Alta responsabilitat
La setena Conferència Internacional de Turisme Responsable premia un alberg ‘inclusiu' situat enmig de Collserola
El millor lloc per viure és també el millor lloc per visitar, segons diuen els experts
S'hi acorda potenciar la conscienciació del sector envers les necessitats socials del seu entorn immediat i que acull els visitants
L'Inout Hostel és un alberg situat a Collserola. També té restaurant, que obre cada dia al públic en general. Sempre té gent, ja que, en una ciutat tan turística com Barcelona, és un lloc ideal perquè està al bell mig de la muntanya. S'hi hostatgen molts estrangers, sobretot gent jove, segons diu la seva directora, Maria José Pujol, que explica que els principals clients que tenen són francesos, alemanys, australians, nord-americans i canadencs, “una gent que no només valora l'entorn sinó que és molt sensible amb el tema social”. I hi especifica: “Paguen contents.”
Aquest establiment, que està decorat amb material reciclat i sostenible, té una particularitat: tots els treballadors menys un tenen algun tipus de discapacitat (la majoria, discapacitat intel·lectual). L'hostal és un projecte d'Icària Iniciatives Socials, una entitat sense ànim de lucre amb molts anys de feina. L'Inout es va inaugurar l'any 2004 i fins ara l'èxit ha estat total. Fa uns dies, en el marc del la 7a Conferència Internacional de Turisme Responsable de Destinacions que, per primer cop, es va celebrar en una ciutat europea, a Barcelona, l'hostal va rebre el premi com a millor proveïdor de turisme accessible i inclusiu. Turisme Responsable li va reconèixer “els esforços excepcionals per garantir una experiència accessible a tots, independentment de la discapacitat o l'origen social”.
Altres establiments turístics distingits per la seva responsabilitat van ser, per exemple, Casa Leonardo, de la Vall Fosca, “per la seva aposta per l'activitat econòmica a l'Alta Ribagorça i el Pallars i en reconeixement de la seva llarga trajectòria de gestió responsable en el turisme”, i l'Avenc, de Tavertet, un negoci que aposta per la sostenibilitat ecològica i per la biodiversitat, i que té una política de proveïdors i productes de proximitat. La conferència de Turisme Responsable, en la qual van participar més de 300 ponents de tot el món, va valorar altres projectes turístics per la seva millor gestió en patrimoni cultural, patrimoni natural i protecció del medi ambient, i per organitzar excursions responsables.
Amfitrions contents
La responsabilitat en el turisme, la gestió turística responsable, és, segons els experts, l'única manera d'encarrilar aquest sector i fer-lo continuar creixent. “El turisme responsable no és només el sostenible; és un seguit de polítiques i directrius locals, la manera de gestionar de manera transversal el negoci del turisme de cara a fer-lo tan bo pel que ve de turisme com per la ciutat que l'acull”, diu Jordi Ficapal, copresident de la conferència i director de l'Observatori de Turisme Responsable.
Ficapal recorda que a Ciutat del Cap, a Sud-àfrica, el 2002, es va definir què és el turisme responsable: “Millors llocs per viure-hi, millors llocs per visitar.” Seria aquell establiment que minimitza els impactes ambientals, socials i culturals negatius; genera més beneficis econòmics per a la població local, i procura pel benestar de les comunitat d'acollida. Aquell que involucra els residents en les decisions que afecten les seves vides i els seus modes de subsistència, fa contribucions positives a la conservació del patrimoni natural i cultural i proporciona experiències més agradables als turistes a través de connexions significatives amb la població local i més comprensió de les qüestions culturals i ambientals locals. També és aquell que proporciona l'accés a persones amb discapacitat.
Barcelona encara no ha assolit cotes altes en responsabilitat, però aquest és el camí que vol seguir, segons diuen els responsables. En la declaració final de la conferència es va arribar a una conclusió que fa temps que ronda: “Barcelona ha de fomentar la descentralització dels punts d'interès turístic i expandir-los a tota la geografia catalana.” Donar millor vida, doncs, tant als visitants com als veïns.