Societat

col·lectius

Els acollidors recorden que passen “controls estrictes”

Les famílies que conviuen amb nens tutelats per la Generalitat surten en defensa de la seva feina després de Castelldans

Demanen una investigació per detectar en quins punts ha fallat el sistema

La Federació d'Associacions de Famílies Acollidores de Catalunya (CAFAC) defensa l'acollida familiar com la millor forma per protegir menors tutelats per la Generalitat i, encara que reconeix que hi pot haver errors, recorda que les famílies acollidores passen “controls estrictes”. Les famílies acollidores s'han pronunciat per primera vegada després de la detenció del veí de Castelldans (Garrigues), David B., que era educador social i acollidor de nens tutelats, acusat de pornografia infantil i abusos sexuals.

Després de manifestar el seu “més ferm rebuig contra qualsevol acte de violència o abusos que es produeixen contra nens i adolescents”, la federació demana “investigar de forma responsable quines han estat les carències en tots els nivells i estaments i quins mecanismes no han funcionat en la detecció i que es prenguin les mesures i accions oportunes que es derivin”.

Per a aquestes famílies, en una gran majoria de casos els nens estan millor amb una família que en un centre”, perquè “suposa una millora en la seva evolució emocional que repercuteix positivament en el desenvolupament físic i psíquic dels nens, i en la seva normalització dins de la societat”.

“Cap centre, per ben dotat que estigui, pot oferir tantes possibilitats als nens tutelats com la que li ofereix (encara que pugui ser de manera temporal) un entorn familiar compromès, col·laborador i d'estimació”, afegeixen les famílies, que consideren que “el lloc ideal per al creixement d'un nen és una família”.

Encara que la federació no nega “errors que pugui cometre”, recorda: “Les famílies acollidores passem uns controls estrictes per arribar a ser família acollidora, tant prèviament a l'acollida, com de forma continuada una vegada tenim el nen a casa.”

Falten diners

Les famílies acollidores no cobren un sou per la feina que realitzen. Sí que perceben unes ajudes per a la manutenció d'aquests nens i adolescents a càrrec, entre 330 i 390 mensuals d'ajuda bàsica i congelada des de fa molts anys. Aquestes ajudes no cobreixen les despeses i molt menys si es té en consideració les dedicacions especials que sovint requereixen. És per aquest motiu que els acollidors consideren que una de les coses que cal millorar és els diners que perceben per acostar-se més a la despesa real que genera el fet de fer-se càrrec d'un infant.

El síndic investiga

El cas del pederasta de Castelldans no ha passat desapercebut al síndic de greuges, Rafel Ribó, que el 9 de juliol passat va obrir una actuació d'ofici. El síndic, que ja s'ha adreçat tant a l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) com a la DGAIA per sol·licitar informació, està investigant la supervisió que es fa dels acolliments i, per això, treballarà amb les institucions col·laboradores d'integració familiar (ICIF) i sol·licitarà altres informacions dels òrgans supervisors de les administracions.

Ribó ha sol·licitat a l'ICAA informació tant sobre el tipus de figura acollidora de què es tractava com del seguiment realitzat per les institucions als infants acollits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla