Famílies gitanes ocupen pisos buits de Figueres i de Vilafant
Un centenar de persones van ocupar dissabte un bloc de Figueres i Santi Vila els va convèncer de marxar
Un altre grup ocupa uns habitatges de Vilafant
Famílies d'ètnia gitana procedents majoritàriament de Figueres, del barri de Sant Joan, i també de Sabadell, van ocupar, dissabte, un bloc de pisos deshabitats de Figueres –ubicat al carrer Ponent– i unes cases unifamiliars que pertanyen al municipi de Vilafant, concretament a l'avinguda les Mèlies. Així mateix, també van intentar entrar en uns habitatges de la Marca de l'Ham. L'operació, en aquest cas, es va veure frustrada, perquè els immobles tenien seguretat privada. Tot i correspondre a dues poblacions i barris diferents, els immobles es troben situats molt a prop els uns dels altres. I el desenllaç ha estat diferent en cada cas.
Els arguments de Vila
En el cas del bloc de pisos de Figueres, el desenllaç es va produir ahir a primera hora del matí, quan el centenar de persones que ocupaven els pisos, entre els quals hi havia menors d'edat, els van abandonar per si mateixos després de la mediació feta, en persona, pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Després d'assistir, dissabte, a un acte d'homenatge a Figueres, Vila es va assabentar de l'ocupació dels pisos i, al voltant de les dues de la matinada, es va presentar al bloc. Un cop allà, va estar dialogant durant més d'una hora amb els representants del col·lectiu i els va donar arguments perquè deposessin la seva acció. El conseller de Territori va fer servir arguments de caràcter més sentimental: va recordar al col·lectiu procedent del barri de Sant Joan, per exemple, les accions que ell havia dut a terme quan havia estat alcalde de la ciutat i els va expressar que, des d'aquest punt de vista, se sentia “traït”. I també va utilitzar arguments de caràcter legal, adduint que les famílies amb menors d'edat en podrien acabar perdent la custòdia si persistien amb l'ocupació. A quarts de quatre de la matinada, es va arribar a un acord: avui al matí se celebrarà una trobada amb l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; representants de diversos departaments de la Generalitat i de les forces de seguretat, i mediadors de la comunitat gitana per tractar la seva situació i mirar de trobar una sortida al seu problema. Així que, ahir a primera hora del matí, i enmig d'un important cordó policial format pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de la zona que envoltava els pisos, els ocupants van abandonar els habitatges sense que es produís, en cap moment, cap tipus d'incidència.
Mentrestant, uns carrers més enllà, i dins del municipi de Vilafant, altres famílies d'ètnia gitana feien els preparatius per passar el diumenge en les deu cases unifamiliars en el seu segon intent d'ocupar els immobles, propietat de Caixa Penedès. Segons va explicar ahir l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, que desconeixia la procedència d'aquestes famílies, el grup va ocupar dissabte a la tarda les cases i, després de ser identificats, van ser desallotjats pels Mossos. I, ahir al matí, les haurien tornat a ocupar. “Sabem que hi ha diligències obertes a la fiscalia”, va dir Cantenys, que creu que aquest és un problema que ha de resoldre la propietat de les cases amb els ocupants il·legals. En algunes d'aquestes cases, ja hi havia matalassos, on alguns dels ocupants hi havien passat la nit. I, ahir al matí, es veia tot un moviment de gent traslladant alguns estris bàsics per viure-hi. Els veïns del barri contemplaven, perplexos, les anades i vingudes dels nouvinguts.
LES FRASES
“Estem vivint dins del cotxe”
N.A“Fa un mes que m'he casat i la meva dona i jo estem vivint dins del cotxe. I no podíem continuar així!” D'aquesta manera justificava ahir un jove la seva decisió d'haver entrat a ocupar, dissabte a la tarda, una de les deu cases unifamiliars de l'avinguda de les Mèlies, a Vilafant. “No tinc cap lloc on anar a viure. Tinc tres filles i una d'elles està malalta. No tinc feina, ni lloc on viure i em vaig movent per cases de diversos familiars. Com que aquestes cases fa tant de temps que estan desocupades, doncs he decidit entrar-hi amb la meva família”, va exposar un altre dels ocupants. N'hi ha que van raonar que aquelles cases fa temps que estan desocupades, que fins i tot ja hi ha entrat gent a robar-hi material –com ara calefactors, el taulell de cuina i fins i tot el forn– i que ells no han utilitzat en cap moment la força, sinó que les han ocupat o bé a través del garatge o bé d'algunes finestres que estaven trencades. “No ens neguem a pagar. Si els del banc s'hi avenen, estem disposats a pagar una quantitat de diners ajustada per quedar-nos a viure-hi”, va assegurar un dels ocupants. A les cases no disposen ni d'aigua ni de llum. “Si ens hi deixen quedar, a poc a poc ho anirem arreglant tot”, va dir un d'ells. Van afegir que, en el cas que els vinguessin a desallotjar, no oposarien cap mena de resistència. Els Mossos d'Esquadra van anar ahir casa per casa a identificar les persones que hi ha als habitatges i van acordonar la zona.
“No sabem quin és el motiu”
L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va reconèixer que el moviment que ha dut a terme el col·lectiu gitano del barri de Sant Joan aquest cap de setmana l'ha agafat completament per sorpresa. Segons va explicar, des del moment en què va tenir coneixement de l'ocupació, la màxima preocupació va ser evitar que l'acció es consolidés, cosa que podia passar si els ocupants hi començaven a traslladar mobiliari. De tota manera, Felip reconeix que, un cop això es va poder evitar i els ocupants van abandonar els habitatges, s'han d'analitzar quins motius han portat el col·lectiu a prendre la decisió d'ocupar pisos buits. “Hem de veure quina és la magnitud del problema. Al barri de Sant Joan no hi ha hagut, en els últims temps, cap situació especial que hagi pogut empènyer el col·lectiu a actuar d'aquesta manera”, va raonar l'alcaldessa de Figueres. El barri de Sant Joan fa molts anys que està pendent d'una important reforma.