Turisme sense ‘totxo'
El fracàs de reobrir l'estació d'esquí aranesa de la Tuca amb una operació urbanística fallida obre les portes al reaprofitament de les instal·lacions com a parc d'oci de dimensions més modestes
Dos empresaris pirinencs ja s'han interessat en el projecte, que no preveurà la construcció de nous habitatges i creixerà gradualment
Entre els pobles aranesos de Betren i Escunhau, al terme municipal de Vielha e Mijaran, hi ha la muntanya de la Tuca. Encara s'hi troben, entre prats i matolls abandonats, les restes fantasmals d'una de les estacions més mítiques de la història de l'esquí al Pirineu, la de la Tuca. Ofegada per la competència de Vaquèira-Beret, l'estació va tancar les portes el 1987. El 2006 l'Ajuntament de Vielha es va mostrar disposat a reobrir l'estació mitjançant la concessió a un operador privat que hi faria les inversions necessàries, a canvi d'una operació immobiliària que preveia ampliar a 562 el nombre d'habitatges a construir a la zona. El grup immobiliari Hoque, a través d'una empresa filial creada per a l'ocasió, Tacaran Resort, es va fer càrrec del projecte amb el compromís de posar damunt la taula un aval de 45 milions per construir les noves pistes.
Es repetia, en paral·lel, la mateixa operació que, a la vall Fosca, al Pallars Jussà, impulsava l'Ajuntament de la Torre de Capdella amb el grup immobiliari Martinsa-Fadesa, que s'ha hagut de sotmetre a un complex concurs de creditors i que manté les obres dels habitatges i dels remuntadors abandonades a mig fer. En el cas de la Tuca, l'operació no es va arribar a iniciar, tot i que es van tramitar tots els permisos i des del 2009 l'empresa tenia llum verd per a la construcció dels habitatges, condicionats a la garantia de la inversió en l'estació d'esquí.
Però aquell mateix any, Hoque, empresa avui extingida, es va desentendre del projecte per problemes econòmics. El va heretar la constructora Urconsa, juntament amb altres socis menors del mateix grup, però no l'han pogut tirar endavant. Al contrari: Urconsa ha entrat també en situació concursal.
Finalment, aquest mes de març, però, la comissió d'Urbanisme de la Generalitat ha tirat enrere el pla urbanístic, veient la certesa que l'empresa no pot posar damunt la taula l'aval bancari de 45 milions d'euros que li exigia l'administració. Fonts de l'operació han explicat que, ateses les dificultats del promotor, el grup no ha aconseguit que cap entitat financera signés l'aval.
Així, a Betren ja no es poden construir els 562 habitatges planejats amb l'operació, sinó els 75 habitatges que preveuen les normes subsidiàries de Vielha des de l'any 1982, i la muntanya torna a ser de propietat i gestió 100% comunal, i amb les instal·lacions de l'antiga estació rovellant-se entre els matolls.
La notícia, però, no ha estat cap sorpresa a l'Aran. El naufragi del projecte era conegut feia temps i l'Ajuntament de Vielha prepara des de fa any i mig un pla B per a la Tuca, consistent en un parc d'oci d'estiu, d'inversions més modestes i graduals i sense cap vinculació a operacions immobiliàries de cap tipus. “La reobertura de la Tuca era una operació de totxo que el municipi de Vielha no podia aguantar de cap manera, ni tampoc era realista que s'executés amb les dimensions que s'havia dissenyat”, explica l'alcalde de Vielha, Àlex Moga, que no ho era durant el mandat en què es va aprovar l'operació.
“Ara toca apostar per un desenvolupament sostenible”, diu Moga, que assegura que el parc d'oci que hi pugui desenvolupar un provat “no ha de preveure cap compensació immobiliària, sinó que ha de ser rendible per ell mateix”. L'objectiu del municipi és que en el futur parc de la Tuca es facin activitats de turisme actiu (hípica, BTT, activitats familiars, senderisme i esports d'aventura a l'estiu, i a l'hivern raquetes, motos de neu, iglús, etc.) durant almenys deu mesos a l'any, i complementar així l'oferta turística de la vall, concentrada ara en l'esquí alpí. Ara, amb el Conselh Generau i les entitats descentralitzades d'Escunhau, Betren i Casarilh s'ha format un grup de treball per redactar el projecte.
Segons Moga, dos empresaris ja s'han interessat en el projecte: un d'aranès, i un altre de pirinenc però que coneix bé l'Aran i el sector de l'oci. “Un cop estigui redactat i aprovat, es traurà a concurs la concessió de la muntanya per a aquesta activitat”, anuncia Moga. Podria ser aquest any 2013.