Societat

Alta responsabilitat

La setena Conferència Internacional de Turisme Responsable premia un alberg ‘inclusiu' situat enmig de Collserola

El millor lloc per viure és també el millor lloc per visitar, segons diuen els experts

S'hi acorda potenciar la conscienciació del sector envers les necessitats socials del seu entorn immediat i que acull els visitants

El turismeresponsable és un seguit de directrius locals perquè el turisme sigui bo també per qui l'acull

L'Inout Hos­tel és un alberg situat a Coll­se­rola. També té res­tau­rant, que obre cada dia al públic en gene­ral. Sem­pre té gent, ja que, en una ciu­tat tan turística com Bar­ce­lona, és un lloc ideal perquè està al bell mig de la mun­ta­nya. S'hi hos­tat­gen molts estran­gers, sobre­tot gent jove, segons diu la seva direc­tora, Maria José Pujol, que explica que els prin­ci­pals cli­ents que tenen són fran­ce­sos, ale­manys, aus­tra­li­ans, nord-ame­ri­cans i cana­dencs, “una gent que no només valora l'entorn sinó que és molt sen­si­ble amb el tema social”. I hi espe­ci­fica: “Paguen con­tents.”

Aquest esta­bli­ment, que està deco­rat amb mate­rial reci­clat i sos­te­ni­ble, té una par­ti­cu­la­ri­tat: tots els tre­ba­lla­dors menys un tenen algun tipus de dis­ca­pa­ci­tat (la majo­ria, dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual). L'hos­tal és un pro­jecte d'Icària Ini­ci­a­ti­ves Soci­als, una enti­tat sense ànim de lucre amb molts anys de feina. L'Inout es va inau­gu­rar l'any 2004 i fins ara l'èxit ha estat total. Fa uns dies, en el marc del la 7a Con­ferència Inter­na­ci­o­nal de Turisme Res­pon­sa­ble de Des­ti­na­ci­ons que, per pri­mer cop, es va cele­brar en una ciu­tat euro­pea, a Bar­ce­lona, l'hos­tal va rebre el premi com a millor proveïdor de turisme acces­si­ble i inclu­siu. Turisme Res­pon­sa­ble li va reconèixer “els esforços excep­ci­o­nals per garan­tir una experiència acces­si­ble a tots, inde­pen­dent­ment de la dis­ca­pa­ci­tat o l'ori­gen social”.

Altres esta­bli­ments turístics dis­tin­gits per la seva res­pon­sa­bi­li­tat van ser, per exem­ple, Casa Leo­nardo, de la Vall Fosca, “per la seva aposta per l'acti­vi­tat econòmica a l'Alta Riba­gorça i el Pallars i en reco­nei­xe­ment de la seva llarga tra­jectòria de gestió res­pon­sa­ble en el turisme”, i l'Avenc, de Taver­tet, un negoci que aposta per la sos­te­ni­bi­li­tat ecològica i per la bio­di­ver­si­tat, i que té una política de proveïdors i pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. La con­ferència de Turisme Res­pon­sa­ble, en la qual van par­ti­ci­par més de 300 ponents de tot el món, va valo­rar altres pro­jec­tes turístics per la seva millor gestió en patri­moni cul­tu­ral, patri­moni natu­ral i pro­tecció del medi ambi­ent, i per orga­nit­zar excur­si­ons res­pon­sa­bles.

Amfi­tri­ons con­tents

La res­pon­sa­bi­li­tat en el turisme, la gestió turística res­pon­sa­ble, és, segons els experts, l'única manera d'encar­ri­lar aquest sec­tor i fer-lo con­ti­nuar crei­xent. “El turisme res­pon­sa­ble no és només el sos­te­ni­ble; és un seguit de polítiques i direc­trius locals, la manera de ges­ti­o­nar de manera trans­ver­sal el negoci del turisme de cara a fer-lo tan bo pel que ve de turisme com per la ciu­tat que l'acull”, diu Jordi Fica­pal, copre­si­dent de la con­ferència i direc­tor de l'Obser­va­tori de Turisme Res­pon­sa­ble.

Fica­pal recorda que a Ciu­tat del Cap, a Sud-àfrica, el 2002, es va defi­nir què és el turisme res­pon­sa­ble: “Millors llocs per viure-hi, millors llocs per visi­tar.” Seria aquell esta­bli­ment que mini­mitza els impac­tes ambi­en­tals, soci­als i cul­tu­rals nega­tius; genera més bene­fi­cis econòmics per a la població local, i pro­cura pel benes­tar de les comu­ni­tat d'aco­llida. Aquell que invo­lu­cra els resi­dents en les deci­si­ons que afec­ten les seves vides i els seus modes de sub­sistència, fa con­tri­bu­ci­ons posi­ti­ves a la con­ser­vació del patri­moni natu­ral i cul­tu­ral i pro­por­ci­ona experiències més agra­da­bles als turis­tes a través de con­ne­xi­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves amb la població local i més com­prensió de les qüesti­ons cul­tu­rals i ambi­en­tals locals. També és aquell que pro­por­ci­ona l'accés a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat.

Bar­ce­lona encara no ha asso­lit cotes altes en res­pon­sa­bi­li­tat, però aquest és el camí que vol seguir, segons diuen els res­pon­sa­bles. En la decla­ració final de la con­ferència es va arri­bar a una con­clusió que fa temps que ronda: “Bar­ce­lona ha de fomen­tar la des­cen­tra­lit­zació dels punts d'interès turístic i expan­dir-los a tota la geo­gra­fia cata­lana.” Donar millor vida, doncs, tant als visi­tants com als veïns.

Biosphere
Barcelona és la primera ciutat del món amb un certificat Biosphere, que li reconeix ser un destí turístic sostenible. La capital catalana ha estat la primera ciutat europea triada per celebrar la setena Conferència Internacional de Turisme Responsable, que es va fer a principis d'octubre organitzada per l'International Centre for Responsible Tourism i l'Observatori del Turisme Responsable de TSI-Turisme Sant Ignasi (URL).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.