Societat

Refrescar-se amb els melons de la Noguera

La Fira del Meló de la Noguera ensenya a treure un gran profit d'aquest singular producte de la terra, apte per a postres, entrants o fins i tot còctels memorables

Artesa de Segre està situat a la meitat nord de la comarca de la Noguera, allà on els camps de conreu es tornen aspres i ondulats, apareixen els penya-segats i els congostos del Montsec i, al seu darrere, s'obren les portes del Pirineu. Descobrir la zona ja és un atractiu per si mateix. Però per Sant Bartomeu s'hi pot anar amb la recompensa de refrescar-se el paladar amb un tast de melons dolços i saborosos aprofitant la Fira del Meló, que se celebra durant aquest cap de setmana.

No es tracta de cap cita improvisada: la fira prové del 1443, quan la població va obtenir el privilegi de celebrar mercats i fires. Als anys vuitanta del segle passat es va reprendre la celebració, amb la idea de convertir-la en un atractiu turístic, i el meló, un producte simbòlic de la zona, va passar a donar sentit a la fira. Però la fira de Sant Bartomeu també aplega moltes altres activitats. Algunes tenen a veure amb el meló de secà, però la programació inclou també tastos de vins, un concurs de cuina tradicional i el menjar sa, un tast de preparats amb carn de conill criat a Catalunya i un gran dinar popular, entre altres. Fora de la gastronomia, la fira inclou un mercat de llibres de segona mà, trobades de puntaires i de cotxes antics, activitats infantils, actes esportius i exposicions artístiques.

L'estrella indiscutible, però, és el meló. El meló d'Artesa és un meló de secà, de pell de gripau, color verd fosc i pell rugosa i forta. La seva carn és compacta, dolça i blanca, i guanya sabor gràcies als sòls profunds, fèrtils dels secans de la Noguera, que alliberen aigua perquè el fruit tingui la grandària necessària, i alhora a un sol potent durant els darrers mesos de primavera i l'estiu, amb forts contrastos de temperatura entre la nit i el dia. La Fira del Meló de Sant Bartomeu és el lloc ideal per conèixer receptes per convertir aquesta fruita en postres, entrant o fins i tot còctel refrescant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MOBILITAT

Trànsit reposarà radars vandalitzats, entre altres un que no vol Santa Cristina

SANTA CRISTINA D’ARO
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona
SALUT

Concentració a Mataró per exigir la continuïtat del servei de pediatria a l’Hospital

Mataró
Educació

Barcelona enllestirà la reordenació de l’FP el 2030

Barcelona
OLOT

Els veïns del barri del Morrot demanen els expedients del Pla Parcial

OLOT
Societat

Mor Francesc Bosch, el premianenc amant dels pessebres

canvi climàtic

Onades de calor extrem arreu del món

barcelona