La febre del 1.714 i del 2.014
La loteria catalana i l'estatal reben centenars de demandes per adquirir el número de l'any de la desfeta
La consulta també genera interès
Celebrar una derrota és un dels trets característics de Catalunya com a poble. Però amb la loteria catalana aquesta peculiaritat podria canviar, com a mínim per als qui disposin dels números 1.714 i el 2.014, els que corresponen a l'any de la desfeta catalana en la Guerra de Successió i la possible data del referèndum d'autodeterminació.
L'interès pels dos números abasta tant la loteria catalana com l'estatal. L'una encara no ha començat a vendre els bitllets, i l'altra ja va posar a la venda els dècims de la grossa del dia 22 de desembre a l'estiu.
L'administració 3 de Calafell disposava, com cada any, d'uns quants dècims del 1.714, “però a primers de setembre, en posar-lo la loteria nadalenca a la venda, va venir un senyor d'una entitat i se'l va endur tot, uns seixanta dècims”, explica la venedora de loteria. La febre va fer que els dècims que es compren per internet a l'organisme estatal Onlae s'esgotessin també just abans de la Diada, i ja només indica que en tenen algunes administracions de fora de Catalunya.
L'administració 5 d'Osca també està abonada al 1.714, “però els clients d'un bar d'aquí el tenen assignat fa anys i no els volem deixar- sense”, assegura l'administradora. “Conec la febre pel número des de Catalunya, però en això de la loteria no hi incideix l'oferta i la demanda, no podem apujar preus...!”, bromeja. “A més, nosaltres tenim l'oficina al carrer Mare de Déu de Montserrat...” afegeix sorneguera, “però fins ara la influència catalana no ens ha dut sort.”
Pel que fa a la loteria catalana de Cap d'Any, també la demanda del 1.714 es desborda. Miquel Àngel Fraile assegura que un grapat d'eixos comercials o grans botigues els han fet arribar la seva intenció de demanar al Departament d'Economia que els assigni la venda del número. “Però com la resta de números, només n'hi ha deu sèries i, per tant, hi haurà tan sols deu afortunats que l'aconseguiran vendre”, assegura. Potser la febre obligarà a un sorteig previ, d'Economia i Coneixement.
La demanda afecta també el 2.014, la data del referèndum, tot i que l'interès és menor, però també evident. L'administració 306 de Barcelona ja l'ha esgotat. “Es va exhaurir l'endemà de la Diada, és com si algú fes un comentari en una xarxa social i...”, explica la responsable de la botiga. Ha venut uns 180 dècims de la loteria estatal. L'Onlae informa que també l'ha assignat a l'administració 2 de Girona i a un parell de Saragossa. Correm-hi...