Societat

L'Ebre es prepara

Govern i alcaldes de l'Ebre eviten l'alarmisme tot i l'excepcional crisi sísmica

Traslladaran la informació a la fiscalia

Cal una xarxa més densa per ubicar els sismes

El comitè tècnic de segui­ment de la crisi sísmica a la costa de l'Ebre va posar ahir fil a l'agu­lla i va fer la pri­mera reunió a Tor­tosa, una tro­bada que va pre­si­dir el con­se­ller Homs i que faci­lita la fluïdesa d'infor­mació entre muni­ci­pis afec­tats, govern i cos­sos de segu­re­tat. Tot i que ahir els sis­mes es van repe­tir –se'n van regis­trar dos al matí (de 3,7 i de 3,3 graus a l'escala de Rich­ter), un a la tarda (2,9) i un quart a la nit (3,1)–, no van cau­sar des­per­fec­tes.

“Som davant d'un feno­men excep­ci­o­nal i és neces­sari reu­nir-nos per coor­di­nar conei­xe­ments”, va mani­fes­tar el con­se­ller de la Pre­sidència. Però el prin­ci­pal obs­ta­cle amb què topa aquest comitè tècnic és pre­ci­sa­ment la falta d'infor­mació. I és per això que el govern ha recla­mat infor­mació tant al Minis­teri d'Indústria com a la con­ces­sionària del magat­zem de gas sub­marí, l'empresa Escal UGS. “Posa­rem tota la nos­tra infor­mació a dis­po­sició de la fis­ca­lia de medi ambi­ent perquè obri diligències”, va dir Homs.

A més, la Gene­ra­li­tat no des­carta pre­sen­tar un con­tenciós admi­nis­tra­tiu con­tra l'empresa. “Els pro­ces­sos admi­nis­tra­tius són més lents i ara ens interessa obte­nir la infor­mació amb rapi­desa; per això dema­nem la inter­venció de la fis­ca­lia”, va asse­nya­lar el con­se­ller, que va dei­xar clar que l'objec­tiu no és només exi­gir res­pon­sa­bi­li­tats, sinó “acon­se­guir una infor­mació que no tenim”. En aquest sen­tit, va recla­mar al PP i al PSOE que no poli­tit­zin la crisi.

Tant els alcal­des de l'Ebre com el govern sos­te­nen que Escal UGS ha de donar mol­tes expli­ca­ci­ons sobre els estu­dis pre­vis que ha fet de l'impacte que podia oca­si­o­nar la seva acti­vi­tat sobre l'escorça ter­res­tre. “Ens hau­ran d'expli­car per què en altres llocs que hi ha magat­zems sub­ma­rins això no ha pas­sat”, va expli­car Homs.

Tot i l'excep­ci­o­na­li­tat de la situ­ació i l'acti­vació de l'alerta del pla Sis­mi­cat, el govern va trans­me­tre un mis­satge de tran­quil·litat als veïns de les Ter­res de l'Ebre. “Hem de pro­cu­rar no gene­rar alar­misme; els ter­ratrèmols no necessària­ment han d'anar a més”, va asse­nya­lar el con­se­ller de la Pre­sidència. Així, segons els estu­dis de l'Ins­ti­tut Geològic de Cata­lu­nya, no hi ha motius per pen­sar que els sis­mes aug­men­ta­ran la inten­si­tat.

El gabi­net d'experts geòlegs que asses­so­ren el minis­tre d'Indústria, Ener­gia i Turisme, José Manuel Soria, són del mateix parer. Pre­ve­uen durant uns quants dies un esce­nari amb més ter­ratrèmols, que ani­rien per­dent força i peri­o­di­ci­tat pro­gres­si­va­ment, però no gosen des­car­tar un movi­ment més vio­lent que els regis­trats fins al moment.

Geòlegs con­sul­tats per aquest diari lamen­ta­ven ahir les difi­cul­tats per ubi­car exac­ta­ment els epi­cen­tres d'aquest “eixam de ter­ratrèmols”, que podria no estar seguint la direcció de la falla d'Amposta, ja que amb els sismòmetres que actu­al­ment hi ha a la zona no es poden tenir regis­tres gaire exac­tes. “Per estu­diar bé el feno­men, cal­dria una xarxa sísmica densa, pro­pera i equi­li­brada, és a dir, amb apa­rells a banda i banda de la falla. Nor­mal­ment, quan hi ha fenòmens com aquest, se solen ins­tal·lar apa­rells d'altres llocs per regis­trar bé tots els movi­ments, però aquí el mar ho com­plica i ho enca­reix”, explica la pale­o­sismòloga Eulàlia Masana. Soria va anun­ciar que ampli­a­ria aquesta xarxa, però serà amb un únic apa­rell situat a les illes Colum­bre­tes.

