Societat

L'escola balear tanca pel català

Els mestres paralitzen l'activitat docent el primer dia de la vaga indefinida

Exigeixen la retirada del pla de trilingüisme que posa fi a la immersió lingüística

Els mes­tres bale­ars van acon­se­guir para­lit­zar ahir l'acti­vi­tat de les esco­les i ins­ti­tuts de les Illes en el pri­mer dia de la vaga inde­fi­nida que han enge­gat per pro­tes­tar con­tra el decret de trac­ta­ment inte­grat de llengües (TIL), que posa fi a la immersió lingüística en català, i les reta­lla­des en edu­cació del govern de José Ramón Bauzá. Segons els sin­di­cats con­vo­cants de l'atu­rada i l'assem­blea de docents de les Illes Bale­ars, la vaga va tenir un segui­ment de més del 90% dels docents amb dret de vaga –els que no esta­ven afec­tats pels ser­veis mínims– a l'ense­nya­ment públic; del 80% a les coo­pe­ra­ti­ves con­cer­ta­des, i del 40% als cen­tres con­cer­tats catòlics. El govern balear va rebai­xar les dades fins al 27,1% a l'escola pública i el 8,6% a la con­cer­tada. “El curs ha començat amb nor­ma­li­tat”, va resu­mir l'exe­cu­tiu.

Més enllà del ball de números, però, el cert és que el sec­tor edu­ca­tiu de les Illes Bale­ars va viure una jor­nada històrica. Les samar­re­tes ver­des (símbol de la lluita con­tra la política edu­ca­tiva de Bauzá) van omplir els car­rers de l'arxipèlag i la vaga era en boca de tot­hom. “Els cen­tres han estat com­ple­ta­ment para­lit­zats; cap escola pública ha fet classe”, va expli­car satis­fet el por­ta­veu de l'assem­blea de docents de les Illes Bale­ars, Gui­llem Bar­celó. “Tenim un suport molt gran, tant entre el pro­fes­so­rat com entre els pares”, hi va afe­gir.

Els mes­tres es pro­po­sen “con­ti­nuar para­lit­zant els cen­tres”, segons va expli­car Bar­celó, “encara que baixi el nom­bre de vaguis­tes en els pro­pers dies”. “Si el govern no nego­cia, demos­trarà una gran irres­pon­sa­bi­li­tat”, va sen­ten­ciar. De moment, s'han tro­bat la “sor­presa agra­da­ble” del suport de les famílies, que han fet pinya amb mes­tres i sin­di­cats con­tra el decret del tri­lingüisme, suspès cau­te­lar­ment pel Tri­bu­nal Suprem de les Illes Bale­ars (TSIB) el 6 de setem­bre pas­sat i repes­cat hores després per un nou decret exprés del govern balear de lega­li­tat dub­tosa.

“El que ha fet el govern no només no té cap vali­desa legal, sinó que, a més, ha pro­vo­cat el caos entre els mes­tres”, va denun­ciar Maria Antònia Font, pre­si­denta de la junta de per­so­nal docent no uni­ver­si­tari del sin­di­cat STEI-Inter­sin­di­cal. Font va asse­nya­lar l'“auto­ri­ta­risme” de l'exe­cu­tiu de Bauzá, que “en dos anys ha tren­cat el con­sens que hi havia el vol­tant de la llei de nor­ma­lit­zació lingüística del 1986 per una fòbia per­so­nal”. “Els mes­tres i tots els que llui­tem per una edu­cació pública de qua­li­tat i en català hem dit prou”, va afir­mar Font. “Ara toca moure peça al govern”, va con­cloure. Men­tre no ho faci, però, els mes­tres han orga­nit­zat una caixa de resistència per aguan­tar tant com cal­gui. “Aquest estiu molts no han anat de vacan­ces per fer guar­di­ola”, va indi­car Font, i nom­bro­ses enti­tats ja hi han fet apor­ta­ci­ons econòmiques. “Hem gua­nyat la bata­lla de l'opinió pública”, va remar­car la res­pon­sa­ble de STEI-I.

LA XIFRA

3
directors
de centres de Maó han estat suspesos de sou i feina per defensar el projecte lingüístic del Consell Escolar.
La crida a la mobilització i a la vaga és antidemocràtica
José Ramón Bauzá
president de les illes balears
Bauzá fa servir estratègies de governs autoritaris
Guillem Barceló
portaveu de l'assemblea de docents de les illes balears
Molts mestres han fet a l'estiu guardiola per a la vaga
Maria Antònia Font
presidenta de la junta de personal docent no universitari de stei

El diàleg sobre la LOMQE, paralitzat

Redacció

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va afirmar ahir que les negociacions amb la Generalitat respecte al règim lingüístic a l'ensenyament que planteja la LOMQE estan “paralitzades” i, tot seguit, va traspassar la responsabilitat de la falta de converses a l'executiu català: “A aquest Ministeri mai li ha faltat voluntat de diàleg amb l'administració catalana; si ara, d'alguna manera, està paralitzat, és per l'oposició que des de la Generalitat s'ha fet al plantejament d'alguns aspectes de la LOMQE”, va sostenir el ministre.

Curiosament, Wert es va mostrar obert a negociar el projecte normatiu que regula l'ús de les llengües, però d'una manera ben peculiar: “Sempre que se satisfaci el dret que el castellà pugui ser utilitzat també com a llengua vehicular en l'ensenyament a Catalunya.” El ministre de va admetre que “de moment, no s'ha avançat gens en aquest terreny” i va assenyalar que el punt “més polèmic” de les discrepàncies és el que estableix que el govern avançarà el pagament de l'escolarització privada dels alumnes que no tinguin garantit l'aprenentatge en castellà als centres públics o concertats.

Manifestacions a tots els Països Catalans

Més de 4.000 persones es van aplegar ahir al Consolat de Mar, la seu del govern balear, a Palma, per protestar contra el decret de tractament integrat de llengües (TIL) i les retallades en educació del govern de José Ramón Bauzá. Vinguts de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, els manifestants han tenyit de verd la capital balear i han desfilat sota el so de gralles i xiulets i acompanyats de nombroses senyeres estelades i pancartes en què es demanava la dimissió de la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, i del mateix presisdent Bauzá.

A Barcelona, més de persones —majoritàriament estudiants— es van concentrar ahir al vespre a la plaça Sant Jaume per expressar el seu recolzament a la protesta dels mestres illencs.“La vostra vaga, la nostra dignitat” era la consigna, en forma de crits i pancartes, que presidia un acte que va voler expressar el seu rebuig frontal a les polítiques de retallades en educació i d'assetjament del català per part del govern del PP. La protesta, però, també va tenir un caràcter al·legòric i literari, amb la lectura de diversos poemes, entre ells el combatiu No passareu d'Apel·les Mestres, efusivament ovacionat.

f.e.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.