Llum verd al centre d'interpretació de l'aviació republicana al Penedès

El centre s'instal·larà a Santa Margarida i els Monjos, i es preveu que s'obri la tardor del 2010

Des de final del 1937 fins al gener del 1939, els Monjos va convertir-se en un dels punts estratègics de l'aviació republicana. Des d'aquest punt s'enlairaven els Polikarpov I-15 soviètics, coneguts popularment com a «Xatos», els avions de l'aviació republicana que van participar en diversos fronts i, de manera destacada, en la Batalla de l'Ebre. El camp d'aviació formava part del Vesper de la Gloriosa, que integraven, a més, Sabanell, Pacs del Penedès i Santa Oliva. L'antic local social de La Margaridoia era el lloc de muntatge i de reparació dels avions, i metres més amunt hi havia el castell de Penyafort, que es va convertir en la presó on s'engarjolaven els presos nacionals.

Aquests són alguns dels elements que explicarà el centre d'interpretació, l'únic d'aquestes característiques que hi haurà a Europa, que analitzarà el paper de l'esquadra de l'aire en la Guerra Civil (1936-1939) i la importància que va tenir aquest enclavament. El projecte, que ja disposa d'un avantprojecte fet per la Universitat de Barcelona (UB), s'iniciarà al setembre amb els treballs previs i l'encàrrec del projecte executiu. Es preveu que el novembre d'enguany es col·loqui la primera pedra i que d'aquí a un any es puguin rebre els primers visitants. El projecte veurà la llum després de la injecció de diners que la direcció general de la Memòria Democràtica va fer al projecte al febrer, 120.120 euros, que es completaran amb una part igual que aportarà l'Ajuntament. La Generalitat invertirà aquest any en total 2,5 milions d'euros per impulsar 62 projectes de recuperació de la memòria democràtica. Entre els projectes que es faran destaca també el centre d'interpretació Els Pirineus en Guerra, que es farà a la Pobla de Segur.

L'hangar dels «Xatos»

El centre d'interpretació de l'aviació republicana i la guerra aèria 1936-1939 s'instal·larà al costat de l'entrada del refugi antiaeri del Serral, un dels tres que s'han restaurat que estaven situats en zones estratègiques del camp d'aviació per protegir els treballadors del camp en cas de bombardejos. El centre reproduirà la forma d'un hangar i a l'interior es presentaran fins a vuit àmbits on es repartirà la museografia en què es treballa actualment. El recorregut pel centre, que es calcula que tindrà una durada aproximada d'una hora i una capacitat per a 60 persones en dos torns, acabarà amb un audiovisual sobre l'aviació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.