Tecnologia
L'ús policíac d'aparells PDA
Multes digitals per agilitar els tràmits
Són diversos els consistoris gironins que ja usen PDA per posar multes. L'últim d'afegir-s'hi ha estat Salt, amb 14 aparells
L'eina electrònica estalvia equivocacions i facilita l'accés a l'historial dels vehicles
Quan es troba una xarxad'internet automàticament s'envien les dades a Xaloc, que obre expedient de manera automàtica
La tecnologia abasta tots els àmbits de la vida, a poc a poc; els que faciliten la vida de les persones, però també els que incideixen en el control de les conductes poc apropiades. Els cossos policials de diversos ajuntaments gironins fan servir, des de fa temps, aparells PDA (inicials de Personal Digital Assistant). De fet, són ordinadors de butxaca, precedents dels telèfons intel·ligents i les tauletes digitals actuals. Els aparells són usats per posar i tramitar les multes.
De moment ja en fan servir Camprodon, Ribes de Freser, Roses, Llagostera, Llançà i la Jonquera, i en el futur està prevista la incorporació de Sant Feliu de Guíxols –al mes vinent–, Torroella de Montgrí –al maig– i Figueres –al juliol–. El darrer dels ajuntaments que ja ha activat el sistema, promogut per l'ens de recaptació d'impostos i sancions Xaloc, és el de Salt. El municipi utilitza el sistema des del 4 de març passat i disposen de catorze unitats. A part de les PDA, els agents també porten una petita impressora associada per poder imprimir el document de la sanció i deixar-lo en el vehicle infractor.
Durant el servei, les denúncies es van guardant a la PDA. Quan es troba una xarxa d'internet s'envien automàticament les dades a Xaloc, que obre expedient de manera automàtica. D'aquesta manera es guanya temps en la tramitació, es redueix burocràcia i s'evita que les denuncies prescriguin perquè no s'hagin notificat a temps. “A part de permetre fer una foto del vehicle i la infracció, el principal benefici que aporta aquest sistema és la disminució d'errors”, explica el cap de multes de Xaloc, Agustí Arroyo. L'explicació és que digitalitza el procés, evita equivocacions amb els números de matrícula i els articles infringits. A més, accelera els tràmits, ja que la gravació va directament al sistema de l'ens recaptador. Setmanalment es genera un fitxer que s'envia a la Direcció General de Trànsit (DGT). Les dades trameses a la DGT permeten esbrinar automàticament si la situació del vehicle és regular, ha estat sostret o du matrícula falsa. Els consistoris poden comprar els aparells electrònics amb una bestreta de Xaloc, que cal retornar al cap d'un any a compte de les liquidacions de les multes.