La seva oportunitat
Els serveis d'intervenció educativa ofereixen recursos i acompanyament personalitzat a nois i noies amb dificultats en el procés escolar
L'atenció a la infància en risc d'exclusió és una de les prioritats de Càritas. Per aquest motiu l'entitat desenvolupa diferents iniciatives en l'àmbit escolar, personal, familiar i social amb el propòsit de treballar hàbits, actituds, coneixements i habilitats que ajudin els alumnes de contexts desafavorits a tenir la seva pròpia oportunitat i esdevenir ciutadans lliures i autònoms. En bona part, aquest objectiu es materialitza en els anomenats serveis d'intervenció educativa (SIE), que ofereixen acompanyament personalitzat i recursos a nois i noies amb dificultats en el seu procés d'aprenentatge. La tasca socioeducativa es duu a terme mitjançant activitats de suport escolar i d'altres de tipus lúdic amb la participació de voluntariat i de l'equip de professionals. Com a valor educatiu en si i per multiplicar l'eficiència del servei, s'aposta pel treball en xarxa amb diferents agents dels centres d'ensenyament, serveis socials, equips d'atenció a la infància i equips d'assessorament psicopedagògic. Els resultats validen els esforços: el 60% dels alumnes atesos en el SIE experimenten substancials millores en els seus coneixements al final del curs acadèmic.
El servei ha estès el seu radi d'acció i en el curs 2013/14 abraça les següents localitats: Anglès, Banyoles, Castelló d'Empúries, Cornellà del Terri, Lloret, Figueres, Girona (la Creueta, Font de la Pólvora, Pont Major, Taialà-Domeny), la Bisbal d'Empordà, l'Escala, Palafrugell, Palamós, Porqueres, Roses, Salt (Sant Jaume i Sant Cugat, SIE Secundària), Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Verges.
El curs passat (2012/13), van ser atesos un total de 456 infants i joves per 190 voluntaris, quinze persones de l'equip tècnic de Càritas i cinc alumnes en pràctiques. Es tracta d'usuaris que acumulen factors de risc, com ara pobresa econòmica, atur familiar i problemes d'habitatge que incideixen negativament en el dia a dia del seu aprenentatge. L'atenció individualitzada i en petits grups contribueix a superar les seves dificultats. I l'experiència demostra com n'és de necessari desplegar polítiques de participació de les famílies en el funcionament de l'escola i en el seguiment dels estudis dels seus fills.