Més de 30 organitzacions valencianes donen suport a la vaga indefinida del professorat de les Illes
Una trentena d'organitzacions valencianes han subscrit un manifest de suport al professorat de les Illes Balears que dilluns vinent inicia una Vaga Indefinida contra la política educativa, les retallades i el Tractament Integral de Llengües (TIL) del govern balear.
A més, aquestes organitzacions han convocat un acte de suport, dilluns 16 de setembre, a les 19 hores, a la Plaça de Manises de València, i una crida als centres educatius valencians per tal que facen patent el suport adherint-se al manifest.
La setmana vinent es tornarà a reunir la Comissió de Suport per acordar noves accions, entre les quals estarà un acte amb la participació de vaguistes que vindran de les Illes.
La convocatòria de la vaga indefinida ha estat caracteritzada per un procés intens de debat i decisió assembleària i horitzontal, amb una important participació del professorat i de nombroses xarxes, plataformes i entitats illenques per decidir quines eren les mesures més adients per plantar cara a les polítiques del govern balear, un govern que està aprovant, de manera unilateral, nombroses mesures que afecten negativament l'escola, el professorat i l'alumnat.
Entre aquestes mesures hi ha totes aquelles que afecten salaris, jornada, plantilles, ràtios, jubilacions, acomiadaments... També les que afecten la concessió de beques o prestacions a l'alumnat o a les seus famílies. I, evidentment, el TIL, un programa que pretén impedir que el català siga la llengua vehicular del sistema educatiu. La dignitat d'uns docents —directors de centre amb el suport dels seus consells escolars— que s'han negat a aplicar aquest desficaci, ha comportat que hagen estat expedientats per Conselleria. Cal destacar que aquest programa, el TIL, ha estat suspés cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que el govern Bauzà ha ignorat completament amb l'aprovació d'un decret-llei per la via d'urgència.
Davant d'aquestes mesures que pretenen acabar amb l'ensenyament públic i de qualitat, deteriorar les condicions laborals del professorat i el genocidi lingüístic de la nostra llengua, es vol mostrar el suport total i incondicional als professionals de les Illes Balears i a les seues organitzacions.
La persecució i els atacs a la llengua i cultura catalanes no s'ha produït únicament a les Illes, sinó que s'han repetit arreu dels territoris que comparteixen una mateixa llengua. Al País Valencià fa anys que milers d'alumnes no poden estudiar en valencià, i ara volen empitjorar-ho amb els programes plurilingües. Al Principat s'intenta per la via judicial tombar la immersió lingüística. I a la Franja de Ponent, volen frenar els xicotets avanços que s'hi han produït amb la derogació de la llei de llengües d'Aragó, única referència legal que hi ha al català en aquella zona, i l'invent del “LAPAO”.
Diferents tàctiques, la mateixa estratègia: entrebancar els processos de normalització lingüística als diferents territoris, afeblir el català i avançar en la seua desaparició.