Societat

Passeig pel fons del mar

El Geoparc de la Catalunya Central basteix sobre les pedres una proposta de descoberta del paisatge, el patrimoni i la gastronomia

Paisatges que recorden els fons marins, coves que han servit de refugi des dels orígens de la humanitat i muntanyes de formes arrodonides que desperten la imaginació. El cor de Catalunya és ple de formacions geològiques que ens remeten al seu passat més remot. I és que fa més de 36 milions d'anys, el que és ara la comarca del Bages estava submergida en un mar tropical similar al Carib, amb esculls de corall. La formació dels Pirineus va escanyar-lo fins que es va assecar completament i va desaparèixer. Formacions rocoses tan característiques com el massís de Montserrat i coves com les del Salnitre, a Collbató, i les del Toll, a Moià, són el testimoni d'aquest passat, com ho són també els dipòsits de sals que es coneixen i s'exploten des del neolític en indrets com Cardona.

El paisatge, el patrimoni i els recursos d'aquest territori configuren el Geoparc de la Catalunya Central, que des del setembre de 2012 forma part de la Xarxa Europea de geoparcs, creada l'any 2000 i que ben aviat adquirirà àmbit mundial amb la implicació de la Unesco. Les pedres són la base d'una proposta que ens convida a endinsar-nos al Bages per descobrir tot allò que la comarca ens ofereix.

A l'interior de la terra

Al massís de Montserrat hi trobem una de les portes d'entrada al Geoparc i punt d'inici d'una ruta pel seu patrimoni de pedra. Es tracta de les coves del Salnitre, a Collbató, l'únic municipi del Baix Llobregat que forma part del Geoparc. Milions d'anys de filtracions han llegat una impressionant formació d'avencs i coves on es poden escoltar les llegendes de personatges mítics que hi van trobar refugi i deixar volar la imaginació per descobrir perfils en la seva estructura. Les coves es poden visitar tots els dissabtes, diumenges i festius en horari de matí i de tarda. El recorregut guiat té una durada d'una hora.

A l'altre extrem de la ruta hi trobem les coves del Toll, una formació que va ser en els seus orígens un escull coral·lí i que es coneix com el palau de la fauna del quaternari per la varietat de restes animals que s'hi han descobert. Fòssils de fins a 35 espècies diferents de mamífers com ara el rinoceront, el lleó, la hiena, l'isard, algunes d'extingides com el bou primitiu i l'ós de les cavernes, entre d'altres. També s'hi han trobat restes humanes i alguns objectes, les reproduccions dels quals es troben a la cova. Per l'entorn de la cavitat s'hi han fet recreacions de cabanes prehistòriques que complementen la visita, oberta al públic els caps de setmana i festius.

La sal és la raó de l'existència de municipis com Cardona i un dels seus potencials turístics, que explota al Parc Cultural de la Muntanya de la Sal. Aquí ens tornem a endinsar a la terra per descobrir com l'evolució geològica del territori és la responsable del seu destí fins a l'actualitat.

La mascota del Geoparc, un simpàtic talp amb casc de miner, vol aconseguir la implicació de la comarca en aquest ambiciós projecte de promoció global del territori. A hores d'ara espera que els nens i nenes de la comarca li trobin nom.El Poble Vell de Súria retorna a l'edat mitjana.Allà on les dues meitats de la Terra es van ajuntar ara fa milions d'anys, trobem el poble de Súria. L'origen d'aquesta llegenda es troba en la falla del Mig-Món, una formació geològica única que apareix a l'escut de la vila i que atrau cada any interessats en la geologia arribats d'arreu del planeta per observar el plegament de terra que es va produir en els darrers estadis de formació dels Pirineus. Aquest important centre miner fa el cap de setmana vinent un viatge en el temps per tornar a l'edat mitjana en la 12a edició de la Fira Medieval d'Oficis, que omplirà els carrers i places empedrades del Poble Vell d'activitats per a tots els públics per mostrar com es vivia a Súria a redós del castell. Parades d'artesans, tallers i actuacions conformen l'oferta d'una cita consolidada que incorpora noves recreacions històriques i animacions de carrer. A més hi haurà tres exposicions relacionades amb la fira. La sala Balaguer del Porxo presentarà dues mostres sobre vestimenta medieval i simbologia dels espais monàstics, mentre que a la plaça Major del Poble Vell s'hi podran veure aparells de tortura de l'edat mitjana. Tampoc hi faltaran la baixada de torxes, les danses sefardites i el sopar medieval. Al capdamunt de la vila hi trobem el castell que conté el Centre d'Interpretació del Poble Vell de Súria. Un muntatge de llum i so amb la veu de Guillem de Bosch, l'antic castlà, explica com era la vida en un castell del segle XIV. L'Oficina de Turisme de Súria organitza recorreguts guiats pel Poble Vell i el castell tots els dissabtes, diumenges i festius a les onze del matí. Cal apuntar-s'hi prèviament.Més informació:www.suria.cat

Geoparc de la Catalunya Central
Coves del Toll
Coves del Salnitre
Parc Cultural de la Muntanya de Sal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.