EL PUNT CASTELLER

Retorn verd a Vilanova

Vilafranca intentarà recuperar-se de les darreres caigudes mantenint el llistó

Encara que no sigui fàcil, després d'una caiguda el millor és aixecar-se tan aviat com sigui possible. Això és el que han pensat els Castellers de Vilafranca, que, després d'una actuació desafortunada a Mataró però que per sort no els ha deixat baixes, volen portar com a mínim el quatre de nou amb folre a Vilanova i la Geltrú. Els verds hi tornen cinc anys després d'actuar-hi per darrer cop, i si poden reparar un tres de nou que ve de dues llenyes consecutives, podrien repetir el que fins ara és la seva millor actuació: tres i quatre de nou, quatre de vuit amb l'agulla i pilar de set.

Hi serà també la Joves de Valls, que hi arriba després d'unes setmanes de baixa intensitat. És la primera actuació d'un mes d'agost en què Helena Llagostera, la cap de colla, vol anar «de menys a més». Els vermells es mouran per la gamma alta de vuit, tot i que no descarten del tot el castell de nou ni un pilar de sis que ja han descarregat dues vegades als assajos.

La colla local, els Bordegassos, afronten la festa major amb optimisme. Les bones proves que han fet els permeten pensar en el tres de vuit o el dos de set. Es decantaran per un dels dos, que acompanyaran amb el cinc de set i el quatre amb l'agulla.

El cap de setmana tindrà una altra cita d'interès: la diada a Vilafranca coneguda com la de Màrtir's Street, on els Xicots volen estrenar els vuit pisos. Els vilafranquins de la camisa vermella han descansat deu dies per agafar amb empenta l'agost, i podrien portar a plaça tant el tres com el quatre de vuit. Uns Xiquets de Reus molt animats hi portaran el carro gros, al qual podrien sumar-hi el seu primer tres de vuit.

Duel vallenc de Firagost

Per als qui no en tinguin prou amb el cap de setmana, dimecres hi ha un altre plat fort. Les dues colles de Valls es veuran les cares a la plaça del Blat, amb motiu de la Firagost. La Colla Vella té el quatre de nou, que encara no ha portat a plaça enguany, com a principal objectiu per a aquesta diada. En funció de les darreres proves, hi afegiran el tres de nou, el cinc de vuit o el quatre amb el pilar. El pilar de sis o de set perd números per la lesió de l'enxaneta titular. La Joves, si hi reuneix prou efectius, apostarà pel tres de nou, que podria acompanyar del seu primer castell amb el pilar al mig, el tres o el quatre, si als darrers assajos acaben de polir-los.

Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Dissabte 1 a les 19.30 h, a la plaça de la Vila, diada dela Mare de Déu de les Neus amb els Bordegassos de Vilanova, els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves Xiquets de Valls.
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
Dissabte 1 a les 19.30 h, al barri Els Màrtirs, actuació dels Xicots de Vilafranca i els Xiquets de Reus.
Vespella de Gaià (Tarragonès)
Dissabte 1 a les 19 h, diada de festa major amb els Xiquets de Tarragona i els Nois de la Torre.
Sant Esteve del Monestir (Rosselló)
Dissabte 1, a les 18 h, actuació dels Castellers del Riberal.
Constantí (Tarragonès)
Diumenge 2, a les 18.30 h, a la plaça de l'Església, diada de la festa major de Sant Feliu, amb la participació dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Valls (Alt Camp)
Dimecres 5, a les 20.15 h, a la plaça del Bla, diada de Firagost amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
XIULETS

Titulars sensacionalistes

Ja sabem que els castells comporten un cert risc, però les estadístiques demostren que no és pas més alt que en esports com ara el futbol. És per això que no s'entén que alguns mitjans de comunicació informin (si es pot dir així) dels ferits que hi ha hagut en una diada, amb unes dades plenes d'imprecisions i sense ni tan sols parlar de l'actuació castellera.

L'ANÈCDOTA

Aletes sota terra

Entre les activitats per celebrar el seu 40è aniversari, els Castellers de Barcelona n'han fet una de molt original. Dissabte passat van plantar els primers castells subterranis de la història, un tres de set, un dos de sis i pilars de quatre que van descarregar a l'interior de la cova Mairuelegorreta, a la localitat alabesa de Gopegi.

APLAUDIMENTS

El Museu s'apropa

El Museu Casteller que s'ha de construir a Valls ja té projecte. La setmana passada, l'arquitecte Dani Freixes va presentar-lo a la Coordinadora. L'edifici tindrà uns 3.000 metres quadrats i, aprofitant l'orografia de la zona, quedarà en part soterrat. Per tal de proporcionar als visitants una experiència propera a la dels castells, tindrà un ascensor que elevarà els visitants a l'alçada corresponent a un castell de nou pisos.

RÀNQUING CASTELLER

POSICIÓ I COLLA MILLOR ACTUACIÓ PUNTS 1 Castellers de Vilafranca
4de8p, 3de9f, 4de9f 9806 2 Capgrossos de Mataró
3de9f, 4de8p, 2de8f 6836 3 Colla Joves Xiquets de Valls
3de9f, 5de8, 2de8f 6824 4 Colla Vella dels Xiquets de Valls
5de8, 3de9f, 4de8p 6644 5 Minyons de Terrassa
3de9f, 4de9f, 3de8p (c) 6274 6 Colla Jove Xiquets de Tarragona
3de9 f(c), 5de8, 4de8 5628 7 Castellers de Sants
3de8, 2de8f, 5de7 4185 8 Castellers de Lleida
4de8, 3de8, 2de7 3844 9 Castellers de Barcelona
2de7, 4de8, Pde6 3839 10 Xiquets de Tarragona
3de8, 4de8, 2de7 3654 11 Castellers de Terrassa
4de8, 2de8f (c) 2844 12 Xiquets de Reus
4de8, 5de7, 4de7p 2614 13 Sagals d'Osona
4de8 (c), 5de7, 3de7s 2593 14 Marrecs de Salt
5de7, 2de7, 3de7s 2513 15 Margeners de Guissona
3de7p, 5de7, 4de7p 2330 Dades facilitades per www.moncasteller.cat

Mataró s'enfila

ROSER LLAGOSTERA

La festa major de Mataró, amb el primer tres de nou de la temporada, ha fet escalar tres graons als Capgrossos, que han arribat així a la disputada segona posició. La plata, però, els durarà ben poc: se'n van de vacances i les colles de Valls afronten un mes d'agost en què els grans castells seran el pa de cada dia.

La diada de les Santes també ha deixat un miler de punts a la Jove de Tarragona, que s'arrela així al sisè lloc. Els Castellers de Vilafranca, malgrat no tenir un bon dia, queden ni més ni menys que a tres mil punts de distància dels segons.

El cap de setmana també ha deixat bones notícies per terres lleidatanes i gironines. Tant els Castellers de Lleida com els Marrecs de Salt han repetit els seus millors registres, i això s'ha reflectit al rànquing. La resta de la classificació es manté tranquil·la com a conseqüència de les vacances que ja fan moltes colles, sobretot les de l'àrea de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.