Així, pot ser que la falla activa no fos la d'Amposta, on hi ha el magat­zem de gas, “sinó alguna falla veïna o satèl·lit que podria ni estar car­to­gra­fiat”. “L'ener­gia alli­be­rada en un sisme depèn de la mida de la rup­tura i, per tant, de la mida de la falla. Per això és impor­tant ubi­car-los”, diu la pro­fes­sora de geo­dinàmica.

En relació amb els ter­ratrèmols, els científics fa temps que inten­ten saber quan, on i amb quina força tin­dran lloc. Però només hi ha res­pos­tes apro­xi­ma­des als dos dar­rers inter­ro­gants. Exis­tei­xen dos sis­te­mes per pre­dir on hi haurà un sisme i per cal­cu­lar quina potència màxima pot arri­bar a alli­be­rar. El pri­mer és estu­diar els regis­tres ins­tru­men­tals (d'un cen­te­nar d'anys) i històrics (d'un miler) sobre l'acti­vi­tat sísmica d'una deter­mi­nada zona. El segon, molt més modern, és ana­lit­zar-la a fons geològica­ment. Segons el pri­mer sis­tema, que és el que deter­mina també quin grau de segu­re­tat han de tenir les cons­truc­ci­ons de l'entorn, les falles de les cade­nes cos­ta­ne­res cata­la­nes tenen un baix risc. El segon sis­tema, menys uti­lit­zat, indica un risc molt més ele­vat (fins i tot més enllà dels 5 graus), ja que falles simi­lars i pro­pe­res, com ara la del Camp de Tar­ra­gona, tenen evidències de sac­se­ja­des pode­ro­ses. Per això, i perquè el quan encara no té res­posta, l'Ebre es pre­para.

LES FRASES

El risc de moviments sísmics és limitat i el govern està preparat per actuar
José Manuel Soria
MINISTRE D'INDÚSTRIA
La Generalitat es personarà legalment per esclarir l'origen dels sismes
Francesc Homs
conseller de presidència

Inspecció de la Guàrdia Civil

La fiscalia de Castelló va acordar ahir incoar diligències d'investigació penal per esclarir l'origen dels múltiples sismes que es repeteixen a la costa de l'Ebre i el Baix Maestrat. La fiscalia actuarà d'ofici sense que existeixi cap denúncia prèvia i ahir al migdia va enviar un helicòpter de la Guàrdia Civil a la plataforma. L'objectiu dels agents de la Guàrdia Civil i del Seprona és comprovar l'estat del magatzem de gas submarí i verificar que no és operatiu. Per la seva banda, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar que el ministeri fiscal actuarà davant dels últims sismes que s'estan registrant a la costa de l'Ebre i Castelló i que podrien estar relacionats amb l'activitat del magatzem submarí de gas natural Castor, si bé va rebutjar la tendència a criminalitzar qualsevol mena d'activitat que, al seu parer, existeix actualment. “No totes les catàstrofes naturals sense més ni més constitueixen fets delictius”, va asseverar.

Protesta contra el Castor a les Cases d'Alcanar

Paralització projecte

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia va celebrar anit una multitudinària assemblea al centre cívic d'Alcanar. La indignació entre els veïns creix i reclamen la paralització definitiva de la injecció de gas al magatzem submarí Castor. “Es va cometre un error d'ubicació o de càlcul i ara el més sensat és tancar-ho”, explica el portaveu del moviment social, Joan Ferrando, que recorda que ningú els va fer cas quan van alertar del risc sísmic. “Vam aprofitar un informe de l'Observatori de l'Ebre sobre els sismes produïts a la zona quan Shell explotava el jaciment petrolier, però ningú ens va escoltar”, lamenta Ferrando. Diumenge a les dotze del migdia han convocat una manifestació a les Cases d'Alcanar.

No hi ha fuites

El president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, va assegurar ahir en declaracions a TV3 que no s'ha produït cap fuita de gas al magatzem submarí. “Estem preocupats pel que succeeix, però no som responsables dels terratrèmols; l'alteració que hem provocat és minúscula i no té res a veure amb la tensió que s'està alliberant”, va dir Del Potro. El president de la companyia assegura que des del dia 16 no s'ha injectat més gas a l'antic jaciment petrolier. També va explicar que Escal UGS va invertir 30 milions d'euros en estudis de la falla d'Amposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.