Barcelona (Barcelonès)
Beneir la ciutat damunt d'una «burreta»
El barri barceloní de Ciutat Vella commemora l'entrada messiànica de Jesús a Jerusalem amb la processó del diumenge de Rams, una tradició implantada fa poc més d'una dècada però que ha esdevingut ja un referent a la ciutat. El pas és una talla de Jesucrist damunt d'un burro amb una palma en una mà i fent benediccions amb l'altra. Per això, la processó es coneix popularment com la de la Burreta. La tradició mana que els participants en l'acte facin el recorregut acompanyant la imatge amb palmes i palmons a les mans.
La processó del diumenge de Rams, organitzada per la germandat del Gran Poder i l'Esperança Macarena, transcorre per diversos carrers del districte. Arrenca a la parròquia de Sant Agustí (on també finalitza) i durant tres hores, recorre el carrer Hospital, la Rambla (amunt i avall), Santa Anna, Portal de l'Àngel, Cucurulla i Portaferrissa. Al seu pas, molts curiosos i turistes que visiten la ciutat s'hi sumen o, simplement, es detenen a contemplar l'estampa. Els més fidels faran tot el recorregut acompanyant la processó.
El seu nucli central està format pel pas de l'Entrada de Jesús a Jerusalem, una imatge de l'escola d'Olot, realitzada als tallers Sant Antoni Maria Claret de la capital de la Garrotxa.
La comitiva
Encapçalada per agents de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana a cavall i amb uniforme de gran gala, la comitiva manté sempre el mateix ordre: acòlits amb creu parroquial i cirials, nens i nenes amb alba blanca i cíngol blau –uns portant les estacions del Via Crucis i la resta, palmes–, feligreses de paisà amb palmes i, finalment, la junta de govern, el penó de la germandat i el pas. La música la posarà l'associació musical Ciutat de les Roses, de Sant Feliu de Llobregat.