administracions
Banyoles penja la bandera espanyola sota amenaça
L'equip de govern decideix obeir la Subdelegació del Govern espanyol perquè té la llei en contra i no vol perdre temps ni diners
Anima els veïns a omplir els balcons de símbols propis
L'Ajuntament de Banyoles ha hagut de penjar la bandera espanyola a la balconada principal de l'edifici. Ha rebut un requeriment de la Subdelegació del Govern espanyol i ahir era l'últim dia per comunicar si la restituïa o no. L'alcalde, Miquel Noguer (CiU), ha comunicat a tots els grups del consistori que ha optat per penjar la bandera, juntament amb la senyera i l'europea, per evitar una guerra de símbols que considera perduda, estèril i cara per a les arques municipals. Que ho hagi comunicat a la resta de grups no vol pas dir que aquests estiguin d'acord amb la decisió. Tot el contrari. “No és voluntat de l'Ajuntament esmerçar diners ni esforços en una possible causa judicial que amb tota probabilitat seria perduda. Així doncs, després de parlar-ho amb tots els grups municipals, l'equip de govern ha decidit complir la llei de banderes”, ha dit.
Noguer ha recordat que, agradi o no, la llei és molt clara en el tema de les banderes i que l'Ajuntament hi té totes les de perdre. A més, segons ell, qui més hi perd és l'alcalde, perquè si incompleix el requeriment s'inicia un procés que acaba amb una multa i, en el pitjor dels casos, amb la seva inhabilitació.
L'alcalde de Banyoles ha pres la decisió de tornar a penjar la bandera espanyola després d'assessorar-se a l'Associació Catalana de Municipis i a l'Associació de Municipis per la Independència.
Ara és el moment, a criteri seu, de destinar els pocs diners que tenen les administracions a fer polítiques que ajudin les persones, sobretot les que tenen dificultats. El requeriment és fruit d'una denúncia de la Guàrdia Civil de Barcelona, arran del fet que es va penjar la senyera al balcó de l'ajuntament de Banyoles, on, des de feia anys, no onejava cap bandera, precisament per evitar cap guerra en aquest sentit. De fet, Noguer ha mantingut el criteri seguit en diversos ajuntaments de la comarca de la Garrotxa –ell va ser alcalde de Mieres i president del Consell Comarcal de la Garrotxa–. Tot i això, fins i tot en el cas de no tenir cap bandera al balcó, s'incompleix la legislació.
En cas que el govern local hagués decidit no fer cas al requeriment de la Subdelegació del Govern espanyol, com a Torroella de Montgrí, aquesta hauria iniciat un contenciós que segurament hauria acabat guanyant amb l'actual llei a la mà. En aquest sentit, Miquel Noguer ha afirmat que està d'acord amb el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, que diu que el que cal fer és canviar la llei. “Mentre això no passi, complirem la llei de banderes”, ha indicat.
LA FRASE
LA XIFRA
LA DATA
Més llenya al foc i crida a penjar els símbols propis
La bandera espanyola feia vint anys que no onejava al balcó de l'ajuntament de Banyoles. Per això, l'alcalde de la ciutat i la majoria de portaveus dels grups municipals del consistori tenen clar que el requeriment forma part de l'estratègia del govern espanyol per fer fracassar el procés sobiranista català. “Tot plegat s'emmarca en les relacions tibants entre Espanya i Catalunya”, ha remarcat. I hi ha afegit: “Crec que la Subdelegació del Govern espanyol no ha estat prou sensible. Feia molts anys que no teníem la bandera espanyola penjada i mai no havia dit res”. “L'Ajuntament encoratja a posar els símbols del nostre país a cada finestra o a cada balcó de la ciutat”, ha indicat Noguer. En aquest sentit, l'alcalde de Banyoles ha emfasitzat que caldria fer un canvi en la llei de banderes, perquè tothom pogués penjar la que volgués.