Medi Ambient
Reconciliats amb l'ós
La Val d'Aran inaugura a Bossòst un parc de fauna pirinenca amb llops i óssos en semillibertat
El 2008 la vall rebutjava la reintroducció de l'ós, i ara és un incentiu turístic
Aran Park va obrir ahir les seves portes per primer cop. Es tracta d'un parc i un centre d'interpretació de la fauna salvatge del Pirineu impulsat pel Conselh Generau d'Aran al terme municipal de Bossòst que ha tingut una inversió de 3,6 milions d'euros. El centre ocupa 7,5 hectàrees i reaprofita les antigues instal·lacions militars d'Eth Portilhon. Té diversos exemplars d'espècies salvatges del Pirineu que hi fan vida en semillibertat: l'ós bru, llops, isards, muflons, cérvols, llúdrigues, marmotes i galls fer, entre d'altres.
Eduardo Valdecantos, tècnic del Conselh Generau que ha participat en el disseny del projecte, ha explicat a aquest diari que el centre vol reproduir al màxim les condicions de vida dels animals en llibertat i per això algunes espècies no estan en recintes separats dels visitants sinó que hi estan en contacte. No és el cas, evidentment, dels óssos, els llops, els linxs i altres espècies que poden suposar un risc, tot i que no es troben en recintes petits sinó amb espais integrats en la muntanya, amb el clima, la flora i la fauna pròpia de l'hàbitat natural de l'espècie. El parc es troba a 1.200 metres d'altitud i al llarg del recorregut, d'uns dos quilòmetres, el visitant passa per tarteres, penya-segats, boscos de coníferes i prats de pastura, entre d'altres.
Els llops i els óssos provenen del parc zoològic occità d'Argelèrs de Gasòst, al departament dels Alts Pirineus. Els exemplars fa sis mesos que són a l'Aran Park, aclimatant-se al nou hàbitat. Ara hauran de fer un segon procés d'adaptació per acostumar-se a veure passejar gent per la zona. El responsable de fauna del parc, Pepe Guillén, va dir ahir a l'agència ACN que cap a l'estiu ja estaran del tot adaptats.
Les polèmiques per l'ós
Actualment al parc hi ha dos óssos (un mascle i una femella) i nou llops. La instal·lació pretén atreure 20.000 visitants el primer any i 50.000 els següents, i forma part de l'estratègia del Conselh Generau d'incentivar les propostes que atreguin visitants al llarg de l'any, i no només a l'hivern. S'ha fet un gir de 180 graus respecte a la situació de fa cinc anys, quan l'atac d'una óssa en llibertat a un caçador va provocar manifestacions, amb els partits del Conselh d'Aran al capdavant, contra el retorn de l'ós a la vall.