Societat

La Maternitat d'Elna ha reobert les portes

Unes 600 persones han assistit , aquest passat dissabte a l'inauguració de la Maternitat Suïssa d'Elna després de la seva reobertura. Aquesta primera fase d'obres de 1 240 000 euros ha permès d'adequar l'edifici a les normes dels establiments públics. Entre altres millores, un ascensor permetrà la visita a tothom. Aquesta posta en conformitat de l'edifici compta també amb l'instal.lació d'espais destinats a exposicions, conferències o treballs universitaris. La principal font de finançament de les obres és d'origen europeu.

Després de l'inauguració oficial amb presència del prefecte i de les autoritats del Departament, de la Regió i de personalitats suïsses, la visita del primer tram de l'edifici renovat va tenir lloc, així com l' inauguració i visita de l'exposició de la Creu Roja Suïssa Dones oblidades, l'història del Socors Suís als Infants 1917-1948. El cantant empordanès Joanjo Bosk va interpretar la seva Cançó per Elna .

És només al 2005 que el públic va conèixer l'història de l'infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz -coneguda com la Schindler catalana-, que va acollir al castell de Bardou dones embarassades amb els seus nadons que provenien dels camps de refugiats d'Argelers, Sant Cebrià, Ribesaltes o del Barcarès després de la Retirada. Més tard, durant la Segona Guerra mundial, altres dones, jueves o zíngares van també ser rescatades. Fins al 1944, la Maternitat va funcionar i hi van néixer uns 600 nadons. L'administració alemanya durant l'Ocupació va tolerar la maternitat, però a la primavera de 1944, va tancar el centre i expulsar les dones i els nens que hi residien.

L'èxit de la rehabilitació de la Maternitat és tal que les visites de grups són completes fins al juny que ve. Les visites individuals queden sempre obertes sense problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.