Societat

Argullol: “Pensem que la vida és quelcom que posseïm i que podem saquejar””

El filòsof i escriptor inaugura el Fòrum de Debats de Vic

El passat divendres 4 d'octubre va tenir lloc la inauguració del Fòrum de Debats a l'Antiga Caixa Manlleu de Vic. El primer debat, “Humanisme i barbàrie”, va anar a càrrec de Rafael Argullol, filòsof, escriptor, poeta i catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

A la conferència, Argullol va reflexionar sobre com la nostra societat ha arribat a la barbàrie, a partir de les grans revolucions que s'han viscut al llarg dels segles.

Per al catedràtic, revolucions com les que van viure els artistes Miquel Àngel, Rafael o Da Vinci van ser molt més dràstiques que la globalització actual. Per això, lamenta que l'home justifiqui la seva pèrdua de capacitat crítica per la vida vertiginosa que portem. “La cultura es va quedar sense discurs crític a partir de l'últim terç del segle XX, així que es compleixen les previsions de Friedrich Nietzsche”, va afirmar.

Les causes

Argullol va voler abordar quines són les causes de la barbàrie de la humanitat contemporània. Una d'elles, segons el catedràtic i filòsof, és que “ens sentim lligats a una sèrie d'arrels que creiem molt sòlides però que, en realitat, són molt fràgils, com els mòbils”. A més, creu que un dels problemes fonamentals és que “pensem que la vida és quelcom que posseïm i que podem saquejar”.

En definitiva, que som una societat desconcertada pel món on vivim però que, es queixa Argullol, “no vencerem la barbàrie si no assumim la responsabilitat i fem bé la nostra feina”.

El futur

Durant el debat posterior, el convidat va contestar a qüestions sobre la cultura, el seu futur i la seva força per fer-nos avançar. Enamorat del viatge i la lectura, creu fermament en que és la millor forma per comprendre la nostra existència i la dels demés.

Per últim, defensa que “hauríem de ser més valents i defensar la complexitat de la nostra cultura, per així trencar la nostra ignorància”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.