Foment confirma que l'alta velocitat arribarà al nucli urbà de Tarragona

Les previsions atorguen a la futura gran estació central del Camp un milió de viatgers anuals, dues vegades el tràfic de la Secuita

La futura estació cen­tral del Camp de Tar­ra­gona té un pres­su­post de lici­tació de més de 64 mili­ons i està pre­vist que se n'adju­di­qui la cons­trucció –que ha de durar dos anys i mig– entre final del 2009 i prin­cipi del 2010. Ha d'esde­ve­nir el gran node fer­ro­vi­ari del ter­ri­tori, per on pas­sa­ran els trens de llarg recor­re­gut, els regi­o­nals i el tram­via del Camp, i el seu poten­cial, al rovell de l'ou del Camp, posa alhora damunt de la taula la rede­fi­nició de tota la xarxa fer­roviària que està ana­lit­zant un estudi encar­re­gat pel Minis­teri de Foment. Pre­ci­sa­ment el fet que gai­rebé tots els movi­ments esti­guin «en estudi» no per­met als alts res­pon­sa­bles del minis­teri par­lar de gaire cosa més que de les infra­es­truc­tu­res en si matei­xes, sense apro­fun­dir en l'ús. «Ara hi ha coses que pot­ser no es veuen, però s'està tre­ba­llant per resol­dre qüesti­ons que no es van abor­dar de la millor manera», va dir el dele­gat del govern esta­tal a Cata­lu­nya, Joan Ran­gel. Però ahir Morlán no va des­a­pro­fi­tar la pre­sen­tació del pro­jecte d'una «peça clau» del cor­re­dor medi­ter­rani, l'estació cen­tral del Camp, per garan­tir, si més no, que els trens d'alta velo­ci­tat –no el model comer­cial AVE però sí altres com ara els Alvia, els Talgo o els Alta­ria que poden anar per la línia d'ample ibèric– arri­bin fins a Tar­ra­gona, fins a l'actual estació o fins a la que el pla ter­ri­to­rial del Camp plan­te­java prop de la plaça Impe­rial Tar­raco. En tot cas, el gest de Foment dibuixa de moment Tar­ra­gona com a ter­mi­nal –els trens d'alta velo­ci­tat que hi entres­sin tor­na­rien a sor­tir pel mateix lloc– i deixa la pos­si­bi­li­tat de fer un by-pass d'ample euro­peu, des de la Riera o des de Cons­tantí, o de fer ser­vir un inter­can­vi­a­dor a l'Arboç, per quan es cone­guin les con­clu­si­ons dels estu­dis que hi ha en marxa, de vital importància perquè «han de defi­nir un sis­tema que fun­ci­o­narà els pro­pers 80 o 100 anys», va emfa­sit­zar Morlán. Els resul­tats dels infor­mes també con­di­ci­o­na­ran la decisió de Foment sobre el traçat fer­ro­vi­ari a Reus: man­te­nir-lo, fer-lo sub­ter­rani i treure'l del nucli urbà, cosa, però, que difi­culta la pro­jecció d'una estació a l'àrea de crei­xe­ment de Bellis­sens.

Els dis­cur­sos i plans fer­ro­vi­a­ris tre­uen fum i s'ali­men­ten entre ells, però de moment el que hi ha damunt la taula és el dibuix d'una macro­es­tació, amb una superfície urba­nit­zada de més de 56.000 metres qua­drats, que es pre­veu que doni ser­vei a un milió de pas­sat­gers anu­al­ment els pri­mers anys, el doble que el tràfic de l'any pas­sat a l'estació del TAV de la Secuita. Amb tot, i davant la pos­si­bi­li­tat que la qüesti­o­nada estació actual perdi pes en favor de la del sud de l'aero­port, Morlán va subrat­llar que seran «dues esta­ci­ons del tot com­pa­ti­bles que dona­ran ser­vei a dos cor­re­dors dife­rents i amb un gran volum de tràfic», va dir en relació a la línia Madrid-fron­tera fran­cesa i a l'eix medi­ter­rani. Sobre aquest, també va afe­gir la neces­si­tat que tin­gui un paper «fona­men­tal» per al tràfic de mer­ca­de­ries, la gran assig­na­tura pen­dent en relació amb els ports de la Medi­terrània, però sense con­cre­tar res més.

L'inter­can­vi­a­dor, a 500 m

El pro­jecte de l'estació inclou també el de l'inter­can­vi­a­dor d'ample, a uns 500 metres de l'edi­fici en direcció a Cas­telló i no més al sud, com recla­ma­ven els defen­sors d'una vari­ant entre Vila-seca i la zona del Gaià pas­sant per Tar­ra­gona. L'inter­can­vi­a­dor per­metrà que els trens d'altes pres­ta­ci­ons del cor­re­dor medi­ter­rani, d'ample ibèric, puguin acce­dir a la línia del TAV (d'ample euro­peu) tant en direcció a Lleida i Madrid com cap a Bar­ce­lona i França.

LES XIFRES

Pressupost i termini:
64.294.334 euros i 29 mesos d'obres
Espai urbanitzat:
56.380 m² en total
Vestíbul de 1.508 m² i zona d'embarcament de 1.076 metres quadrats
Accessibilitat
19 places d'aparcament per a discapacitats
Dues andanes de 400 metres (llarg recorregut) i dues de 226 (regionals)

Tarragona ho veu bé i Reus, encara millor

El regidor d'Urbanisme de Tarragona, Xavier Tarrés, va valorar positivament que l'Estat vulgui fer entrar trens d'altes prestacions a Tarragona ciutat, però va avisar que l'objectiu últim no és tenir productes d'alta velocitat sinó una estació d'alta velocitat. També va dir sobre la futura estació urbana que, si es deslliura la façana marítima, es podria fer en un lloc proper a l'hospital Joan XXIII. Tarrés també vol la connexió amb l'estació de la Secuita amb Tramcamp, un punt en principi no previst. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, va insistir en la satisfacció que l'estació del sud de l'aeroport genera a la capital del Baix Camp, però va reclamar bons accessos des de la T-11, aparcament a preu assequible i una bona xarxa de transport públic des dels principals nuclis de població de la zona.

Zona d'aparcament amb 653 places

A l'estació, situada al costat de l'autovia T-11, a l'altura de l'enllaç amb l'autopista AP-7, s'hi accedirà des d'una rotonda a la mateixa T-11, a través d'un vial amb dos carrils per sentit, i el primer que es trobarà el viatger en arribar a l'estació serà la zona d'aparcament, amb 653 places que no ha transcendit si seran o no de pagament, però és previsible que sí. En el perímetre del pàrquing s'hi aixecaran talussos amb vegetació «per reduir l'impacte visual», segons Foment. Un cop dins de l'estació, que tindrà una gran coberta única daurada per aixoplugar tres grans espais (cotxes, trens i viatgers), des del vestíbul principal es podrà accedir a tot arreu. El ministeri preveu que quan l'estació estigui enllestida, falti ben poc perquè la connexió entre Vandellòs i la línia del TAV entri en funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.