Societat

La presó de Figueres obre el 2014, sense data concreta

El tancament de la Model no serà total fins al 2017

El centre de preventius es redueix a 500 places i no s'aclareix si estarà a la Zona Franca

L'estrena del penal del Catllar serà l'any 2015

El conseller de Justícia, Germà Gordó, va presentar ahir al Parlament el pla d'equipaments penitenciaris 2013-2020, amb una inversió de 170,5 milions d'euros, que –segons va dir– “té com a base l'humanisme i la cohesió social”, a més de ser un pla “obert al consens” de la resta de formacions polítiques i agents implicats. Tota l'oposició li va exigir més concreció en les dates i les inversions d'aquest nou pla.

Tot i els reclams dels grups, el conseller va afirmar, com ja va dir a l'inici del mandat, que la nova presó de Puig de les Basses, a Figueres, s'obrirà el 2014, però no va concretar si a principis o a finals d'any. Va detallar que aquest nou penal acollirà els 200 reclusos que té ara la vella presó de Figueres, els 130 de la de Girona i, a més, hi acostaran els presos del Gironès que ara estan repartits en altres centres de Catalunya.

La nova presó de Figueres està acabada des de principi del 2011, tot i que es paguen uns drets de superfície de més de 10 milions d'euros anuals, a més de la vigilància. El total de drets de superfície que es pagaran d'aquest equipament del 2013 al 2020 suma 127 milions d'euros, separats del pla d'inversions. També es millorarà el centre obert de Girona i, segons les possibilitats, se'n podria fer un de nou, va dir el conseller.

L'any 2015 les inversions penitenciàries se centraran a la demarcació de Tarragona. És l'any de l'obertura de la nova presó de Mas Enric, al Catllar, també sense concretar-ne la data exacta, ja que s'han d'acabar els accessos viaris i la depuradora. D'aquest penal es pagaran, a més, 122 milions d'euros, en concepte de drets de superfície en els set anys del pla.

Finalment, el conseller va informar que el tancament de la presó Model de Barcelona serà de manera esglaonada. L'any 2015 es tancarà el centre obert, i el 2016 es podria començar a enderrocar aquest penal centenari. El solar no estaria del tot lliure per als equipaments veïnals de l'Eixample fins al 2017.

Gordó va afegir que descarten fer el centre de preventius amb 1.200 places a la Zona Franca, del govern tripartit i que l'anterior consellera de CiU va qualificar de petit, pel decreixement del nombre de reclusos, en unes 2.000 persones. Va explicar que faran un centre de preventius amb unes 500 places “a la zona sud i prop de la Ciutat de la Justícia”, sense concretar el solar. Va dir que també serà l'Ajuntament de Barcelona el que detallarà el solar “de la zona nord”, on es volen ubicar els dos centres oberts de Barcelona, el 2016, un dels quals amb 800 places. I el barri de la Trinitat tindrà el solar del penal lliure l'any 2015.

12.067
reclusos
tindrà Catalunya l'any 2020, segons previsions de Justícia. Uns 2.000 menys dels programats.
1.020
places
assumirà la presó de Mas Enric, al Catllar, que acollirà els 400 reclusos de Tarragona, entre d'altres.
1.018
places
tindrà la presó de Puig de les Basses. Hi aniran els 200 de Figueres, els 130 de Girona i més reclusos.
170,5
milions d'euros
és la inversió del nou pla d'equipaments 2013-2020.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.