Ivars de Noguera presenta els millors préssecs tardans
La Fira Tast celebra la setena edició potenciant derivats d'aquest fruit, com ara sucs, melmelades, coques i gelats, i ofereix una mostra de les varietats d'aquesta zona
Ivars de Noguera presenta aquest cap de setmana una àmplia varietat de la principal producció agrícola de la zona: el préssec. I ho farà en la setena edició de la Fira Tast del Prèssic, tal com s'anomena en lleidatà.
La mostra consisteix en una exposició i degustació de les varietats tardanes d'aquesta fruita. Aquest préssec es recol·lecta a finals d'estiu, és menys sucós que les varietats primerenques del Baix Segre però té una carn i una textura molt apreciades. De fet, la qualitat del préssec tardà d'aquesta zona ha propiciat que guanyés una indicació geogràfica protegida (IGP), primer anomenada Préssec de Pinyana i ara, Préssec de la Ribagorçana, atès que explica millor la zona on es produeix i agrupa diversos termes municipals tant catalans com de la Franja de Ponent. Ivars té la Noguera Ribagorçana a tocar, igual que el pantà de Santa Anna, que Catalunya comparteix amb Aragó, i és dels últims municipis del pla de Lleida. Més amunt ja neix el Prepirineu.
La fira, que està previst que inauguri la vicepresidenta Joana Ortega, incorpora novetats; aquest any serà una petita fira d'artesans, amb una desena de parades amb tot tipus de productes. També comerços locals exposaran i vendran els seus articles. A l'exterior del recinte firal hi haurà una exposició de maquinària agrícola antiga i repetirà d'altres edicions alguns aspectes de la mostra que tenen molt èxit entre veïns i visitants, com ara els tastos de suc, de torrades amb melmelada, de coca i de gelat que, lògicament, són productes fets amb préssec de la zona. Aquests derivats serveixen per potenciar el consum i cada vegada hi ha més productors que s'animen a elaborar-los com una branca més del negoci agrari.
Una dada important: cada visitant sortira de la fira amb un préssec.