Societat

L'ós Alòs i dinou més

El govern identifica vint plantígrads i constata que en un any hi ha tres cadells més

Projecte per fer compatible l'activitat agrària amb l'ós i treure'n més rendiment turístic

Reducció de bestiar i arnes assaltats

El Piri­neu de Lleida ja acull de forma esta­ble una vin­tena d'óssos, segons el recompte que l'equip de segui­ment de la Gene­ra­li­tat ha fet en el dar­rer any. Pro­ba­ble­ment n'hi ha més, si se sumen els exem­plars que es mouen més habi­tu­al­ment per Andorra, França o el Piri­neu d'Aragó. Medi Natu­ral estima que una dot­zena viuen assídua­ment al Parc Natu­ral de l'Alt Piri­neu, i la prova són les imat­ges o res­tes loca­lit­za­des en zones de l'Alt Àneu i de la Vall de Cardós, que fins ara no eren hàbitats habi­tu­als dels óssos.

Així, els experts donen per segurs entre 18 i 19 exem­plars al Piri­neu, però també tenen dub­tes sobre el nai­xe­ment d'algun nou cadell. Des que l'any 1996 es va rein­tro­duir l'ós, han nas­cut fins a 30 cadells, i els anys 1995 i 2011 van ser els de més repro­ducció, amb cinc nous exem­plars. El 2012 van néixer tres cadells més, que han rebut el nom d'Alòs, Isil i Boavi, tres topònims palla­re­sos. L'objec­tiu, per apro­par els óssos a la població, és “bate­jar-los” amb noms de la zona on es creu que han nas­cut, segons va expli­car el direc­tor de Medi Natu­ral, Antoni Tra­so­ba­res.

L'ampli­ació de la colònia dependrà dels fons que la UE pugui des­ti­nar a enviar més exem­plars i impli­ca­ria intro­duir un nou mas­cle, ja que el “patri­arca” dels óssos del Piri­neu, Pyros, ja és gran.

El direc­tor va expli­car que es tre­ba­lla amb dos objec­tius clars, que són man­te­nir aquest segui­ment i les mesu­res de pre­venció de l'acti­vi­tat agrària, així com acon­se­guir treure més ren­di­ment econòmic i turístic de la presència dels óssos al Piri­neu català.

Per això Tra­so­ba­res va mani­fes­tar que de cada 14 euros des­ti­nats a aquest pro­grama, un és per al segui­ment i 12 per a mesu­res de pre­venció, com ara la con­trac­tació de pas­tors, con­cen­tració de ramats o pro­tecció d'arnes d'abe­lles. El balanç és posi­tiu, perquè els atacs d'óssos a bes­tiar s'han reduït a un ani­mal per any, tot i algun repunt pun­tual per la sequera i la manca d'ali­ment dels óssos.

Pel que fa a la pro­moció, es con­ti­nuarà divul­gant la Casa de l'Ós d'Isil, s'ha edi­tat un pòster amb imat­ges dels exem­plars “piri­nencs” i ja es tre­ba­lla amb més mate­rial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.