Nou pla per als reclusos amb discapacitat intel·lectual
El Departament de Justícia i la federació Dincat posen en marxa un programa per evitar situacions de risc i abús a persones amb discapacitat als penals catalans
La presó de Quatre Camins ja disposa ara d'un departament especial
Evitar que siguin un blanc fàcil a les presons catalanes i garantir la seva seguretat i reinserció. És l'objectiu del programa marc d'atenció i intervenció a les persones recluses amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) que acaben d'engegar el Departament de Justícia i la fundació Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya).
Els interns amb una discapacitat psíquica representen l'1% del total de població reclusa catalana. És a dir, són un centenar. El percentatge és similar a la població en general. Des del 1995, professionals de Dincat, a través del programa Accepta, realitzen tasques de suport i acompanyament a les persones d'aquest col·lectiu que es veuen implicades en un procés penal, que no sempre acaba en la reclusió en una presó. En tots aquests anys han atès 1.435 persones, unes 80 a l'any de mitjana. Les dones amb disminució intel·lectual empresonades són una minoria –quatre–, igual que en el conjunt de la població reclusa (ara hi ha 673 dones, el 7% del total).
Les retallades motivades per la crisi van reduir força els professionals d'Accepta: de set a dues persones. L'una fa tasques a dins la presó i l'altra ajuda en la sortida i reinserció social. Atesa la vulnerabilitat d'aquest col·lectiu, els professionals de la conselleria de Justícia i de Dincat han sumat voluntats i enginy per tirar endavant un programa en aquesta època de recursos escurats.
La primera mesura d'aquest pla és la creació d'una unitat especial per a persones amb discapacitat intel·lectual dins la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. S'anomena Departament d'Atenció Especialitzada (DAE) i és una unitat de convivència amb quaranta places apartada dels mòduls ordinaris del penal que es va crear als anys noranta per abordar la gran problemàtica de l'addicció a les drogues de la població reclusa, explica Toni Jiménez, subdirector de tractament de Quatre Camins.
L'entrada a la unitat és voluntària i els reclusos reben una atenció psicològica, a més de diverses activitats formatives, que s'adapten a la seva capacitat de comprensió.
La majoria d'aquests interns compleixen condemnes per delictes contra el patrimoni a causa de la seva addicció als tòxics. Actualment, dotze reclusos amb disminució intel·lectual comparteixen el departament amb sis interns del programa terapèutic contra les drogues.
La segona gran branca del programa és donar eines als professionals de la resta de centres penitenciaris catalans perquè puguin detectar més ràpidament i millor una persona amb discapacitat intel·lectual, ja que sovint no es fa visible durant el procés judicial, i perquè pugui ser derivada al programa Accepta, o bé sigui atesa amb més comprensió. L'any passat van derivar a Dincat 150 persones que estaven en un procés penal, de les quals només vuit tenien realment discapacitat intel·lectual.
“Aquests reclusos no poden seguir un règim ordinari de la presó, i els professionals no actuen bé perquè no saben com fer-ho”, explica la coordinadora de Dincat i del programa Accepta, Susanna Vert. La difusió que es farà ara d'aquest programa entre els centres catalans persegueix cobrir aquesta mancança mútua. A la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, és on s'aglutinen, com a Quatre Camins, un destacat grup de reclusos que pertanyen a aquest col·lectiu.
Dincat també dóna suport a les famílies, un pilar per a les persones amb discapacitat, però en l'àmbit penal és “força diferent”, expliquen els experts. És usual l'absència de la família i, si hi és, té un nivell socioeconòmic deprimit, i desconeix la disfunció del reclús. Com que la família és clau per a tota reinserció, en reclamen més atenció.