Reportatge

Cants de Pasqua itinerants

La cantada de caramelles combina l'exaltació de la litúrgia amb el festeig, i en moltes poblacions, sobretot a l'àmbit rural, esdevé una tradició que s'ha mantingut gairebé intacta

Diu la tra­dició que els joves recor­rien pobles i masies can­tant cançons reli­gi­o­ses –ano­me­na­des cara­me­lles– per anun­ciar la bona nova de la resur­recció de Crist i la fi de la Qua­resma. D'aquí prové el sim­bo­lisme de l'ou de les mones de Pas­qua, que repre­senta el prin­cipi de la vida. Les més anti­gues són les cara­me­lles de Sant Julià de Vila­torta, amb una vida docu­men­tada de més de 400 anys. Cone­gu­des com les del Roser, s'han con­ser­vat força intac­tes, com també ha pas­sat amb altres cara­me­lles de les comar­ques cen­trals.

Diu­menge de Pas­qua, de bon matí, surt la comi­tiva, for­mada per dues file­res de cara­me­llai­res que, amb aire pau­sat i solemne i ves­tits amb la capa negra, el bar­ret de copa alta i el llaç de color ver­mell, recor­ren els car­rers del poble can­tant els goigs del Roser. Els acom­pa­nyen els músics i els cis­te­llai­res, que són els encar­re­gats de reco­llir les dona­ci­ons.

Ben nom­bro­ses

D'altra banda, les cara­me­lles de Súria han esde­vin­gut un punt de referència de les fes­tes cata­la­nes. Més de cinc-cents cara­me­llai­res de totes les edats, agru­pats en diver­ses colles, envai­ran els dies 30 i 31 la loca­li­tat del Bages. Els cants i els balls s'ini­ci­a­ran dis­sabte a la tarda amb les sor­ti­des de les colles fins a les masies de l'entorn. I diu­menge ompli­ran la plaça Major.

A Callús, més de mig miler de cara­me­llai­res recor­ren les masies del terme muni­ci­pal el dis­sabte de Pas­qua. Can­ten, ballen i són recom­pen­sats amb mos­ca­tell, pas­tes, gale­tes i tot tipus de mos­sos. Diu­menge mati­nen per ento­nar els seus cants de Pas­qua a totes les can­to­na­des del poble. Ho fan, però, després d'esmor­zar coca i mis­tela al bar Stop.

Les cara­me­lles de diu­menge aca­ben amb una can­tada final i la típica aixe­cada de balles­tes. Els cants de les colles s'acom­pa­nyen amb la típica ballesta, un arte­facte ple­ga­ble i exten­si­ble for­mat per llis­tons de fusta que en esten­dre's per­me­ten fer arri­bar ofre­nes des dels bal­cons. Les llo­ques –pare­lles de noi i noia– recu­llen els dona­tius.

Ardèvol (Solsonès.) Es fan cantades cada tres anys. Toca al 2014 Callús (Bages). Dies 30 i 31. Diumenge, a les 14 h, cantada de fi de festa i aixecada de ballestes Sant Julià de Vilatorta (Osona). Cantada de caramelles, dia 31. Dia 7, XXXVI Aplec Caramellaire Llorenç del Penedès (Baix Penedès). Dia 31, a les 12 h, amb la coral Harmonia i la coral infantil Rossinyols Súria (Bages.) Dia 30 a la tarda, caramelles a pagès; diumenge, a la plaça Major


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.