La URV habilitarà espais on es pugui fer gimnàstica en tots els seus campus
Aposten per fer petites instal·lacions per fomentar l'activitat física i han previst habilitar una pista de pàdel
Després que fa uns anys la URV va haver de deixar la gestió del complex esportiu Sant Jordi de Tarragona, propietat de la Generalitat, en l'actualitat la universitat només disposa d'un equipament esportiu propi, el pavelló de Sescelades, a tocar del CEIP Pràctiques, «que està arreglat (tant la pista com les grades i els vestuaris) però que no serveix per a algunes competicions, perquè no té les dimensions adequades», explica Maria Bargalló, la vicerectora d'equipaments de la universitat. Tota la resta «l'oferim a través d'altres instal·lacions», com ara les del Patronat Municipal d'Esports de Tarragona, que faciliten espais per fer lligues internes i entrenaments, a banda d'ajustar els preus d'accés a les piscines municipals. També tenen acords amb l'Ajuntament de Reus per fer ús del pavelló olímpic «que lloguen a preus més o menys ajustats, depenent de les negociacions», apunta. D'aquesta manera s'aconsegueixen uns espais per a l'activitat esportiva. La universitat té una dificultat afegida: com que els ensenyaments estan dispersos en el territori, tenir instal·lacions esportives en un lloc, i no en un altre, suposa que uns tinguin unes facilitats que la resta no té: «O ho multipliques per a tots els campus o és millor arribar a convenis amb ajuntaments, ja que aprofites les instal·lacions», sobretot en hores que no estan ocupades.
Ara, des del Ministeri d'Educació s'incideix en el foment de l'activitat física per millorar la qualitat de vida, però «no tant en l'esport de competició», que de tota manera es mantindrà. La LOU també contempla la importància de l'esport universitari com a un element més de formació. I la proposta de la URV va en aquest sentit: «Buscarem que els campus puguin tenir sales on fer algun tipus de gimnàstica base i de màquines, preparades amb vestidors i dutxes», explica Bargalló, que creu que no és necessari fer grans instal·lacions, com ara pavellons i piscines, «sinó que és més factible fer-ho en petits espais polivalents per promoure l'activitat física més que no l'alta competició, que és difícil de mantenir i de rendibilitzar». Al Campus Catalunya, per exemple, aquests espais es podrien incorporar als nous edificis que l'han de completar; a Sescelades ja hi ha el pavelló; a Bellisens s'incorporarà a les noves instal·lacions que s'han d'aixecar, i a Tortosa, a l'espai firal, proper al futur campus, s'han previst espais polivalents per a l'esport «que podran ser utilitzats per a la universitat». A Vila-seca, tocant a la universitat, ja n'existeixen. A més, també es valora la possibilitat de fer unes pistes de pàdel, probablement al campus de Sescelades tot i que depèn de com s'aprovi la reordenació de la zona.
A més, la URV vol que a Sescelades es puguin habilitar recorreguts per córrer i per anar amb bicicleta i ja han demanat a l'Ajuntament que es pugui fer un carril bici que uneixi aquest campus amb el de l'avinguda Catalunya.
Acords amb ajuntaments i gimnasos
En aquests moments hi ha uns 900 membres de la comunitat universitària que tenen el carnet de soci del servei d'esports de la URV, que costa uns 18 euros i que dóna facilitats en els preus de les activitats esportives. Bargalló creu que si la universitat pogués oferir un ventall més ampli d'instal·lacions esportives, com té per exemple la UdG, podria facilitar la incorporació de la comunitat universitària a l'afició esportiva, «però no necessàriament». A banda dels convenis amb els ajuntaments, la URV té acords amb gimnasos i amb altres centres esportius,i amb el carnet de soci d'esports de la universitat s'aconsegueixen descomptes, normalment la matrícula gratuïta o un preu més reduït. És a dir, que la diversificació s'aconsegueix a través de convenis. Existeix també un acord amb Decathlon, que facilita equipament als esportistes que participen en competicions a bon preu.