al­ment, con­so­li­dant-se com a espai públic de tro­bada, rei­vin­di­cació i apre­nen­tatge al vol­tant de l'horta i l'agri­cul­tura de base tra­di­ci­o­nal o ecològica. En defi­ni­tiva, un punt de reunió de per­so­nes pre­o­cu­pa­des per la trans­for­mació traumàtica del ter­ri­tori a causa de la vora­ci­tat urbanística i les polítiques espe­cu­la­ti­ves que agre­dei­xen el pai­satge físic i moral. Defe­nen l'horta pel seu valor com a medi en què la vida és salu­da­ble i recla­men la seua con­ser­vació per la sig­ni­fi­cació que ha tin­gut a través dels segles fins a l'actu­a­li­tat. I en cada una de les edi­ci­ons cele­bra­des han tin­gut un motiu con­cret de denúncia.

Enguany, el ves­sant rei­vin­di­ca­tiu de la Uni­ver­si­tat d'Estiu de l'Horta se cen­tra en l'amenaça que afecta una de les zones d'horta que encara es con­ser­ven més com­pac­tes, la zona de l'Arc de Mont­cada, a propòsit de diver­sos pro­jec­tes d'infra­es­truc­tu­res: prin­ci­pal­ment el soter­ra­ment de les vies del metro i el pro­jecte de l'ano­me­nada via parc Nord.

«El soter­ra­ment de les vies de la línia 1 a Bur­jas­sot i Gode­lla és una neces­si­tat rei­vin­di­cada llar­ga­ment. Però, en comp­tes de fer una línia de metro soter­rada amb tune­la­dora, pel cen­tre de Bur­jas­sot, la pro­posta del govern valencià per a solu­ci­o­nar els pro­ble­mes dels pas­sos a nivell en aquest muni­cipi és tras­lla­dar les vies uns 100 metres fora del terme, en una zona d'horta, de manera que s'òbriga pas a l'espe­cu­lació sobre els ter­renys que que­da­rien entre el traçat viari i els nuclis urbans», explica Conxa Medina, por­ta­veu de la Uni­ver­si­tat d'Estiu de l'Horta. El nou traçat també pro­dui­ria l'ender­ro­ca­ment de cases a Gode­lla i la requa­li­fi­cació del ter­reny agrícola per gene­rar plusvàlues urbanísti­ques que, segons Medina, només bene­fi­ci­a­ran uns pocs: «La pro­posta ha estat pro­jec­tada sense pas­sar el metro pel poble ni fer-hi una parada pròxima als usu­a­ris de les loca­li­tats afec­ta­des», indica la por­ta­veu.

L'altre pro­blema és la cons­trucció d'una auto­via per l'horta que recu­pera l'antic pro­jecte del «dis­tribuïdor comar­cal», que es va para­lit­zar a causa del seu impacte sobre l'horta cegada per la séquia de Mont­cada. «Pro­vo­ca­ria l'aïlla­ment dels pobles de l'Horta Nord amb una bar­rera de vies ràpides que por­ta­rien més trànsit a les pobla­ci­ons i arros­se­ga­rien grans exten­si­ons de ter­renys pro­duc­tius», asse­gura Medina res­pecte a l'auto­via que ani­ria des de Bur­jas­sot fins a Albui­xec per enllaçar amb la A-7.

A l'escorxador de Godella

EMPAR PEIRÓ

La 8a edició de la Universitat d'estiu de l'Horta tindrà lloc, del 13 al 17 de juliol a l'antic escorxador de Godella, un edifici recentment reformat que data de 1915. Acollirà classes i tallers pràctics d'agricultura, xerrades i, a la nit, improvisacions musicals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.