Societat

medi ambient

Nou concurs per a la incineradora de residus de Constantí

El govern torna a obrir el procés per privatitzar-la i en fa més flexible el pagament

El municipi hi està en contra

L'Agència Catalana de Residus s'ha vist forçada a convocar un altre concurs, en què ha flexibilitzat en part les condicions, per tal de poder fer efectiva la privatització de l'empresa pública Ecoparc de Residus Industrials, SA (Erisa), la incineradora de residus industrials existent al polígon industrial de Constantí.

Després que el primer concurs es declarés desert, ja que l'única oferta presentada no complia les condicions mínimes, el govern va obrir dimecres el termini per a un nou procediment, en aquest cas negociat, al qual convida les vuit companyies que van mostrar interès durant l'anterior procés per fer-se la totalitat de les accions de la planta, que té el monopoli del tractament dels residus industrials a Catalunya i part de l'Estat espanyol.

En concret, el nou concurs estableix el mateix preu mínim que el primer, 42 milions d'euros, però permet que el pagament es faci de manera fraccionada o ajornat. Es dóna el cas que l'única empresa que va presentar una oferta en ferm va ser rebutjada, precisament, per plantejar un pagament ajornat, opció que les bases anteriors no acceptaven. Les vuit empreses convidades tindran fins dimarts vinent per presentar una oferta, i l'Agència calcula poder emetre una resolució entre finals de la setmana vinent i principis de la següent.

La privatització d'Erisa s'inclou en el paquet de mesures d'estalvi del govern. L'operació, però, ha estat molt criticada en l'àmbit local. Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Constantí (governat per ERC, CiU i ICV) van votar a favor d'una moció en què s'oposaven a la privatització i reclamaven l'aturada del procés. Al municipi, la preocupació se centra en el límit temporal establert a la compensació que rep el consistori per la incineradora en el pagament de l'enllumenat municipal, així com la supressió del cànon que fins ara pagava per tona cremada.

LA DATA

1998
És l'any en què es va inaugurar la planta per cremar residus industrials al municipi de Constantí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.