Societat

Alerta per terratrèmol

La Generalitat avisa que Escal UGS pot continuar injectant gas al magatzem submarí i provocar els sismes

L'empresa ho nega i el ministeri ho comprovarà

Tres-centes persones rebutgen el Castor a Vinaròs


La crisi sísmica a la mar de l'Ebre continua. El govern valencià ha activat el pla de risc sísmic a nivell 0 a Peníscola, Benicarló i Vinaròs (Baix Maestrat) pel darrer terratrèmol, de 4,2 graus a l'escala Richter, detectat ahir a la matinada. Protecció Civil de Catalunya va alertar que no es pot descartar una tendència creixent de la magnitud dels sismes a les Terres de l'Ebre. I malgrat donar un missatge de tranquil·litat a la població ebrenca perquè els terratrèmols es produeixen en una falla a l'interior del mar, la Generalitat va carregar ahir contra l'empresa Escal UGS, que té la concessió del magatzem de gas submarí, el projecte Castor. “Els darrers moviments sísmics s'han produït per dilatació, i això és perquè s'ha extret o injectat gas o perquè hi ha porus a la roca que provoquen la fuita de gas”, va manifestar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

És per això que la Generalitat insta l'Estat a exigir a l'empresa que ature els treballs. Una ordre que el Ministeri d'Indústria ja va donar dijous passat i que si l'empresa no ha respectat el govern català podria denunciar legalment. “No hem de fer més alarmisme del que toca, però està clar que no pot ser que com a conseqüència d'una activitat hi acabi havent un terratrèmol”, va dir el conseller de Presidència, Francesc Homs.

Per la seua banda, el delegat del govern a l'Ebre va precisar que demanaran els estudis que calgui per determinar si el projecte Castor compleix els requisits necessaris donada la sismicitat de la zona. “Volem contrastar les nostres dades amb les del ministeri”, va dir Pallarès, que lamenta la manca de transparència de l'empresa.

Escal UGS nega rotundament haver continuat injectant o extraient gas del magatzem submarí des del 26 de setembre. “La injecció de gas segueix paralitzada en estricte compliment de les ordres del Ministeri d'Indústria, a qui s'ha informat i amb qui col·laborem estretament”, exposa la promotora del Castor en una nota de premsa que signa el president de l'empresa, Recaredo del Potro. Afegeix que tant la planta marina com la d'operacions terrestres estan en perfectes condicions i el personal continua als seus llocs de treball per garantir la seguretat de les mateixes. Fonts de l'empresa han explicat que s'està estudiant la possible relació dels terratrèmols amb la injecció de gas. I en la mateixa línia es va pronunciar ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, segons el qual no hi ha cap “evidència científica” que relacione l'activitat al magatzem submarí amb els sismes de fins a 4,2 graus. Amb tot, va admetre que l'Instituto Geológico Nacional està estudiant la possible relació causa-efecte. I tècnics del ministeri es desplaçaran avui a Vinaròs per analitzar-ho.

Una relació que tant les entitats ecologistes com la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i l'Ajuntament d'Alcanar consideren que és “evident”. “Volem una explicació clara i urgent del que està succeint, l'empresa i el ministeri han de donar explicacions”, va manifestar l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat. Unes explicacions que també reclamen tots els grups parlamentaris.

També la gent del carrer vol saber què passa. Dilluns al vespre, unes 300 persones es van concentrar a Vinaròs en rebuig al magatzem de gas, i per demà, dijous, hi ha previst un altre acte de protesta.

LES XIFRES

Els sismes s'han produït per dilatació, i això és perquè s'ha extret gas o perquè hi ha fuites
Xavier Pallarès
DELEGAT DEL GOVERN A LES tERRES DE L'eBRE
No és raonable que hi hagi actuacions que acaben derivant en moviments sísmics, encara que petits
Francesc Homs
Conseller de Presidència
Segueix aturada la injecció de gas, els treballs a la planta són per garantir-ne la seguretat.
Recaredo del Potro
PRESIDENT D'ESCAL ugs
1.900
milions de metres cúbics és la capacitat del dipòsit de gas Castor.
4,2
graus
d'intensitat ha tingut el sisme més gran que ha afectat la zona fins ara.

Com funciona el magatzem de gas Castor

Plataforma marina

Està situada a 22 quilòmetres de la costa sobre l'estructura geològica d'un antic jaciment petrolier i conté una plataforma de pous i una altra de processos. Hi ha 13 pous a la part més elevada del jaciment i distribuïts de manera uniforme per facilitar els treballs d'emmagatzematge, extracció i injecció de gas. Vuit dels pous són reversibles.

Planta terrestre

És on es comprimeix el gas, un gasoducte de 30 quilòmetres (22 dels quals sota el mar) connecta aquesta plataforma amb el dipòsit submarí. La planta també està connectada a la xarxa de gas.

Injecció de gas

El procés d'injecció de gas comença amb l'entrada de gas natural a la planta d'operacions, on és comprimit per traslladar-lo pel gasoducte. A la planta marina es torna a comprimir i s'injecta als pous.

Capacitat

El projecte Castor podrà produir 25 milions de metres cúbics de gas diaris, l'equivalent a un 25% del consum mitjà diari de gas natural a l'Estat. Actualment hi ha dos magatzems subterranis més, a Osca i Biscaia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.