Un text d'‘El quadern gris' i un de la Viquipèdia protagonitzen la prova de català de competències bàsiques
Més de 60.000 alumnes de 4t d'ESO també fan aquest dijous la prova de matemàtiques, en la que han de resoldre diversos problemes de geometria i càlcul
Les proves no tenen validesa d'avaluació però serveixen per comprovar el nivell dels estudiants al final de cada etapa
Un fragment d'El quadern gris de Josep Pla i un article de la Viquipèdia sobre l'espia català Joan Pujol, Garbo, han estat els textos als que s'han hagut d'enfrontar els alumnes de 4t d'ESO en la prova de català competències bàsiques. Els més de 60.000 estudiants que han començat les proves aquest dijous al matí també han hagut de resoldre diversos problemes de càlcul, geometria o percentatges per comprovar el seu domini de les matemàtiques.
Un text sobre l'aniversari d'un dels protagonistes de l'obra de Josep Pla ha ocupat la primera part de la prova. El fragment narra els motius pels quals el jove –que celebra el seu 21è aniversari el 8 de març de 1918, en plena epidèmia de grip– decideix començar el dietari. Explicar alguns detalls que exposa el narrador, justificar l'ús d'algunes expressions, escollir formes verbals similars o explicar el significat d'alguns mots subratllats en el text han estat algunes de les preguntes que han hagut de respondre els estudiants per demostrar el seu nivell de comprensió davant d'un text literari.
La segona part de la prova l'ha ocupat un text de la Viquipèdia sobre Joan Pujol, Garbo, l'agent doble que va enganyar Adolf Hitler. L'assaig, una adaptació de l'enciclopèdia en línia explica la biografia i la trajectòria de Garbo i el seu paper durant la Segona Guerra Mundial. Les preguntes, similars a les de la primera part, tenien l'objectiu de comprovar que els alumnes havien entès qui era el personatge, així com la comprensió del text en aspectes com la cronologia que se'n desprèn. Així mateix, els estudiants han hagut de respondre preguntes de gramàtica, sintaxi i vocabulari en els dos casos.
L'avaluació de llengua catalana també ha inclòs una prova d'expressió escrita per comprovar el domini del llenguatge dels estudiants. En aquest cas, i relacionat també amb El quadern gris, els estudiants han hagut d'escriure entre 10 i 15 línies sobre el tema dels aniversaris, “motiu d'alegria o de tristesa”. S'ha recomanat als alumnes planificar les idees per desenvolupar, fer una primera versió de la redacció i revisar-la abans de lliurar-la.
68 estudiants també han realitzat la prova en aranès, una prova que ha inclòs per una banda un text sobre Ötzi, el cadàver momificat d'un home que va ser trobat en una glacera dels Alps el 1991, i de l'altra, una sèrie de consells d'alimentació i nutrició per poder fer les activitats a la muntanya. La redacció girava a l'entorn dels preparatius per anar d'excursió a la muntanya.
Els estudiants de 4t d'ESO també han hagut de completar aquest dijous la prova de competències matemàtiques, un examen que el Consell Superior d'Avaluació dels Sistemes Educatius ha desenvolupat per comprovar els coneixements en aquesta matèria i la seva aplicació en problemes quotidians. Per això, per exemple, una part dels càlculs que han proposat als estudiants tractava els desnivells que un vehicle pot trobar en una carretera. En una segona part, centrada en percentatges, els alumnes havien de calcular les hores d'ús d'unes instal·lacions esportives, mentre que en la darrera s'enfrontaven al repartiment de beneficis d'un negoci.
És el segon any que els alumnes de 4t d'ESO fan aquestes proves que no tenen validesa d'avaluació, però que serveixen perquè famílies, centres i el departament d'Ensenyament, comprovin el nivell dels estudiants catalans al final de cada etapa. A partir del 18 de març es donaran a conèixer els resultats. Aquest divendres, serà el torn de les proves de castellà i de llengua estrangera.