Naix el nou portal d'Educació Digital del Futur de la Universitat d'Alacant
Integrarà tota la formació no presencial independentment del model o forma de desenvolupament
Sota les sigles “UAedf”, la Universitat d'Alacant ha posat en marxa aquest matí un nou portal d'Internet en el qual aglutina tota l'oferta educativa en línia i és per aquest motiu que s'anomena Educació Digital del Futur.
El portal s'ha presentat en una conferència de premsa en la qual han participat el rector, Manuel Palomar, i el vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá.
El rector ha comentat que la tecnologia “ha de ser l'aspecte vertebrador de l'educació en aquest país”, per la qual cosa “aquest portal és una resposta a les noves demandes formatives que han propiciat l'aparició de nous models d'ensenyament-aprenentatge”.
Són exemples com els coneguts com a MOOC, cursos massius en línia i altres propostes no presencials reglades i no reglades, moltes de les quals es desenvolupen des de fa anys en la Universitat d'Alacant com els OpenCourseWare, OCW UA, (http://ocw.ua.es/va/), el programa internacional de publicació docent electrònica de continguts de cursos que es va incorporar en 2007, i del qual la UA és una de les universitats més actives del consorci mundial.
A més, entre altres continguts que hi incorpora, en aquests moments hi ha més de 1.500 PUA (píndoles docents audiovisuals), més de 5.000 materials multimèdia publicats a través de l'eina Vèrtex, i s'imparteixen per reproducció en temps real programes com el Màster d'Automàtica i Robòtica, el de Tecnologies Informàtiques, el d'Òptica (que es realitza conjuntament amb la Universitat de València) o el d'Infermeria.
Amb aquest portal, segons explica Francisco Maciá, “s'aprofita el treball realitzat des de fa més de vint anys en aquesta universitat com a impuls per a liderar l'educació digital del futur”.
Bona participació
Segons una primera estimació, però sent conservadors en xifres, UAedf podria moure en el primer any de funcionament més de 20.000 estudiants, encara que segons tots els indicis, podrien aconseguir-se fins als 100.000.
Entre molts altres, els beneficis que aquest portal podria aportar a curt termini, destaca la possibilitat d'oferir cursos zero, és a dir, preparatoris per a l'accés a determinats estudis de grau, fet que cada vegada és més impensable en cursos presencials.
Més a mitjà termini, el principal avantatge és anar oferint cada vegada més possibilitats per a l'autoformació i el reciclatge professional així com, finalment, la formació permanent al llarg de la vida.
La que s'ha presentat aquest matí és una primera versió del Portal, però ja s'està treballant en una versió avançada adaptada per a tot tipus de dispositius mòbils que es posarà en marxa a partir de setembre.
Un model exportable
Segons Francisco Maciá, aquest projecte —que va ser presentat fa quasi una setmana en la reunió sectorial de tecnologies de la Informació de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes— podria fer-se extensiu per a crear un portal EDF més global, que federara tota l'oferta no presencial de totes les universitats del sistema públic valencià.
Aquest seria un primer pas per a oferir-lo a la Conferència de rectors nacional, cosa que, segons el vicerector, “tindria molt bon acolliment a Amèrica Llatina i aconseguiria posicionar la Universitat amb més força en l'àmbit internacional.
Per a contribuir a consolidar i continuar ampliant l'oferta d'educació digital del futur de la Universitat d'Alacant, des del vicerectorat de Tecnologia de la Informació es duran a terme sessions formatives i cursos especialitzats adreçats a docents.
L'objectiu és aconseguir que siguen autònoms tant en la concepció com en la creació de nous productes en aquesta línia.