Topada institucional pel Castor
Espadaler lamenta l'opacitat amb què el ministeri du l'estudi dels terratrèmols
El Ministeri d'Indústria insisteix que el magatzem de gas continuarà tancat mentre no es garanteixi que s'aturaran els sismes
El govern demana a la fiscalia rebre les dades sobre els terratrèmols
La incertesa continua a les Terres de l'Ebre i el Baix Maestrat. El Ministeri d'Indústria no ha esclarit encara l'origen concret de la crisi sísmica, o almenys no va voler compartir ahir aquesta informació amb la Generalitat de Catalunya, en la reunió que va tenir lloc a Madrid. “Sortim pràcticament com hem entrat”, va dir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, crític amb l'opacitat de l'Estat i de l'empresa concessionària del magatzem de gas submarí, Escal UGS. És per això que la Generalitat va posar ahir el cas en coneixement de la fiscalia de medi ambient i va denunciar la repetició de terratrèmols a l'Audiència de Tarragona.
Espadaler va lamentar que el govern de l'Estat no facilite una informació “més detallada” i va recordar que en la mesura que la Generalitat té competència en protecció civil ha de disposar de dades que són “imprescindibles” per exercir-la amb normalitat. En canvi, segons Espadaler, el Ministeri d'Indústria no va transmetre aquestes dades adduint que es tractava d'“informació sensible”. Durant el cap de setmana, el Ministeri d'Indústria ha instal·lat un parell de sismògrafs més, amb l'objectiu de determinar si els terratrèmols són conseqüència del moviment de la falla d'Amposta, o d'altres falles secundàries.
La Generalitat no descarta ampliar el requeriment judicial a l'empresa. Ahir mateix es va saber que la fiscalia de Castelló ha designat la delegada de Medi Ambient per instruir la investigació judicial.
A la trobada de Madrid també va assistir-hi el president de la Generalitat Valenciana, representants de la Diputació de Castelló i Tarragona i els alcaldes dels tres municipis del Baix Maestrat afectats (Vinaròs, Peníscola i Benicarló), mentre que van quedar-ne al marge els de les Terres de l'Ebre. Contràriament a la indignació catalana, el president valencià, Alberto Fabra, va valorar positivament la reunió pel missatge de tranquil·litat que va traslladar-los Indústria. “O es té l'absoluta seguretat que no generarà cap alarma ni cap moviment sísmic o aquesta planta no es pot obrir”, va dir Fabra.
I és que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va garantir que el magatzem de gas submarí no es tornarà a posar en marxa fins que es comprove que no desencadenarà nous terratrèmols. En aquest sentit, va insistir que la prioritat del govern de l'Estat és la seguretat dels ciutadans, i va assegurar que es mantindrà el cessament de l'activitat d'injecció i extracció de gas. Des del 26 de setembre, l'empresa concessionària té paralitzada l'activitat, i fins ara ha injectat uns 100 milions de metres cúbics de gas.
No és la falla d'Amposta
Per la seva banda, el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, insisteix que, segons els estudis realitzats per l'empresa en els darrers dies, no és la falla d'Amposta la causant dels terratrèmols de les últimes setmanes. “Hem estat treballant sense aturar-nos i la nostra conclusió preliminar és que no és la falla d'Amposta; per tant, no es produiran sismes de més magnitud”, assenyala Del Potro. Segons el president d'Escal UGS, l'empresa disposa d'estudis, com el de l'Institut Francès del Petroli, en què s'assegura que injectant gas amb una pressió inferior a 50 bars no hi ha riscos. “Nosaltres hem injectat 6 bars, i miri el que ha passat. Aquestes són coses de la natura”, va atrevir-se a dir Del Potro, que va afegir que “hi ha imponderables que fan que el cent per cent mai es pugui tenir controlat”. Aquestes afirmacions atien el temor del govern que Indústria o l'empresa amaguin dades.
D'altra banda, el portaveu de Compromís al País Valencià, Enric Morera, va anunciar que denunciarà el ministre Soria a l'Audiencia Nacional si no anul·la tots els permisos al magatzem de gas submarí. Morera reclama un aclariment de responsabilitats, així com la dimissió de tots aquells que van votar a favor del projecte Castor o van autoritzar permisos perquè s'explotés l'antic jaciment petrolier.
Reunió a Tortosa
La comissió de seguiment del pla Sismicat es reunirà avui per segona vegada des que el Departament d'Interior va activar el pla en fase d'alerta. “El neguit entre la població no disminueix encara que els terratrèmols s'han reduït”, va dir l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín. Bona part dels veïns del Montsià i el Baix Maestrat s'han descarregat una aplicació al telèfon mòbil per tenir constància al minut dels moviments de l'escorça terrestre.
Amb tot, tant la freqüència com la intensitat dels sismes ha baixat notablement des de dissabte al matí. També la delegada del govern central a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, es personarà avui a l'Ebre per mirar de tranquil·litzar els alcaldes.
LES FRASES
Els alcaldes reclamen el desmantellament del Castor
Els alcaldes del Montsià van expressar el seu malestar perquè el Ministeri d'Indústria no els va convocar a la cimera de Madrid ni els va facilitar informació. També el conseller Espadaler va traslladar la queixa dels batlles ebrencs al ministre Soria, que es va excusar dient que no havien sol·licitat cap reunió. “Tampoc l'havia demanada la Diputació de Tarragona i sí que l'han convocat”, va respondre l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín. Mentre que el d'Alcanar, Alfons Montserrat, està convençut que la seua posició crítica cap al Castor fa que no el convoquin. Més enllà de la forma, els alcaldes ebrencs lamenten que no es traslladés informació rellevant en la reunió. “Només faltaria que l'activitat es reprengués sense totals garanties”, va dir Martín. Els ajuntaments de la Ràpita i Alcanar aprovaran ara demanar la paralització total del projecte.