Societat

Cuinant una oportunitat

Una entitat ofereix a través de l'hostaleria un recurs de formació i inserció laboral a joves desmotivats amb l'ESO

S'obtenen bons resultats respectant el seu ritme d'aprenentatge i apel·lant a la pròpia responsabilitat

“De vega­des hi anava de bon humor i de vega­des amb els ànims bai­xos i un punt enut­jada, però no em van fer fora, sinó que em van dir que si avui no me'n sor­tia ja ho acon­se­gui­ria demà. Mai m'havia sen­tit tan com­presa i valo­rada i de mica en mica vaig anar gua­nyant con­fiança en les meves pos­si­bi­li­tats i em van venir ganes d'apren­dre. Vaig aca­bar el curs i m'he matri­cu­lat a l'escola d'adults per obte­nir el gra­duat esco­lar. Ara sé que, si m'hi esforço, sóc capaç de tirar enda­vant el que em pro­posi.” Qui s'expressa amb aquesta acti­tud espe­rançada és la Laia, una alumna que, com cin­quanta joves més, des del 2006 ha seguit el recurs de for­mació i inserció labo­ral que el pro­grama Tr3s Acci­ons –ges­ti­o­nat per l'enti­tat AD Ini­ci­a­ti­ves Soci­als– ofe­reix en el marc de l'hos­ta­le­ria a joves entre 16 i 21 anys que, per diver­ses raons, no han pogut cul­mi­nar la fase de l'edu­cació obli­gatòria i es tro­ben sense les habi­li­tats psi­co­so­ci­als que l'actual món labo­ral exi­geix.

La satis­facció de la Laia és com­par­tida per la majo­ria dels usu­a­ris d'aquest ser­vei i per Marina Mas, l'edu­ca­dora de referència del pro­grama, que ens acom­pa­nya en la visita al res­tau­rant L'All de Cor­nellà del Terri, on es rea­litza la moda­li­tat pràctica del curs (la teòrica es fa al cen­tre cul­tu­ral del mateix poble). En aquest esta­bli­ment, ubi­cat al polígon indus­trial Pont Xet­mar, hi tro­bem el pro­pi­e­tari i mes­tre d'ofici, Pep Pérez, i els vuit alum­nes actu­als, ben engres­cats amb l'ela­bo­ració d'unes lla­mi­ne­res piru­le­tes de xoco­lata per cele­brar la diada de Sant Jordi. També pre­pa­ren coques i al foc ja bull part del menú del dia. Men­tres­tant, al bar, de cara al públic, Duma Sillah ser­veix els últims esmor­zars i Jon­folo comença a parar taula per dinar. Uns i altres fei­ne­gen espe­ro­nats pel dina­misme orga­nit­za­dor d'en Pep, un cor­dovès que va arri­bar a Cata­lu­nya als 13 anys i que abans de mun­tar negoci ha reme­nat els fogons de dese­nes d'hotels, res­tau­rants i hos­pi­tals de les comar­ques giro­ni­nes. Té una bata­lleta per expli­car, que en temps de mili va subs­ti­tuir Fer­ran Adrià com a cui­ner en cap del capità gene­ral de la zona marítima del Medi­ter­rani, i sobre­tot un con­sell per trans­me­tre als joves dei­xe­bles, amb els quals se sent molt iden­ti­fi­cat: que hi posin ganes i que tin­guin con­fiança en les seves capa­ci­tats, perquè s'ho merei­xen i ho aca­ba­ran demos­trant.

Marina Mas hi afe­geix que el més impor­tant no és tro­bar el punt just a un bon arròs –que també–, sinó tre­ba­llar l'auto­es­tima dins d'un col·lec­tiu que massa sovint s'ha enfron­tat a l'estigma del pre­ju­dici, el menys­preu i el fracàs. Cal que es con­ven­cin que són capaços de viure experiències posi­ti­ves, d'apren­dre i d'apor­tar conei­xe­ments a la soci­e­tat i de res­pon­sa­bi­lit­zar-se del seu propi pro­jecte, ja que només així esta­ran en con­di­ci­ons de cui­nar la seva opor­tu­ni­tat per al futur. De quina manera s'obté la necessària impli­cació dels alum­nes? Esta­blint un vin­cle de com­pli­ci­tat i una cons­tant atenció per­so­na­lit­zada que res­pecti el seu ritme i esti­muli tots i cadas­cun dels meca­nis­mes del seu poten­cial. Com diu la Laia: “A Tr3s Acci­ons han sabut posar-se al meu lloc i fer que surti el més bo que hi ha dins meu.” Duma Sillah ens aco­mi­ada amb una frase que resu­meix també l'ide­ari del pro­grama: “La sort és anar tre­ba­llant el dia a dia posant-hi molt d'un mateix i sense per­dre la il·lusió.” En aquest sen­tit, ell manté l'espe­rança de tro­bar feina a El Gin­jo­ler, on està fent les pràcti­ques i se sent molt a gust.

Aquests dies, però, tot l'equip està abo­cat en la pre­pa­ració de la gala Cui­nant el futur, que donarà a conèixer al gran públic els trets essen­ci­als del pro­grama i alhora pretén obte­nir recur­sos per garan­tir-ne la con­tinuïtat (vegeu peça a part). Després de set anys de fun­ci­o­na­ment, els suports no són pocs, començant pel millor res­tau­rant del món, El Celler de Can Roca, i més impor­tant encara, la recent homo­lo­gació dels estu­dis com a PQPI (pro­grama de qua­li­fi­cació pro­fes­si­o­nal i ini­cial).

LES FRASES

Ara he comprovat que, si m'hi esforço, sóc capaç de tirar endavant tot el que em proposi
Laia
alumna del programa tr3s accions
La sort és anar treballant el dia a dia posant-hi molt d'un mateix i sense perdre la il·lusió
Duma Sillah
alumne del programa tr3s accions

AD Iniciatives Socials combat l'exclusió

AD Iniciatives Socials és una entitat sense afany de lucre nascuda l'any 1994 a través d'un grup de treballadors del camp social decidits a impulsar actuacions adreçades a famílies i col·lectius en risc d'exclusió, posant especial atenció en infants i joves desemparats. A més de gestionar el programa Tr3s Accions, es responsabilitza també d'uns serveis d'acolliment, d'adopció i de postadopció, d'un centre residencial per a infants, d'un servei d'intervenció comunitària, d'un centre de teràpia infantil i d'un programa d'acompanyament familiar. Actua en l'àmbit de l'Estat espanyol.

Gala amb Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler

En una entrevista recent, Sílvia Pérez Cruz expressava la seva emoció per aquest any 2013, ple de reconeixements com ara el Goya a la millor cançó original per la seva interpretació en la pel·lícula Blancaneu, i destacava que els fruits que ara recull han estat sembrats amb molta cura des de la infància, quan amb el seu pare, Càstor, cantava havaneres a la vila de Palafrugell, on va néixer. Res no cau del cel, tot és fruit d'un treball lent executat amb intensa dedicació. I segurament aquest valor que distingeix la seva trajectòria musical i personal ha estat determinant a l'hora de voler participar, amb el guitarrista Toti Soler, en la gala que tindrà lloc dilluns dia 6, a dos quarts de nou del vespre a l'Auditori de Girona, per donar suport al programa Tr3s Accions. I és que els alumnes estan posant també el seu compromís i esforç per compondre la pròpia cançó d'èxit i fer que ells mateixos, els seus professors i la societat se'n sentin més que orgullosos. En la gala actuarà, a més, la coral Els Virolets de Palafrugell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.