Societat

Por al barri

Assalten la casa dels avis de l'homicida de Figueres

Els veïns temen “venjances” després del tiroteig de Tot Sants

El dispositiu policial es mantindrà a la zona de manera indefinida

Segon assalt a una propietat del clan Cortés des que es va produir el crim de Tots Sants a Figueres. Aquest cop ha tocat el rebre a la casa de Vilamalla dels avis de Juan Fernández Cortés, l'autor dels trets que van costar la vida a Santiago Gabarre Sarrailh davant del cementiri de la capital altempordanesa. L'assalt va tenir lloc molt probablement dissabte a la tarda o a la matinada, ja que els veïns del carrer Llevant –on es va produir el robatori– van veure el desplegament policial a primera hora del matí i les destrosses a l'exterior de l'habitatges. Els brètols van accedir al domicili per la porta metàl·lica del garatge fent-hi palanca i esbotzant-la des de terra. Un cop a l'interior de l'habitatge, els assaltants ho van remenar absolutament tot i es van endur plantes de marihuana. Dins del domicili no hi havia ningú, ja que molts membres del clan Cortés han fugit per por a les represàlies pel crim.

A l'exterior del domicili, just al davant, hi havia un cotxe amb matrícula francesa de la zona del Llenguadoc-Rosselló, amb la porta forçada, la ràdio robada i el pont fet. Es tractaria d'un Renault Scénic que habitualment feien servir els inquilins de la casa assaltada.

Hipòtesis obertes

No es descarta cap hipòtesis dels fets, i la investigació és oberta. Però com que el mateix dissabte el clan Gabarre hauria assaltat la casa de Santa Llogaia d'Àlguema del Chiu –el germà de l'autor material del crim–, les hipòtesis anirien encaminades cap a aquesta versió dels fets. Que membres del clan Gabarre haurien assaltat la casa per revenjar-se de la mort de Santiago Gabarre. Però també hi ha la possibilitat que es tracti d'un robatori amb el qual el clan Gabarre no tindria cap vinculació. De fet, ja fa uns quatre anys que els avis de Juan Fernández Cortés ja no viuen en aquesta casa. A l'avi li van haver d'amputar les dues cames per problemes de salut, i llavors la parella d'ancians es va traslladar a viure a casa d'un dels fills. Segons els veïns, la casa només la feien servir com a magatzem, i era sabut entre els veïns de la zona que s'hi cultivava marihuana. És per aquest motiu que habitualment entren a robar al domicili.

Arran dels greus fets que e'estan produint, el barri de Sant Joan de Figueres, majoritàriament habitat per la comunitat gitana, viu amb por i tensió els dies posteriors al tiroteig de Tots Sants. Alguns veïns temen que hi haurà “venjances” i es mostren preocupats per si hi ha violència al barri en els pròxims dies. “Això no s'ha acabat aquí”, explicaven. Per això reclamen que hi hagi més presència policial, tot i que també adverteixen: “No servirà per a res. Quan menys s'ho pensin passarà.”

Precisament, sobre la vigilància policial, fonts del Departament d'Interior de la Generalitat van assegurar ahir que no hi ha data de finalització del dispositiu especial de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, i que s'allargarà indefinidament, el temps que faci falta. En el mateix sentit es va expressar l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip: “La policia no marxarà fins que vegin que la situació està tranquil·la.” “Hem de mantenir la tranquil·litat al barri, que està bastant espantat. Hi ha una certa calma, però no podem abaixar la guàrdia”, hi va afegir Felip.

Carrers plens

Ahir al migdia, es respirava tensió als carrers del barri de Sant Joan, on hi havia més moviment de l'habitual i que eren plens de desenes de persones d'ètnia gitana fora de les cases. Mentre en un costat d'un dels carrers principals del barri dues patrulles dels Mossos d'Esquadra feien la vigilància prevista pel dispositiu especial, organitzat pel Departament d'Interior i l'Ajuntament de la ciutat, a l'altra banda es veien molts veïns reunits en petits grups. Segons explicaven alguns d'ells, estan neguitosos i contínuament comenten el que ha passat
i també comparteixen el temor que tenen que hi hagi més violència. “Hi ha gent que no dorm a la nit. Hi ha famílies que han marxat a Barcelona perquè tenen por que hi hagi més trets. Són coses molt fortes”, comentaven. Els mateixos veïns també manifestaven que en els últims temps s'havia vist a venir que passarien uns fets com els que van tenir lloc al cementiri de Figueres l'1 de novembre.

LA FRASE

En els últims temps hem vist diverses problemàtiques i és massa fatalitat per dir que no passa res
Marta Felip
alcaldessa de figueres

Felip anuncia una comissió

L'alcaldessa, Marta Felip, va assegurar ahir que cal afrontar el “problema gitano sense cap sentit pejoratiu i la millor manera d'afrontar els problemes és reconèixer-los”. L'alcaldessa va admetre que no és “l'època més favorable”, però es va mostrar ferma que cal fer-ho. Felip va anunciar la creació d'un consell per tractar la convivència entre famílies gitanes i la resta de la ciutat”. “Es un problema sociològic fruit d'una concentració de persones i una manera de viure que poden portar a situacions com les dels últims temps”, va dir, i va apostar per treballar en la seguretat, i en la intervenció social i urbanística. Felip diu que amb les últimes reunions que ha tingut amb l'Incasol veu possible una remodelació del barri amb l'ajuda de la Generalitat, tot i que no a curt termini.

Tots els grups polítics coincideixen que els problemes del barri vénen de lluny i que s'ha d'actuar. El portaveu del PSC, Pere Casellas, va demanar a l'alcaldessa que lideri una actuació al barri similar a les que s'han fet a la Mina i Cal Governador. Casellas aposta per “habilitar alguna partida per treballar al barri amb més policia, més neteja i carrers arreglats”. “Demano un sobreesforç fins i tot injust respecte a altres zones de la ciutat. El problema el tenim nosaltres. És una desgràcia que hauria pogut ser més gran.”, va dir. D'altra banda, Mireia Mata, d'ERC, va apostar perquè “tots els grups treballin perquè aquest problema endèmic entri en vies de solució”. Des de la CUP, Joan Font va demanar que “que es faci un pla acordat entre tots, que no sigui una cosa de legislatura i que afronti urbanísticament, social i de seguretat”. La CUP creu que en el nou POUM s'ha de buscar una solució. Ho comparteix el PP. La portaveu, Maria Àngels Olmedo, vol més control policial i avisa que “no es pot posar el problema sota l'estora”. El PP vol que es recuperi la figura del mediador. Xavi Monfort, d'ICV, diu que s'ha de treballar des del punt de vista de l'educació, el treball social, i no fer “una neteja de cara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.